Begin jij je dag met piekeren? Zijn er veel negatieve zaken die door je hoofd spoken? En vind je het maar lastig om de ochtend als een start van een leuke, nieuwe dag te zien? Je mindset is dan over het algemeen niet heel positief. Al die beren op de weg zorgen ervoor dat je minder van het leven geniet. Dus, tijd om aan een positieve mindset te werken. Want ook jij kunt dat!

Wat komt aan bod?

  1. Wat wordt bedoeld met positiviteit?
  2. Wat zijn de voordelen van een positieve mindset?
  3. Hoe krijg je meer positiviteit?
  4. Hoe zorg je voor meer positiviteit op de werkvloer?
  5. Veelgestelde vragen over een positieve mindset

Wat wordt bedoeld met positiviteit?

Laten we eerst even inzoomen op de betekenis van positiviteit. In het boek Positivity van sociaal psychologe Frederickson wordt uitgelegd dat positiviteit uit tien elementen bestaat: plezier, dankbaarheid, sereniteit (rust), interesse (passie), hoop, trots, amusement, inspiratie, ontzag en liefde. Het draait dus allemaal om het focussen op deze positieve eigenschappen, in plaats van de focus te houden bij problemen en negatieve aspecten. 

De kans is groot dat je wel een optimist in je omgeving hebt, oftewel een persoon die te allen tijde vrolijk en positief is. Een tegenslag? Daar worstelt deze optimist zich met gemak doorheen. Elke dag positief zijn, klinkt bijna onmogelijk – en is ook niet nodig. Soms zit een dag even tegen, ervaar je flink wat tegenslagen of beland je in een lastige situatie. Uiteraard zit je dan niet met een big smile op de bank. Positief in het leven staan, gaat er echt niet voor zorgen dat je nooit meer een lastige situatie tegen zal komen, je kan er simpelweg beter mee dealen. En dat is prettig. Ik vertel je er graag meer over:

Wat zijn de voordelen van een positieve mindset?

Leuk en aardig die positieve mindset, maar jij bent diep van binnen misschien wel een liefhebber van een goede portie klagen. Want klagen, dat lucht op toch? Klopt. Dat doet het ook. Maar toch is positief denken een skill die je graag wil beheersen. Dit zijn namelijk alle voordelen die erbij komen kijken:

  • Een lastige situatie op de werkvloer of een tegenslag is minder pittig wanneer je een positieve mindset hebt. Je wordt weerbaarder en krijgt meer veerkracht. Als het even tegenzit, weet jij jezelf sneller bij elkaar te rapen en door te gaan met de orde van de dag. Krijg je negatieve feedback op je werk? Jij laat je dag hier niet door verpesten, maar bekijkt het van de positieve kant.
  • Je gezondheid verbetert door een positieve mindset, je bent namelijk een stuk liever voor jezelf. 
  • Je kunt beter presteren wanneer je een positieve manier van denken hebt. Je weet dat je het kan en maakt je niet te druk over de gevolgen. Dingen als ‘wat als…’ spoken niet zo vaak door je hoofd, omdat je een positieve kijk op het leven hebt. 
  • Je voelt je zelfverzekerder. Nog zo’n factor waardoor je ook beter kunt presteren. Je gaat uit van je eigen kwaliteiten en weet ze op de juiste manier in te zetten, want dat is hoe je nu eenmaal naar jezelf kijkt. 
  • Door jouw positieve mindset, ben je toegankelijker voor andere personen. Mensen omringen zichzelf graag met vrolijke, positieve mensen. Ook leer je hierdoor sneller mensen kennen.  
  • Vroeg of laat, ga je te maken krijgen met stress. Of het nu te maken heeft met een onverwachtste hoge rekening of een lastige persoonlijke situatie: het leven is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn. Met een positieve mindset kun jij beter met stress omgaan. Je laat het niet de overhand nemen en probeert te denken in oplossingen, in plaats van problemen. 

Wat heeft positiviteit met veerkracht te maken?

Vroeg of laat krijgen we allemaal wel eens te maken met een tegenslag. De kunst is echter dat je niet te lang blijft hangen in de negatieve mindset die bij zo’n tegenslag komt kijken.  Krijg je te maken met een tegenslag, dan kan een positieve mindset voor meer veerkracht zorgen. De broad-and-build theory laat zien hoe positieve emoties zorgen voor meer vooruitgang, want wanneer er veel positieve emoties aanwezig zijn, zorgt dit voor meer veerkracht. Zit het even tegen en ervaar je stress? Stel je dan open voor positieve dingen, zoals dankbaar zijn voor de kleine dingen of je passies. Zo houd je toch de positieve kijk op het leven en kun je door met de orde van de dag. 

Hoe krijg je meer positiviteit? 7 tips! 

De voordelen van een positieve mindset zijn in overvloed. Maar hoe krijg je dan zo’n positieve gedachtegang? En is dat eigenlijk wel voor iedereen weggelegd? Door onderstaande tips in het dagelijks leven toe te passen, zal je merken dat je langzaamaan positiever in het leven staat. Die donderwolk in je brein gaat plaatsmaken voor zonnestralen – en daar ga jij de vruchten van plukken. 

1. Wees dankbaar

Sta eens wat vaker stil bij een positieve ervaring. Deze zogenoemde dankbaarheidsoefeningen gaan je mindset veranderen. Wees niet bang, het hoeven geen grote dingen te zijn. Sta bijvoorbeeld stil bij het zonnetje dat lekker schijnt, de eerste slok van je verse bak koffie of een complimentje van je collega. 

2. Schrijf alle positieve momenten op

Bedenk iedere avond drie positieve dingen die je die dag hebt meegemaakt, hoe klein ze ook zijn. Waar was je dankbaar voor? Wat ging er goed? Wat was er leuk? Wanneer heb je even kunnen ontspannen? Schrijf deze positieve dingen in een dagboek om je brein te trainen. 

positiviteit

3. Wees lief voor jezelf

Zelfzorg gaat niet over het nemen van rust wanneer je lichaam daarom vraagt of een binge-avond op de bank na een drukke week (wat overigens ook heel goed is), maar draait om zelfkennis. In het boek Zelfzorg is het begin van alles schrijft Nina Mouton dat zelfzorg draait om het luisteren naar je lijf en hoofd. “Goed weten wie je bent”, stelt ze. “En dan daarin bewuste keuzes maken.” 

Voel je je niet goed bij een bepaalde situatie, neem dit dan serieus en zeg ‘nee’ wanneer je iets liever niet wil. Zelfzorg helpt om je rustig en positief te voelen, ook in stressvolle situaties. 

4. Het glas is – je raadt het al – halfvol

Zie het voordeel in ieder nadeel. Negatieve feedback op je werk? Je hebt wel wat geleerd. Een gemene opmerking van een collega? Die persoon is waarschijnlijk jaloers op iets wat jij hebt. Door het voordeel in ieder nadeel te zien, zullen vervelende dingen minder rauw op je dak vallen. 

Voorbeeld:

Negatieve mindset: “Ik heb een fout gemaakt, mijn werkgever is niet blij met me. Ik zal het nu compleet verpest hebben. Misschien ben ik niet goed genoeg voor deze taak of functie.”

Positieve mindset: “Ik heb een fout gemaakt, mijn werkgever heeft me hier op gewezen. Jammer, maar volgende keer kan ik deze fout in ieder geval niet meer maken. Ik heb dus wat geleerd.”

Nog een voorbeeld:

Negatieve mindset: “Ik zou wel wat andere taken willen hebben, of misschien een loonsverhoging, maar dat zal ik toch wel niet krijgen. Ik ben hier vast nog niet goed genoeg voor.”

Positieve mindset: “Ik zou wel wat andere taken willen hebben, of misschien een loonsverhoging. Ik ga hier eens met mijn werkgever over in gesprek. Als het er niet in zit, dan kan ik altijd vragen wat ik wél moet doen om het te kunnen bereiken. En ik heb in ieder geval mijn wensen uitgesproken.”

Hier komt dan (heel stiekem) tóch een stukje manifesteren bij kijken. Werk in je gedachten aan je verwachting. Verwacht dat het gaat lukken, zie het voor je, en probeer het te voelen. Deze positieve manier van denken gaat je verder helpen.

5. Doe iets voor een ander

De positieve quote: ‘wie goed doet, goed ontmoet’ is hartstikke waar. Doe jij goede dingen voor anderen, dan zal je dat ook terugkrijgen. Dus, geef die ene collega eens een compliment over zijn of haar werk of vraag of je iemand kunt helpen, wanneer jouw eigen taken erop zitten. 

positiviteit

6. Volg je passies

Eigenlijk heel simpel: volg je passie, zodat je gelukkiger wordt. En je voelt ‘m al aankomen, een gelukkig mens, staat positiever in het leven. 

7. Omring jezelf met andere zonnige types

Omring je met positieve mensen, want een goed humeur en positieve gedachtegang werkt aanstekelijk. 

8. Ga de deur uit

Een rondje door het park – of überhaupt in de buitenlucht – gaat je veel goeds doen. Bij blootstelling aan zon- en fel daglicht maken we serotonine, oftewel het gelukshormoon, aan. Dit stofje zorgt voor een energiek, positief en gefocust gevoel. Op naar buiten, dus! 

Het lijkt misschien een grote opgave, al deze manieren toepassen in je eigen leven. Maar zie het vooral niet als een groot obstakel om deze tips toe te passen. Je hoeft je levensstijl niet rigoureus om te gooien, maar kunt ook met één van de tips beginnen. Merk je dat dit gemakkelijk gaat? Ga dan verder met de volgende.

Hoe zorg je voor meer positiviteit op de werkvloer?

Klagende collega’s bij het koffiezetapparaat, gezucht en gesteun na een mededeling van je werkgever… Het maakt je werkdag niet gezelliger. Natuurlijk, het is heerlijk om even te klagen bij je favoriete collega. En we hoeven heus niet dagelijks happy de peppie op kantoor te verschijnen, maar een algemene positieve mindset is wel gewenst. Zijn jouw collega’s in de welbekende negatieve spiraal beland? Dan wordt het tijd om hier iets aan te doen. 

De voordelen van meer positiviteit op de werkvloer? Een bedrijf waar wordt gelachen en mensen betrokken zijn bij elkaar, is een fijne plek om te werken, toch? Deze werknemers zijn over het algemeen gelukkiger dan anderen. En geluk werkt aanstekelijk. 

Hoe krijg je dit voor elkaar? We horen het je denken: hoe krijg je je collega’s zover om ook positiever in het leven te gaan staan? Begin bij jezelf. Probeer de tips om positiever te worden ook over te brengen aan een ander, oftewel draai het eens om. Zo doe je dat:

  • Je kunt positieve dingen over je eigen dag benoemen in je dagboek. Draai het nu eens om en geef een collega een compliment. Wat heeft hij of zij goed gedaan? Wat viel je op aan de ander. Een leuke nieuwe broek? Een ander kapsel? Strooi met complimenten. 
  • Zelfzorg is belangrijk om je beter te voelen, maar zorg ook voor een ander wanneer deze persoon dat nodig heeft. Heeft je collega een rotdag? Steun de ander waar dit kan.
  • Geef je collega positieve feedback op zijn of haar werk. Wedden dat dit jullie allebei een goed gevoel gaat geven?
  • Heel simpel: sleur je collega’s mee naar buiten. En houd dit erin. Is de lunch achter de kiezen, dan wordt er gewandeld in de buitenlucht. 

Oefen met assertiviteit: volg een training assertiviteit

Assertiviteit is een belangrijk onderdeel van een positieve mindset. Als jij je grenzen aangeeft en zegt wat je vindt, gaat je zelfvertrouwen er ook op vooruit. Hoe je werkt aan je assertiviteit? Dat leer je bij onze 1-daagse assertiviteitstraining. Hier ga je (op een locatie bij jou in de buurt of online) op een praktische en interactieve manier en altijd in kleine groepjes leren om assertief te communiceren. Je leert bijvoorbeeld om op een krachtige manier je mening te geven, steviger in je schoenen te staan, effectieve feedback te geven en grenzen te stellen op een respectvolle manier.

Meer weten? Check ook deze artikelen over positiviteit eens:

Veelgestelde vragen over positiviteit

  • Wat staat voor positiviteit?

    Positiviteit houdt in dat je je focust op dingen waar je blij van wordt. Je besteedt minder aandacht aan dingen die je niet wil of waar je ongelukkig van wordt. Deze negatieve gedachten kun je gemakkelijk een plek geven in je hoofd.

  • Wat zijn enkele effectieve tips om negatieve gedachten om te zetten in positieve?

    Ben jij een doemdenker? Ga je er al snel vanuit dat iets je tóch niet gaat lukken? En spookt de ‘wat als…’ gedachte regelmatig door je hoofd? Dan wordt het tijd om je gedachten een keer uit te dagen. De kans is groot dat deze negatieve gedachten zijn gebaseerd op iets uit het verleden. Je hebt bijvoorbeeld een blunder gemaakt, of iets is een aantal jaren geleden niet zo uitgepakt als je had gehoopt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je nu nooit meer uit je comfortzone moet stappen. 

    Probeer je gedachten eens uit te dagen. Zeg een keer ‘nee’, trek wél een keer je mond open en stel je werkgever die ene vraag die je al maandenlang uitstelt. Je zal merken dat het uiteindelijk niet zo negatief uitpakt als je had verwacht. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het voor je brein wordt om positief te denken.

     

  • Hoe trek je positiviteit aan?

    Positiviteit kun je aantrekken door jezelf positief op te stellen. Glimlach wat vaker en sta stil bij alle goede dingen die je doet. Zorg voor voldoende slaap, zodat je uitgerust bent. Wees ook positief over jezelf. Waar ben je goed in? Wat vind je mooi aan jezelf? En welke dingen kun je allemaal? Positieve gedachtes, trekken positiviteit aan.

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Bij Tijdwinst helpen we al ruim 20 jaar professionals bij thema’s als assertiviteit, timemanagement, gesprekstechnieken en feedback geven en assertiviteit. Dat doen we met 1-daagse praktijkgerichte trainingen in heel Nederland. Het doel is altijd dat je leert om meer uit jezelf, uit je werk en uit je samenwerkingen te halen. Benieuwd naar onze trainingen of naar onze andere artikelen? Lees verder op onze websites of meld je direct aan voor een training.