We zijn er allemaal schuldig aan: beïnvloedt worden door wat anderen van je vinden. Stop de zeurende ‘Wat zullen ze daar wel niet van denken?’-gedachte, door deze 3 bevrijdende inzichten goed in je op te nemen.

Je stelt je vraag aan het einde van de vergadering in het vragenrondje toch maar niet.

“Misschien is die al beantwoord of is het gewoon een heel domme vraag”, denk je.

Je weet niet wat anderen van je vinden, dus is de beslissing al gauw gemaakt om maar gewoon je mond te houden.

De één heeft er sporadisch last van, de ander laat het zijn leven bepalen – maar ervaring hebben we er allemaal mee. En dat moet maar eens afgelopen zijn, want jezelf beperken in je doen en laten door wat anderen van je vinden is helemaal niet nodig.

‘Maar meningen doén er toch toe?’

Klopt. Natúúrlijk doet die ertoe. We geven om de mensen om ons heen, en dus geven we ook om hun mening. We willen niet buiten de boot vallen. Niet sociaal buitengesloten worden. Het is een simpel overlevingsmechanisme. Maar dat natuurlijke mechanisme kan ons net zo goed in ons leven beperken als het ons helpt om te overleven.

Daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen de relaties met anderen om je heen goed en sociaal houden, maar jezelf niet beperken door wat anderen van je vinden. Precies die balans, is hoe je assertief met de gedachte ‘wat anderen van je vinden’ omgaat.

wat-anderen-van-je-vinden

Hoe ga ik daarmee om?

Dat doe je door een paar dingen in je hoofd te prenten, over wat er werkelijk aan de hand is wanneer anderen iets (negatiefs) over je denken of van je vinden.

1. Zoveel dénken mensen niet over jou

Je gelooft misschien dat iedereen meteen een mening klaar heeft of dat anderen al heel gauw slecht over je denken, maar in werkelijkheid is het anders: anderen denken überhaupt niet zoveel over je. Ze hebben het te druk met denken over zichzelf, hun eigen sores en bezigheden. Terwijl jij bezig bent met bang zijn voor wat iemand over jou denkt, is die persoon ondertussen bezig met wat weer iemand anders van hém aan het vinden is. Zo houden we onszelf lekker bezig.

En het mooie is: dat is heel goed nieuws. Want als niemand echt zoveel (negatiefs) over jou denkt, is er ook maar weinig om je zorgen over te maken. En vrij zijn van zorgen is de grootste vrijheid die er is.

2. Degenen die je uitlachen, hebben ontzag voor je lef

Waarschijnlijk je grootste angst; uitgelachen worden om iets wat je doet of zegt. Omdat je inderdaad een vraag stelde aan het einde van de vergadering die eerder al beantwoord was bijvoorbeeld. Of omdat je met je nieuwe Converse All Stars onder je pak naar een klantmeeting komt.
Het gebeurt echter – en veel (dat uitlachen dan, sneakers onder een pak nog niet zo). Maar laat dat je niet uit het veld slaan om morgen gewoon weer diezelfde frisse All Stars aan te trekken.

Wat er namelijk aan de hand is wanneer iemand jou uitlacht: diegene heeft (onbewust) ontzag voor je lef. Hij of zij zou het zelf nooit durven om iets te doen of aan te trekken dat buiten de norm valt. Hij ziet jou dit wel doen en de reactie is jou denigreren om zichzelf beter te voelen over het eigen gebrek aan lef. Het is de ander zijn onzekerheid die jou doet veroordelen, niet die van jou.

Laat je onzekerheid daarom nooit zien (of aanwezig zijn), maar blijf stellig staan achter wat je doet, zegt of draagt. Alleen zo ontkracht je de denigrerende actie van de ander. En wie weet, komt diegene over een maand ook met sneakers onder zijn pak naar kantoor. Ik zou er niet van opkijken.

3. Niet iedereen hoeft jou aardig te vinden

De people-pleaser in jezelf is ook degene die je angst inpraat over wat anderen van je denken. Want misschien vindt iemand jou wel helemaal niet aardig! Of denkt iemand iets slechts over jou!

Oké, als het iets kwetsends betreft mag je natuurlijk voor jezelf opkomen, maar in alle andere gevallen: “so what?” Wat gebeurt er werkelijk als iemand iets negatiefs over je denkt? Of iemand je niet mag? Stopt de wereld met draaien? Nee. Stopt jouw wereld met draaien? Ook niet. De bal ligt geheel bij jou. Zolang jij geen waarde toekent aan wat anderen van jou denken, heeft het ook geen waarde.

Bepaal zelf wiens meningen er toe doen. (Ik zal het vast verklappen: die van de mensen die het beste met je voor hebben.) Schrijf desnoods een top 5 op van mensen wiens mening wél telt, en laat alleen deze meningen over wat je doet of laat invloed hebben op je keuzes. Alle andere meningen doen er simpelweg niet toe en betekenen dus ook niets zolang jij ze die lading niet geeft.

Wat anderen van je vinden_

Dus

Laat je niet leiden door die nare angst voor wat anderen van je denken. Wees vrij in wat je doet, ongeacht welke (negatieve) reacties daarop kunnen volgen. Zolang je niemand kwetst of morele grenzen overtreedt, mag jij je grenzen verleggen zoveel je wil.

Doe dat ook. Verleg je grenzen, treed buiten je comfortzone, doe dat gekke ding dat in je hoofd opkomt. Doe het zonder angst en wees er helemaal jezelf. En onthoud in elk geval deze ene gedachte:

‘Doet de mening van deze persoon of personen ertoe? Nee? Trek je er dan lekker helemaal niks van aan. Alleen zo krijg je echt mooie dingen voor elkaar – hoe klein of groot die ook zijn.’

Kijk bijvoorbeeld naar de grote veranderaars in onze maatschappij en onze geschiedenis. Denk je dat Da Vinci nooit uitgelachen is om zijn ‘rare’ ideeën? Meer dan dat hij serieus werd genomen, geloof me. Toch bleef hij bij zichzelf en liet hij zich niet remmen of weerhouden door wat anderen van hem dachten. En kijk eens wat hij allemaal voor elkaar heeft gekregen, dat nog steeds van belang is in ons dagelijks leven. Niemand die hem nu nog uitlacht of iets over hem denkt. Ja, alleen maar goede dingen.

Aristoteles, nog zo eentje. Die snapte ook heel goed hoe je om moest gaan met de gedachte ‘wat anderen van je vinden’:

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog