Spreek jij dezelfde taal als je partner? — en dan bedoelen we niet linguïstisch. Het blijkt dat de liefde óók een taal kent; vijf liefdestalen wel te verstaan. Weten welke jouw voorkeur heeft – én die van je partner – zal jullie relatie ongekend verbeteren. Leer daarom de 5 liefdestalen kennen en test welke liefdestaal bij jou hoort. 

Wat is een liefdestaal en wat heb ik eraan?

Iedereen ervaart liefde en genegenheid op een andere manier; de één vindt het fijn om regelmatig een complimentje te ontvangen, de ander vindt het ontzettend attent wanneer hij of zij verrast wordt met een cadeautje.

Wat jouw voorkeur ook heeft, volgens Dr. Gary Chapman – een Amerikaanse relatietherapeut – zijn onze preferenties onder te brengen in vijf categorieën, of “liefdestalen” zoals hij ze noemt.  Hij schreef er een boek over, ‘5 Love Languages’, dat meer dan elf miljoen keer over de toonbank vloog.

Zijn boodschap?

Weten welke liefdestaal jij spreekt, maar ook zeker welke liefdestaal jouw partner spreekt, kan een wereld van verschil maken in de wijze waarop jullie met elkaar communiceren — en dus in hoe sterk jullie relatie is.

Wanneer jij het fijn vindt om te horen dat je gewaardeerd wordt, dan zul je het vervelend vinden wanneer je partner dit slechts uit door middel van cadeau’s.

Jouw partner kan het daarentegen storend vinden dat hij in stresssituaties liever vastgehouden wordt, en jij enkel met positieve woorden komt aanzetten — “komt wel goed, schatje.”

Het is daarom belangrijk om zowel je eigen voorkeur – of liefdestaal – te kennen én die van je partner. Zo leer je veel over elkaar, begrijp je elkaars gedragingen beter én leer je wat de ander nodig heeft. Dit stelt je in staat dichter tot elkaar te groeien.

Wist je dat?

Hoewel de liefdestalen zich voornamelijk richten op relaties tussen partners, is de theorie van Chapman ook toe te passen op de relatie tussen kinderen en ouders; ook daar bestaan verschillende manieren van het tonen van affectie. Zelfs op de werkvloer kun je de vijf talen toepassen, mits je het professioneel houdt.

Welke 5 liefdestalen zijn er?

Volgens Chapman zijn er vijf liefdestalen te onderscheiden:

  1. Acts of service — Dienstbaarheid
  2. Receiving gifts — Geschenken
  3. Quality time — Tijd en aandacht
  4. Words of affirmation — Positieve woorden
  5. Physical touch — Lichamelijke aanraking

We zetten ze hieronder uitvoerig voor je op een rijtje; van wat de liefdestaal inhoudt tot aan hoe jij de taal leert ‘spreken’.

Welke van de 5 liefdestalen spreek jij? Doe de liefdestaal test!

Voordat je begint met lezen, is het wel leuk om eerst jouw voorkeur te ontdekken. Zo weet je welke liefdestaal bij jou past en waar je op moet letten. Maak daarom eerst de ‘Liefdestaal Test’. Spoor ook zeker je partner aan om de test te maken en de resultaten met elkaar te bespreken. Dit helpt jullie elkaar beter te begrijpen.

Je kunt de ‘Liefdestaal test’ gratis doen op de website van Liefdestalen. Na het voltooien van de test (en het aanmaken van een gratis profiel) ontvang je een uitgebreide uitslag en een overzichtelijke grafiek.

Met deze uitslag op zak, kun je vervolgens kijken wat dit voor jou en je partner betekent:

liefdestalen

liefdestalen

liefdestalen

1. Acts of service — Dienstbaarheid

Stofzuigen lijkt niet heel romantisch, toch kan het veel betekenen voor iemand wie deze liefdestaal spreekt. Iemand die veel waarde hecht aan Dienstbaarheid zal het namelijk ontzettend waarderen wanneer diens partner zijn of haar affectie laat zien door middel van actie. Het toont voor die persoon namelijk aan dat een ander uit zichzelf bereid is om moeite te doen.

Hij of zij wil niet tien keer moeten vragen of de ander de vaatwasser kan uitruimen, de tafel kan dekken of het gras maaien. Wanneer de persoon dit uit zichzelf doet – met de gedachte de ander te ontlasten – dan toont het planwerk, de denktijd en de inspanning aan dat hij of zij om de persoon geeft.

De liefdestaal Dienstbaarheid (of ‘Acts of Service’) draait om met liefde iets voor de ander doen. Het is het iets willen betekenen voor een ander, zonder eigenbelang.

liefdestalen

Is jouw liefdestaal ‘Dienstbaarheid’?

Wanneer deze liefdestaal jouw voorkeur heeft, dan wil je niet om dingen vragen — het hele idee erachter is dat jouw partner iets uit zichzelf doet, dat begrijpen we. Wanneer je echter merkt dat hij of zij hier tekort in schiet, dan helpt het om dit eens op een tactvolle manier aan te kaarten. 

Hiervoor kun je de gesprekstechniek ‘non violent communication’ gebruiken (ook wel bekend als het geweldloze communicatie model): je kaart op een open en heldere manier je wensen aan, zonder een defensieve reactie uit te lokken. Dit doe je door je partner te vertellen wat je graag wil en hoe jou dit vervolgens laat voelen.

“Wanneer… , voel ik me… omdat ik… nodig heb. Zou je daarom… .”

Bijvoorbeeld:

“Fijn dat je deze week het oliepeil van mijn auto hebt gecheckt. Wanneer je zoiets doet, zie ik dat je me waardeert. Zoiets toont mij namelijk aan dat je tijd en aandacht aan me besteedt en dat vind ik belangrijk. Zou je misschien vaker op die manier zoiets willen doen?”

Heeft jouw partner deze liefdestaal?

Wanneer jouw partner waarde hecht aan dienstbaarheid, probeer dan eens zelf de lasten van hem of haar te verlichten.

Ga er eens rustig voor zitten en bedenk een paar dingen die jij kunt doen op kunt oppakken om aan te tonen dat hem of haar waardeert — van het ophalen van de kinderen tot aan het (eindelijk) opruimen van de zolder. Of kook een keer ongevraagd zijn of haar lievelingsgerecht, organiseer een keukenkastje of laat een bad vollopen. Het zijn de kleine dingen…

‘Dienstbaarheid’ in platonische relaties

Ook op het werk of in vriendschappen kun je inzetten op dienstbaarheid; neem bijvoorbeeld eens een kop koffie voor een collega mee, help hem met een lastig project of pak eens uit jezelf een vervelend klusje op om haar mee te ontlasten. Niet alleen erg collegiaal, het versterkt ook jullie werkrelatie, de teamsfeer en de algehele samenwerking!

2. Receiving gifts — Geschenken

Deze liefdestaal wordt nog wel eens in een verkeerd daglicht gezet. Veel mensen denken dat het een materialistische, hebberige of zelfs oppervlakkige manier van liefhebben is, maar dat is helemaal niet het geval.

Want hoewel deze taal zich inderdaad uit in het geven en krijgen van geschenken of cadeau’s, gaat het dieper dan dat. Het is eerder sentimenteel:

De liefdestaal ‘Geschenken’ (of ‘Receiving gifts’) gaat om het krijgen van symbolen met emotionele waarde. Voor de ontvanger toont het aan ‘ah, zij dacht aan me’ of ‘hij is me niet vergeten’.

En dat kan inderdaad een dure ring zijn, maar iets kleins als een zelfgeschreven gedicht, een geplukte bloem of het doorsturen van een liedje dat iemand aan die persoon laat denken, zijn ook symbolen waar mensen met deze liefdestaal waarde aan hechten. Het gaat niet om het object, het gaat om de gedachte erachter.

Denk maar eens aan een zelfgeknutseld moederdagcadeau; niet heel mooi, wel heel lief.

liefdestalen

Is jouw liefdestaal ‘Geschenken’?

Wanneer jij deze liefdestaal spreekt, dan geniet je ervan wanneer iemand op een attente wijze laat zien dat hij of zij om je geeft of aan je dacht. Klein of groot. Wanneer je merkt dat jouw partner hier weinig waarde of aandacht aan schenkt, geef hem of haar dan positieve feedback wanneer hij of zij dit wel doet:

  • “Ah, wat attent dat je mijn lievelings chocolade hebt meegenomen, daar kan ik zo van genieten!”
  • “Het valt me op dat sinds ik zei dat groen mooi bij je ogen past, je deze kleur vaker draagt. Dat vind ik lief.”
  • “Dat je nog weet dat ik die kunstenaar gaaf vindt! Wat ontzettend leuk dat je daar een print van hebt laten maken. Dank je.”

Heeft jouw partner deze liefdestaal?

Ben je van nature niet zo’n cadeautjes-gever, maar weet je dat je partner dit wel is, laat je blijk van waardering dan eens zien in de vorm van kleinigheden:

  • Neem eens een bos bloemen mee, gewoon zo. Verras hem met een persoonlijk briefje dat je op de spiegel achterlaat of raap die steen op die dezelfde kleur als haar ogen heeft.
  • Andersom werkt ook; laat zien dat je zijn of haar symbolen waardeert: draag de armband die hij voor jou gemaakt heeft of gebruik die mok die zij speciaal voor jou gekocht heeft.

Zoals gezegd: maak het persoonlijk — iemand met een voorkeur voor de liefdestaal ‘Geschenken’ zal dan ook niets kwetsender vinden dan een cadeaubon of onpersoonlijk duur object.

‘Geschenken’ in platonische relaties

Op de werkvloer kun je ook prima inzetten op de liefdestaal ‘Geschenken’ zonder het grensoverschrijdend te maken. Geef je collega een kaart voor zijn verjaardag, trakteer eens op lunch of neem een zelfgebakken taart mee (doet het altijd goed!)

3. Quality time — Tijd en aandacht

De derde liefdestaal kenmerkt zich door samenzijn; door zoveel mogelijk tijd en aandacht aan elkaar te besteden. Iemand die voorkeur geeft aan de liefdestaal ‘Tijd en aandacht’ zal het dan ook waarderen wanneer de ander tijd vrijmaakt en zijn of haar aandacht bewust aan de ander schenkt — en dat is heel iets anders dan samen onderuitgezakt op de bank hangen of tijdens een gesprek op je telefoon kijken…

De liefdestaal ‘Tijd en aandacht’ (of ‘Quality time’) draait om écht samenzijn; om het ondernemen van een activiteit met aandacht. Praten en naar elkaar luisteren mogen hierbij niet ontbreken.

De activiteiten die jullie uitvoeren, zijn hierbij niet perse belangrijk. Zolang je maar je gevoelens, belevenissen en gedachten met de ander kunt bespreken, bijvoorbeeld onder het genot van een glas wijn, tijdens een wandeling of – in het geval dat je fysiek op afstand bevinden – via andere communicatiemiddelen.

liefdestalen

Is jouw liefdestaal ‘Tijd en aandacht’?

Merk je dat jouw partner nogal moeite heeft met jouw liefdestaal – hij laat zich telkens afleiden door zijn telefoon, ze luistert niet aandachtig of hij geeft telkens praktisch advies – focus je dan eerst op leren communiceren.

Vertel hem of haar dat je graag enkele dingen wil delen en het zou waarderen als hij daarbij naar aandachtig naar je luistert. Of dat zij even hiervoor even haar telefoon aan de kant legt. Je wil ook geen advies, je wil vooral even je ei kwijt. Dat mag je prima aangeven.

Voorkom dat het ventileren wordt of dat jij enkel aan het woord bent. Je wil namelijk ook jouw partner aanhoren. Stel daarom vragen, laat zien dat je luistert en vraag door.

Heeft jouw partner deze liefdestaal?

Wanneer jouw partner deze liefdestaal geeft, probeer dan regelmatig tijd met elkaar door te brengen. Geen kinderen, geen telefoon, geen werkgerelateerde topics. Ga bijvoorbeeld een weekendje met z’n tweetjes weg of ga een middag de natuur in.

Wanneer jullie in gesprek zijn, onderdruk dan ook de neiging om hem of haar te onderbreken of om de persoon advies te geven. Soms wil de ander gewoon gehoord worden. Door constructieve vragen te stellen kun je aantonen dat je écht actief luistert.

‘Tijd en aandacht’ in platonische relaties

Op de werkvloer is deze liefdestaal ook belangrijk. Wanneer een collega merkt dat je actief en geïnteresseerd naar zijn verhaal of adviezen luistert, verbetert dat niet alleen jullie band, maar ook de samenwerking. Leer daarom wanneer je stil moet zijn en hoe je door reflectief luisteren meer begrip en diepgang in een gesprek brengt.

Regelmatig quality time doorbrengen – denk aan een vrijdagmiddagborrel, gezamenlijke lunch of zo nu en dan een etentje – zijn ook uitstekende manieren om de werksfeer positief te houden.

4. Words of affirmation — Positieve woorden

Je kunt je liefde ook uiten door middel van het gebruik van verbale en vriendelijke woorden. Dat is waar de liefdestaal ‘Positieve woorden’ om draait. De persoon hecht veel waarde aan complimenten, aanmoediging of positieve feedback en ziet dit als een blijk van waardering. Hierbij draait het niet alleen om wat er gezegd wordt, maar ook op de manier waarop; de toon, intonatie of het stemgebruik.

De liefdestaal ‘Positieve woorden’ (of ‘Words of affirmation’) gebruikt taal om de liefde binnen een relatie te uiten. Je hoort graag van de ander dat hij of zij van je houdt of waardeert wat je doet.

Een nadeel is wel dat kritiek, negatieve opmerkingen of beledigingen extra hard binnenkomen en lang kunnen blijven hangen. (Zo ga je daarmee om.)

liefdestalen

Is jouw liefdestaal ‘Positieve woorden’?

Wanneer jij veel waarde hecht aan verbale communicatie binnen de relatie, dan zul je jouw partner de ruimte moeten geven om zich te uiten. Complimenten wegwuiven is er dus niet bij.

Wanneer je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, kan dat lastig zijn; je gelooft de woorden van je partner niet of zoekt er iets achter. Probeer dit te overtuigen en neem lovende woorden met liefde in ontvangst. Durf ook zeker door te vragen zodat je iets van de complimenten leert.

“Dankjewel zeg, ik daar inderdaad lang voor in de keuken gestaan. Kun je me vertellen wat je er precies lekker aan vindt?”

Heeft jouw partner deze liefdestaal?

Je doet je partner een groot plezier wanneer je (vaker) positieve bewoordingen gebruikt. Geef dus zoveel mogelijk complimenten, waar en wanneer je maar kunt: “Die jurk staat je goed!” of “Fijn dat je de was hebt gedaan. Dankjewel.

Moedig je partner ook aan, bijvoorbeeld in situaties waarin hij of zij zich onzeker voelt. Jouw woorden kunnen de angst verlichten en de persoon uit de comfortzone trekken — “Hé, ik weet dat je het kunt” of “Falen is niet erg, ik ben er voor je”. Zulke woorden hebben een krachtig effect op mensen met deze liefdestaal.

Waak er daarom zeker voor dat je tijdens negatieve feedback je boodschap concreet en constructief houdt; de persoon afkraken, beledigen of een agressieve toon gebruiken kan jullie relatie snel schaden.

‘Positieve woorden’ in platonische relaties

Positieve feedback doet wonderen op de werkvloer. Gebruik deze liefdestaal dan ook geregeld rondom collega’s om aan te tonen dat je hem of haar of het werk dat zij doen, waardeert. Vertel wat je gezien hebt, wat je er goed aan vond en durf ook zeker uit te wijden. Complimenten worden aantal op prijs gesteld (ook naar je leidinggevende toe!)

5. Physical touch — Lichamelijke aanraking

De laatste liefdestaal kent ook wat vooroordelen; nee, het draait niet om seks. Iemand die deze taal spreekt, hecht veel waarde aan fysiek contact en vindt het fijn wanneer zijn of haar partner waardering op een lichamelijke manier uit. Dat kan op tal van manieren; van een omhelzing, tot aan een hand op de schouder tot aan een kus.

Personen die op vroege leeftijd veel zijn geknuffeld door hun ouders, hebben hier eerder een voorkeur om dan kinderen waarbij dit ontbrak.

De liefdestaal ‘Lichamelijke aanraking’ (of Physical touch’) draait om fysiek contact en toegankelijkheid. De persoon vindt het fijn om geborgenheid te ervaren door middel van aanrakingen.

Wanneer iemand zich terugtrekt of lichamelijk afstandig opstelt, kan dit door iemand met deze liefdestaal worden worden als een emotionele afwijzing.

liefdestalen

Is jouw liefdestaal ‘Lichamelijke aanraking’?

Wanneer jij liefde ervaart door middel van fysieke genegenheid, streef dan naar zoveel mogelijk huid-op-huid contact. Laat je partner weten dat je het fijn vindt om dicht naast elkaar op de bank te zitten, hand in hand te lopen of om vastgehouden te worden wanneer je het moeilijk hebt. Laat hem of haar niet gokken, maar geef het gewoon aan:

‘Ik heb het even moeilijk, zou je me kunnen knuffelen?’

‘Ik ben tamelijk gestresst van al het werk. Zou je misschien straks mijn nek kunnen masseren?’

Heeft jouw partner deze liefdestaal?

Lichamelijke aanraking kan een relatie opbouwen, maar ook afbreken wanneer je het verkeerd of te weinig doet. Leer daarom wat jouw partner fijn vindt en bespreek dit. Geef een dikke knuffel wanneer je merkt dat hij het moeilijk heeft, kruip dicht tegen haar aan of houd zijn hand vast wanneer er iets naars gebeurt.

Andersom geldt dit ook: deins niet terug wanneer hij of zij je wil aanraken, dat kan de persoon als kwetsend ervaren. Het moet natuurlijk wel vrijwillig zijn en binnen jouw grenzen passen. Zo geef je deze aan.

‘Lichamelijke aanraking’ in platonische relaties

De woorden ‘aanraken’ en ‘werkvloer’ spreek je liever niet in één zin uit. We branden ons dan ook liever niet aan dit gevoelige onderwerp. Want hoewel de ene collega een schouderklopje oké vindt, kan de ander het grensoverschrijdend vinden.

liefdestalen

Kortom

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om genegenheid te tonen. Weten waar jouw voorkeur ligt én die van je partner zal jullie relatie en communicatie alleen maar versterken. Maak daarom eens de test en werk vervolgens bewust toe naar het spreken van jullie taal!

En wat als je niet dezelfde liefdestaal spreekt? Praat erover! Communicatie is key wanneer het op relaties aankomt. Vertel je partner daarom jouw voorkeur en wat je van hem of haar verwacht. Vraag ook zeker wat jij kunt doen om je partner tevreden te houden/

Merk je dat je dit lastig vindt?

Praten over je emoties of over wat je van je partner verlangt, kan lastig en intimiderend zijn. Zeker wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt of bang bent voor een confrontatie. Dat hoeft niet zo te zijn. Wanneer je wat assertiever wordt, zul je merken dat je makkelijker over dingen praat die je dwars zitten of die je lastig vindt. Ook durf je sneller je grenzen aan te geven of je partner hierop te wijzen.

Het volgens van een assertiviteitscursus kan hierbij helpen. Tijdens zo’n cursus leer je spreken vanuit jezelf; vanuit wat jij wil en vanuit wat jij nodig hebt. Onze ervaren assertiviteitscoaches kunnen jou daarbij helpen. Gedurende onze assertiviteitstraining van één dag leer je verschillende technieken en methodes die jou helpen sterker in je schoenen te staan, ongeacht of je deze thuis draagt of op de werkvloer.

Kijk er zeker eens naar.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog