Jij verdient méér. Regel dat dan! Of je nu in de eerste onderhandeling van een nieuwe baan zit, of al jaren op dezelfde plek werkt: salarisonderhandeling is de moeite waard. ‘Keihard’ hoef je er niet voor te zijn – wel ‘praktisch’ (in je voorbereiding), ‘concreet’ (in je voorstel) en ‘helder’ (in je communicatie), zegt onderhandelings-trainer Adam Galinksy. Doe je zo.

“Je verdient méér” is geen statement om je een hart onder de riem te steken, of een klop op de schouder te geven. Het is waar. De kans dat er nog kansen voor jou liggen om meer te verdienen – beter gezegd: krijgen wat je verdient – is groot. Zeker wanneer je aan deze 6 criteria voldoet, zou het netjes zijn als je dat terugziet in je maandelijkse potje.

Maar hoeveel meer moet je dan vragen? Hoe doe ik dat (netjes) en hoe bereik ik een arbeidsvoorwaardengesprek voor? We proberen het voor je te beantwoorden:

Hoe onderhandel je over salaris? Ken eerst de 2 valkuilen

Om te weten of salarisonderhandeling jou kansen biedt op een beter loon of arbeidsvoorwaarden, is het belangrijk te weten hoeveel je verdient – en dat te vergelijken met wat je (nu) krijgt. Daar zit vaak een behoorlijke kloof, zonder dat je het doorhebt. Hoe dat kan? 2 redenen.

Salaris is nog steeds taboe

We praten niet over ons loon, het is taboe in Nederland. Maar waarom eigenlijk?

Het lijkt dat veel Nederlanders zijn om hun kop boven het maaiveld uit te steken. Daarnaast wil de Nederlander vooral geniepig meer verdienen dan de ander, zonder het eigen salaris bekend te hoeven maken.

Om erachter te komen wat jij verdient, versus wat je krijgt, dan zou je dus eigenlijk moeten weten wat je directe collega’s en collega’s in eenzelfde functie bij andere organisaties verdienen. Start zelf met openheid, dan volgt de rest. Doorbreek het taboe, om te ontdekken hoe jouw salarisonderhandeling ervoor staat. 

salarisonderhandeling

Vrouwen blijven achter in salaris

Vrouwen op kantoor in Nederland blijven flink achter met hun salaris. Ze verdienen minder dan hun mannelijke collega’s, en ze doen minder vaak aan salarisonderhandeling. Een slechte combi.

De loonkloof tussen hogeropgeleide mannen en vrouwen is iets kleiner geworden, stelt NU.nl.

‘In 2021 verdienen mannen gemiddeld 5 procent meer dan vrouwen, blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek, van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit. In 2019 verdienden vrouwen nog gemiddeld 8 procent minder dan mannen.’

Ben je vrouw, dan is de kans dus aanzienlijk dat er nog een hoop te onderhandelen valt voor jou. Doen! Je verdient het.

En dat is niet zo lastig en confronterend als je denkt. Als je je salarisonderhandeling aanpakt als een pro, tenminste – zonder ongemakkelijk gedoe of agressieve ‘keiharde’ communicatietechnieken, maar met een assertieve tactiek in 3 praktische stappen. 

Hoe onderhandel je over salaris? 3 stappen

Adam Galinsky is onderhandelings-trainer, hoofd van de Management divisie van Columbia Business School en auteur van dit boek over communiceren en onderhandelen in je carrière.

Salarisonderhandeling zit ‘m volgens hem vooral in de voorbereiding en de communicatie. Die moet niet fel en keihard zijn, maar gedegen en helder. Niet agressief, maar assertief. Helderheid en voorbereiding maakt de onderhandeling namelijk overzichtelijk en prettig – voor jezelf en je werkgever – zonder gedoe, en mét succes.

In 3 stappen:

salarisonderhandeling

1. Weet wat je waard bent

Om te weten wat je wil verdienen – met welke wens(en) je de salarisonderhandeling in gaat – moet je weten wat je zou moeten verdienen en wat je zou kunnen verdienen. Laat je wens niet afhangen van ‘een wilde gok’ of ‘een goed gevoel’. Laat hem helder, concreet en onderbouwd zijn. En denk vooral niet alleen in euro’s (je salaris), maar ook in secundaire arbeidsvoorwaarden (opleidingsbudget, kilometervergoeding) die je zou wensen.

De marges van je bedrijf hierin kennen, is een kwestie van weten wat collega’s verdienen die jouw werk doen, of die bij jou werken.

Je directe collega’s kun je vragen wat ze verdienen. Doorbreek het taboe! Deel het feit dat je wil gaan onderhandelen en deel je eigen huidige salaris – in die volgorde:

 • “Ik ga mijn salaris onderhandelen.”
 • “Ik heb een kader nodig.”
 • “Ik verdien nu €2300 bruto, en jij?”

Openheid van anderen bereik je tenslotte, door zelf het voortouw te nemen. De kans dat je collega reageert met “dat zeg ik liever niet” is klein, als jij de kaarten al op tafel hebt gelegd.

Je indirecte collega’s – de mensen in Nederland die jouw soort werk doen, op andere plekken – die kun je niet zo makkelijk op de man af benaderen. Maar gelukkig is daar de salarischeck van de FNV. Die werkt perfect. Vul je situatie in, en je krijgt te zien of jouw salaris past bij wat zij verdienen. Inclusief ondergrens en bovengrens. Belangrijk, want je wil marges hebben tijdens je salarisonderhandeling:

salarisonderhandeling

Hier zit jouw salaris ergens tussenin. Bepaal het bedrag, maar bepaal ook waar voor jou de grenzen van de marges liggen, voordat je de salarisonderhandeling in gaat. En bedenk bovendien dat er méér is dan salaris: je kunt ook inzetten op een lease-auto, opleidingsbudget, pensioenvoordelen, thuiswerken, bonussen, winstdeling – alles wat maar van waarde kan zijn speelt mee. Bepaal op basis daarvan wat je wilt bereiken met je salarisonderhandeling.

Een gemiddelde €2876 bruto per maand, met als (persoonlijke) ondergrens €2650 – en als alternatieve optie de mogelijkheid om een opleiding binnen je vakgebied te volgen en een lease-auto te rijden bijvoorbeeld. Maak je wensen en marges zo concreet en helder mogelijk voor jezelf – zodat je straks zo concreet en helder mogelijk kunt communiceren, zonder gedoe!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

salarisonderhandeling

2. Ga zelf het gesprek aan

Volgens Galinsky hebben verschillende studies uitgewezen dat de uitkomst van een salarisonderhandeling al in jouw voordeel is, wanneer je zelf het initiatief hebt genomen. Wacht dus niet tot je werkgever er over begint wanneer je nieuw aangenomen bent, of tot het jaarlijks functioneringsgesprek, wanneer je al dienst bent. 

Vraag zélf om een functioneringsgesprek. Daarmee leg je de nadruk op je functioneren – wat je toegevoegde waarde voor het bedrijf is – en heb je het vervolgens over je salaris – welke waarde daar tegenover zou moeten staan:

“Ik wil het graag hebben over mijn functioneren” is makkelijker om te zeggen en klinkt prettiger dan “Ik wil het hebben over mijn salaris”.

3.  Communiceer kort en krachtig

Bespreek je functioneren kort – benadruk de positieve feedback van je werkgever of manager – en maak dan het bruggetje (nu heel makkelijk!) naar de wens om salarisonderhandeling. Neem ook hier de lead. Open met jouw voorstel. Benadruk dat dit geen gis- of gevoelswerk is, maar zorgvuldig onderbouwd rekenwerk. Neem het er desnoods bij, om aan te tonen waar je voorstel vandaan komt.

Een belangrijke tip van Galinksy, om dat feit extra kracht bij te zetten: noem een specifiek cijfer, geen afgerond cijfer. 

Zeg: “Mijn voorstel is €2875 bruto, het exacte gemiddelde voor mijn functieprofiel” – niet: “Ik dacht aan €2900 bruto”.

Dit is je eerste voorstel. Hier komt waarschijnlijk een reactie op die uitnodigt tot verdere onderhandeling:

“Oei, hoger dan €2500 bruto is lastig voor ons.”

Hoe reageer je op dit loonvoorstel? Een realistisch scenario, en precies de reden dat jij die vooraf bepaalde persoonlijke ondergrens én de alternatieve opties in je achterhoofd hebt.

Je reactie:

“Mijn absolute ondergrens is echter €2650 bruto, op basis van mijn berekening. Daar van afwijken zou betekenen dat ik onder het gemiddelde voor mijn functie verdien. Dat lijkt me niet terecht, aangezien jullie erg tevreden met mij blijken te zijn.”

Mocht je hier toch niet uitkomen, omdat jouw absolute ondergrens hoger is dan de absolute bovengrens van je werkgever – dan trek je het blik alternatieven open:

“Ik weet dat de organisatie ook budgetten heeft voor opleidingen. Een betaalde doorontwikkeling binnen mijn functie is wat mij betreft ook een optie, als mijn voorgestelde loon echt geen optie is?”

Deal!

Dát is sterk staan in je salarisonderhandeling, zonder agressief of ‘keihard’ te zijn. Het is niet hard onderhandelen, maar helder onderhandelen: doordat je weet waar je het over hebt, je weet wat er kan, en je weet wat je wil. Meer heb je niet nodig, om meer te verdienen. – Nee: …om te krijgen wat je verdient.

salarisonderhandeling

Kortom: 3 onderhandelingstechnieken op een rij

1. Weet wat je wil:

 • Weet wat een gemiddeld salaris is binnen jouw organisatie (via collega’s) en binnen je beroepsveld (met de salarischeck).
 • Weet welke alternatieven voor salarisverhoging je organisatie kent (denk opleidingsbudget, lease-auto, thuiswerken, bonussen, …).
 • Bepaal jouw concrete (niet afgeronde!) maandloon, de ondergrens én de mogelijke alternatieven.

2. Neem het initiatief:

Vraag zelf een functioneringsgesprek aan om je salaris te onderhandelen – dat vergroot je kansen al volgens onderzoek.

3. Wees concreet en helder in het gesprek:

 • Bespreek je functioneren, benadruk positieve feedback, open met je voorstel (als eerste!).
 • Geef een concreet cijfer, niet afronden – benoem eventueel hoe je daartoe gekomen bent (en onthoud je ondergrens!),
 • Onderhandel zo nodig met de alternatieven – als opleidingsbudget of  verlofdagen.

salarisonderhandeling

Mensen vroegen ook

‘Hoe bereid ik een arbeidsvoorwaardengesprek voor?’

Allereerst denk je dus na over je salaris. Vergeet toch ook niet welke secundaire arbeidsvoorwaarden je terug wil zien; misschien een dertiende maand, een auto van de zaak of de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding?

Denk hierbij na over wat jij te bieden hebt. Wat zijn jouw sterke kanten, wat lever jij de organisatie en het team. Kortom: zorg dat je kunt onderbouwen waarom je meer waard bent dan je denkt. Hier zie je enkele punten waar je idealiter aan moet voldoen.

‘Welke arbeidsvoorwaarden bespreken?’

Zoals gezegd je salaris, maar er zijn nog meer punten waarover je kunt onderhandelen. Denk aan thuiswerkmogelijkheden, een thuiswerkvergoeding, reiskosten, telefoon van de zaak, leaseauto, vakantiedagen, flexibiliteit in werkuren of scholingsbudgetten.

‘Hoe reageer je op salarisvoorstel?’

Wees duidelijk in je wensen, maar zorg dat je nooit gefrustreerd overkomt. Luister naar wat de leidinggevende te zeggen heeft en probeer niet direct afkeurend te reageren. Laat zien dat je het begrijpt en vertel opnieuw over jouw redenen voor dit salaris.

Zit het er toch niet in, overweeg dan of jouw leidinggevende misschien gelijk heeft; wellicht overschat je jouw prestaties. Blijkt nu dat je wel degelijk onderbetaald en onderschat wordt, denk dan na over nieuwe uitdagingen. Wellicht is er een andere organisatie die jouw kennen en kunnen wel op waarde kunnen inschatten.

‘Hoeveel hoger tegenbod salaris?’

Het is gebruikelijk om een tegenbod van zo’n 10 tot 20% bovenop het voorstel te doen.

‘Wat is een normaal percentage voor salarisverhoging nieuwe baan?’

Denk aan zo’n 5 tot 10% bovenop je oude salaris.

salarisonderhandeling

Blijf je dit eng vinden? Volg een Assertiviteitscursus

Vind je dit nou intimiderend, dan is onze 1-daagse cursus Assertiviteit hetgeen dat jij zoekt. Onder begeleiding van een ervaren assertiviteitscoach leer je hoe je het gesprek met je baas aangaat en hoe je communiceert over wat je wil en waard bent. Ben jij dus klaar om jouw functie (en je zelfvertrouwen!) naar een hoger niveau te tillen, volg dan eens die cursus Assertiviteit!

Meer lezen over assertiviteit op de werkvloer? Lees verder

Wie zijn wij? | Assertiviteitstraining

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog