Grappige mensen worden leuk gevonden. Maar dat is niet het enige. Ze wekken vertrouwen, worden slim ingeschat en zijn de beste ruzie oplossers. Ze verbeteren zelfs je gezondheid! Zélf de lachers op je hand krijgen, doe je met 1 regel (die alle comedians kennen).
“Mensen die humor gebruiken, hebben bijzonder gezonde immuunsystemen, hebben 40% minder kans op een hartaanval of beroerte, ervaren minder pijn tijdens operaties en leven 4,5 jaar langer dan gemiddeld…
Op basis van die resultaten, raden onderzoekers mensen aan om tenminste 15 minuten per dag lachen.”
Dat concludeert onderzoekspsycholoog prof. Richard Wiseman in zijn beroemde boek over simpele veranderingen die je leven beter maken.
Zó belangrijk is lachen dus. Geen wonder dat grappige mensen zo leuk worden gevonden. Ze geven ons járen extra leven cadeau. Grapje 🙂
Of eigenlijk niet. Grappige mensen worden echt gewaardeerd omdat grappig zijn onderbewust vanalles in ons losmaakt, waaronder de gezondheidseffecten. Dat blijkt tenminste uit veelvuldig onderzoek naar de biologie achter grappen en de effecten van grappige mensen.
De effecten van grappige mensen, volgens onderzoek
Peter mcGraw is professor aan de universiteit van Colorado en directeur van het ‘Humor Research Lab’. Jep, dat bestaat. Ook geen grapje. Samen met journalist Joel Warner schreef hij een boek dat vol staat met alles dat hij kon vinden en uitvinden over grappige mensen en de wetenschap daar achter.
Hun belangrijkste conclusies, om je een notie te geven van hoe belangrijk grappige mensen zijn en welke enorme impact ze kunnen hebben:
- Grappige mensen zijn in staat om een ruzie in relatie in een oogwenk op te lossen.
- Samen lachen is sowieso een wondermiddel voor elke relatie, bewezen deze onderzoekers.
- Grappig zijn is juist ideaal in niet-grappige omstandigheden, tot aan extreem moeilijke tijden. Mensen wiens vrijheid ontnomen was tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten nog steeds grappen. Het was hun overlevingsmechanisme, schreef overlever Victor Frankl in zijn beroemde boek.
- Grappige mensen kunnen bovendien het herstel van zieken bespoedigen. De stress en angst van enge ziekenhuizen verlagen het immuunsysteem van zieke kinderen bijvoorbeeld. Vandaar: Cliniclowns!
- Verkopers die grappig zijn, sluiten meer deals dan hun serieuze collega’s. Grappige mensen worden nu eenmaal bijna blind vertrouwd en geloofd. Bewezen, volgens dit boek.
- Dat heeft misschien te maken met het feit dat grappige mensen (onbewust) slim worden ingeschat. En terecht, als je bedenkt dat de meeste comedians een bovengemiddeld hoog IQ blijken te hebben.
Nu ben jij misschien niet hoogbegaafd, heb je geen zin om een rode neus op te zetten of ligt er net geen bananenschil bij je in de buurt. Hoe kun je dan tóch grappig zijn – om zo gewaardeerd, geloofd en geliefd te worden als andere grappige mensen?
Door dé bewezen grappige grappen formule in te zetten.
“Grappig zijn kun je leren”
Nu hebben we het al een tijdje over ‘grappige mensen’. Alsof het om een bijzondere diersoort gaat die we met fascinatie van een afstandje bekijken. Die instelling moeten we allereerst even corrigeren.
Die zogenaamde ‘grappige mensen’; dat zijn we namelijk zelf. Niet alleen de comedians, de moppen tappende oom die op elke verjaardag verschijnt of die ene grappige collega die elke pauze opvrolijkt zijn het. Wij zijn het allemaal; grappige mensen. Zelfs jij – (grapje :))!
Grappig zijn, kun je namelijk leren.
Om grappig te zijn heb je geen attributen nodig, alleen de grap formule
Dat beweert Mitch Earlwine tenminste. Hij verdiepte zich metersdiep in het onderwerp humor. Niet heel gek, aangezien hij zélf stand up comedian is in zijn vrije tijd. Hij ‘ontdekte’ wat grappige mensen nu werkelijk zo grappig maakt en schreef het op in zijn boek. (Jep, er zijn een hoop boeken over humor. Zoveel is zeker.)
Zijn belangrijkste conclusie: er bestaat dus zoiets als dé grapformule. Eentje die comedians toepassen, sitcom-schrijvers en amateur grappenmakers. Een formule die iedereen kan gebruiken. Handig!
Dé grapformule van comedians
Ten eerste een paar voor-de-hand-liggendheden uit de weg: seksgrappen doen het goed en ‘nonsens’ is altijd een knijter. Dat zijn de eerste twee dingen die Earlwine ontdekte. Geen verrassingen hier. Een platte grap, een everzwijn met een aap op z’n rug, een konijn met een wafel op z’n kop (die daar zelfs beroemd mee werd) en slapstick als ‘Dumb & Dumber’ of de bananenschil-toestand: dat is meestal gewoon grappig.
Toch?
Niet dé grap formule, wel grappig vanwege z’n nonsens-gehalte.
Maar dan is er nog een meer geavanceerde vorm van grappig zijn. Eentje die je zelf kunt aanleren – zonder konijnen, wafels en bananenschillen – met een heel simpele formule:
Realistisch begin + logisch vervolg + verrassing = grappig.
Kijk maar eens naar Jimmy Carr, bijvoorbeeld. De koning van de verrassingsgrappen. Hij schudt ze één voor één uit z’n mouw:
Zie je dat? Opbouw van een realistisch verhaal, en dan een totaal onverwacht, extreme en onrealistische wending:
“Op een echt showbizz feestje ontmoette ik Brad Pitt. En men zegt altijd: ‘ontmoet je helden nooit in het echt’. Maar ik denk dat Brad er heel goed mee omgegaan is.”
- Realistisch: Jimmy gaat naar een showbizz feestje.
- Logisch vervolg: Brad Pitt is daar.
- Logisch vervolg: hij impliceert dat Brad Pitt een held van hem is, met wie een ontmoeting spannend is.
- Verrassing: hij bedoelde het andersom. Brad Pitt is heel goed omgegaan met het feit dat hij Jimmy ontmoette.
En daar kan Jimmy, net als een hele hoop van zijn comedian-collega’s, hele shows mee vullen. Aan een stuk, en je blijft lachen.
Humor experts, net als alle comedyserie schrijvers, noemen deze grapformule de ‘Lijst van Drie’. Twee dingen volgen elkaar volgens een logisch patroon op, terwijl de derde een onverwachte twist is. Een klassieke misleiding, omdat die het grappigst blijft – weten zij.
Waarom dat zo is?
Waarom je brein dat grappig vindt
Er is niets wat je brein fijner vindt, dan een verrassing of onverwachte tegenstrijdigheid ontdekken in een verhaallijn. Een gegeven dat dit boek over humor onderschrijft en verder uitlegt:
“Ons brein probeert kaas te maken van ons dagelijks leven via een oneindige serie aannames, gebaseerd op schaarse incomplete informatie.”
Alles opmerken en verwerken kan je brein namelijk niet. Daarom borduurt het voort op eerdere ervaringen en verwachtingen en houdt het geen rekening met extreme afwijkingen.
“En dan is er humor: een kleine beloningsprikkel die het brein zichzelf geeft voor het ontdekken van een afwijking in verwachtingspatronen.”
Je systeem heeft zichzelf bijgesteld en verbeterd, door een bepaalde verwachting (‘o, de rest van deze anekdote gaat zo’) om te zetten in een verrassing. De beloning: die ontspannende en über gezonde lach.
En nu?
Doen! Lachen. Zeker 15 minuten per dag. Is gezond.
En misschien zelfs een ander aan het lachen maken, nu jij bij de club van grappige mensen hoort. Jij weet nu namelijk hoe je een echt bewezen grappige grap maakt. Of op z’n minst waar die uit moet bestaan om mensen aan het gieren te krijgen:
- Een anekdote met een begin dat realistisch is,
- En een opbouw die vervolgens logisch is,
- En dán de verrassende twist waardoor het brein het spoor bijster is.
Zodra het dat ontdekt en gecorrigeerd heeft, krijg je de beloning:
Lachen! 😀
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog