Facebook is zo’n ingeburgerd communicatie-kanaal geworden dat het inmiddels een eigen etiquette behoeft. Hoe gedraag je je online? Wie zit er wel en niet te wachten op je #foodies en #selfies? En hoe laat je party-pics ALLEEN aan je beste vrienden zien? 5 slimme settings en etiquette-tips.

Facebook past zich als online sociale wereld steeds meer aan aan de werkelijke sociale wereld. Een wereld waarin nu eenmaal niet iedereen je ‘vriend’ is. In het echte leven gedraag je je toch ook anders tegenover je beste vrienden dan je baas? En wil je dat bepaalde dingen alleen met bepaalde mensen delen.

Je hebt ‘vrienden’, ‘best-friends-forever’, maar ook ‘kennissen’, ‘schimmen uit het ver verleden’, ‘die gekke buurvrouw’, je ‘familie’ en ook categorieën als ‘collega’s’ en ‘sport-buddy’s’. Met elk een eigen sociale benadering. Aan je vrienden vertel je (bijna) alles, met kennissen babbel je wat af, collega’s krijgen vaak niet meer dan een zorgvuldig afgebakend informatie-kader over je leven en met familie is het voor iedereen weer anders.

Assertief communiceren doe je dus niet alleen in ‘het echte leven’, maar zeker ook in je digitale leven. En dat heeft Facebook inmiddels goed begrepen.

facebook-etiquette-7

Communiceren via Facebook: een wereld van verschil

In de afgelopen jaren, terwijl het medium zich als een olievlek over het internet verspreidde, is er een hoop veranderd in de bepalingen en communicatie van Facebook.

Het begon met een post die je plaatste en die meteen standaard te zien was door al je ‘vrienden’. Sinds de uitbreiding van instellingen in Facebook, wordt er online bijna dezelfde nuance in assertieve communicatie mogelijk zoals we die in het echte leven kennen.

Wist je bijvoorbeeld dat je op Facebook elk stukje informatie van jezelf kunt afstemmen op al die verschillende soorten connecties? Zo heb je je goeie ouwe ‘Close Friends’, maar tegenwoordig ook ‘Kennissen’ (‘Acquiaintances’) en zelfs ‘vriendschapsverzoeken die je niet kunt afwijzen, maar eigenlijk wil je dat wel’ (‘Restricted’).

En op elk potje past een Facebook-setting, is wat Facebook wil zeggen.

Maak daarom gebruik van die handige verschillende mogelijkheden die Facebook je nu biedt. Stem per item dat je op Facebook plaatst kritisch af wie wat te zien mag krijgen. Is je post geschikt voor alleen je échte vrienden – of wil je je bereik zo groot mogelijk hebben en mag iedereen zien en horen wat je te zeggen hebt? Of zijn er zelfs ‘vrienden’ die geen enkele post van je mogen zien? Zowat alles kan, zolang je maar weet hoe.

5 Facebook tips voor de juiste communicatie met de juiste mensen

Elke keer dat je een Facebook-update plaats zijn er grofweg 5 verschillende opties voor wie van je vriendenlijst deze post zichtbaar is. “Wie mag wat zien?”, kun en moet je je daarom elke keer weer goed afvragen.

Het enige wat je daarvoor nodig hebt is het tandwieltje met ‘Aangepast’ in de linker knop – rechts beneden in je bericht. Daar zit namelijk het geheime wapen van de Facebook-privacy verstopt.

facebook-etiquette-1

Weten (nog) niet veel mensen, terwijl er een wereld van assertieve communicatie-opties zich onder dit tandwieltje begeven, waarmee je precies kunt instellen wie wat mag zien en weten van jou:

1. Een bericht zichtbaar voor IEDEREEN op Facebook (ook je niet-‘vrienden’)

Dit is een zeldzame. Er zijn maar héél weinig dingen die zichtbaar mogen zijn voor werkelijk iedereen ter wereld. Het meeste over jezelf wil je gewoon binnen je eigen kringen houden.
Maar het bestaat wel, hoor. Een oproep voor woonruimte bijvoorbeeld. Die maak je zichtbaar voor iedereen die het maar zien wil om het bereik zo groot mogelijk te maken – die zet je op ‘Iedereen’:

facebook-etiquette-2

2. Zichtbaar voor AL JE VRIENDEN op Facebook

Een net diner met je schoonfamilie, mag gerust gezien worden door ál je vrienden – inclusief vage bekenden en collega’s. Zoiets post je zichtbaar voor al je ‘Vrienden’:

facebook-etiquette-3

3. Alleen zichtbaar voor je ÉCHTE VRIENDEN, zonder dat alle vage bekenden het kunnen zien

Die feest-selfie met je vrienden, die zet je toch maar even op – ‘Vrienden behalve kennissen’:

facebook-etiquette-4

Wie je dan bestempelt als ‘Kennis’, dat bepaal je zelf – door op de profielpagina van deze persoon rechtsbovenin onder de knop ‘Vrienden’ ‘Kennissen’ aan te vinken:

facebook-etiquette-5

Deze ‘vriend’ valt nu onder de noemer ‘kennis’ en kun je dus heel simpel onthouden van pikante posts.

4. Iets delen met ENKELE GESELECTEERDE VRIENDEN

Een ‘inside joke’, bijvoorbeeld. Of iets waar anderen gewoon niks mee te maken hebben, kennissen maar ook je andere vrienden niet. Dat doe je door op ‘Custom’ te klikken en daarna in dit scherm aan te geven welke van je Facebook-vrienden dit bericht te zien krijgen – of welke van hen het juist niet mogen zien:

facebook-etiquette-8

5. Bepaalde vrienden UITSLUITEN van ál je Facebook-updates

Kan ook. Bepaalde mensen wil je bijvoorbeeld niet afwijzen voor een vriendschapsverzoek maar die hoeven niet te zien wat je allemaal online uitspookt. Wil je dat deze mensen geen enkele Facebook-update van je te zien krijgen? Dan zet je ze op ‘Niet toegankelijk’, onder de optie ‘Toevoegen aan een andere lijst’:

facebook-etiquette-6

Meer over hoe die ontzettend vernuftige privacy-optie werkt en wanneer die van pas kan komen, vind je hier.

Assertief op Facebook, in 2 stappen

Wat een walhalla aan sociale opties heb je opeens, hè? Heeft Facebook mooi voor elkaar. Aan jou om daar op zijn slimst en assertiefst mee om te gaan. Doorloop voor jouw nieuwe assertieve Facebook-etiquette daarom even deze 2 stappen:

  1. Loop al je ‘vrienden’ na en check of het wel ‘vrienden’ zijn, of eerder ‘kennissen’ of iets anders.
  2. Sta bij elke post die je deelt even kort stil voor wie van deze categorieën je post bedoeld is. Beperk je tot deze groep, of gooi het gewoon de wijde wereld in als dat zo uitkomt.

Óók wanneer je denkvermogen niet meer zo optimaal is – houd je het zo online discreet. Heel fijne opties voor de narcisten met een overschot aan zelfvertrouwen onder ons, die niet alles over zichzelf met iedereen hoeven te delen. En handig wanneer je je morgen zonder gêne op kantoor of op bezoek bij je moeder na een wild weekendje wilt vertonen 😉

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog