Een complimentje krijgen is niet voor iedereen even makkelijk. Je kunt er ongemakkelijk van worden, het bescheiden degraderen of er meteen een complimentje voor terug geven. Allemaal mis. Want er is maar één echt goede manier om complimentjes assertief te ontvangen. En die kennen we allemaal.
Een duimpie op Facebook geeft ons meteen een blije boost. Maar zodra dat compliment in het echte leven aan ons gegeven wordt, weten we niet waar we moeten kijken. Vreemd, eigenlijk.
Want uit onderzoek is gebleken dat we met z’n allen eigenlijk heel goed weten hoe we complimenten in ontvangst moeten nemen. Alleen blijkt in de praktijk keer op keer dat we het niet (op de goede manier) doen.
Wat we in de praktijk doen is vaak een bescheiden lichaamshouding aannemen, omlaag kijken, nog wat blozen misschien. We veranderen gauw van onderwerp om er maar niet te diep op in te gaan of we bagatelliseren de boel: “Oh, vind je dit mooi? Nou, heb het gewoon uit het uitverkoop-rek getrokken, hoor.” of: “Mijn presentatie goed? Ik ging aan het eind helemaal de mist in! En ik vergat een stuk in het midden!”.
Niet erg assertief allemaal, die ‘semi-bescheiden maar in de praktijk onzeker overkomende’ reacties. Beter pak je het assertief én beleefd en bescheiden aan. De aanpak die we allemaal kennen, volgens het eerder genoemde onderzoek:
“Bedankt” zeggen is de enige goede reactie wanneer je een compliment krijgt.
Gewoon “bedankt” zeggen, dus. Dat is alles. Bewijst ook dit (erg leuke!) experiment onder een aantal stellen die elkaar complimenten moeten geven. Let goed op de initiële reacties van de ontvangers:
“Complimenten accepteren betekent niet dat je arrogant of toegeeflijk bent. Het is gewoon gezond voor jezelf en de relatie met de gever.”, zegt presentator/onderzoeker Julian hier heel terecht.
Dat is de belangrijkste boodschap die ik je samen met hem kan meegeven. Dúrf een compliment in ontvangst te nemen met een simpele en assertieve “Bedankt”. Wees niet bang om arrogant over te komen, want dat doe je niet. Vond jij de mensen in de video die simpelweg “bedankt” zeiden arrogant? En toen ze hun originele eigen reacties onthulden? Nogal onzeker, he?
Dat moet toch voldoende overtuigend zijn om in te zien dat ook jij beter af bent met “bedankt”.
Nog niet overtuigd dat “bedankt” de beste reactie is? Goed, laten we dan de alternatieven eens bekijken.
Een compliment teruggeven
Vooral vrouwen hebben vaak als primaire reactie; direct een complimentje terug te geven. Dit lijkt misschien assertief, omdat niet jij maar ook de ander zo een compliment krijgen. Maar, verrassing: dat ís het dus niet.
Psychologe Susan Quilliam zegt: “Vrouwen doen dit om de aandacht van zichzelf af te wenden en terug te sturen naar de gever van het compliment. Een gewoonte die voortkomt uit het gevoel dat ze het complimenten in eerste instantie al niet verdiende, terwijl dat wel zo is. Anderen een complimentje geven om de spotlight te verplaatsen kan daarom onoprecht overkomen – houd het daarom liever bij een simpel “dankjewel”.”
Het compliment afzwakken
Hier komt het argument “ja, maar ik wil niet arrogant of onbescheiden overkomen” om de hoek kijken. Gelukkig hoef je helemaal niet bescheiden te zijn, en kun je beter de complimentenmaker wat erkenning geven door het compliment gewoon te accepteren. Toch is het niet gek dat je er in plaats daarvan voor kiest om het compliment af te zwakken. En hoeft het zelfs niets te zeggen over jouw zelfverzekerdheid…
Sociaal psycholoog Laura Brannon onthult: “Zelfs vrouwen met een hoge eigenwaarde slaan complimenten af door het te bagatelliseren. Voornamelijk omdat ze bescheiden willen overkomen.”
Onnodig. Verkies dus liever erkenning (“Bedankt”) boven bescheidenheid (“Nou, dat valt wel mee…”).
Ineen duiken, blozen, naar de grond kijken
Hiermee erken je het compliment niet alleen niet mee, je ontmoedigt de gever ervan ook nog eens om je in het vervolg nog een compliment te geven. Hij of zij zal je niet in zo’n verlegenheid willen brengen en iets positiefs de volgende keer voor zich houden.
Pas je lichaamshouding dus aan aan de gewenste reactie (een zelfverzekerde “bedankt”) en de rest gaat vanzelf…
Nee, echt! De rest gaat dan vanzelf, omdat je brein zich aan je lichaamshouding aanpast – volgens onderzoek. Sociaal psycholoog nummer 3 en Harvard professor Amy Cuddy vertelt er over in haar populaire TED-talk “Je lichaamstaal vormt wie je bent”.
“Laat je lichaam je vertellen dat je krachtig bent en dat je goede dingen verdient, dan word je vanzelf enthousiaster en meer jezelf”, beweert Cuddy in haar talk.
Een theorie die ondersteund wordt door de wetenschap. ‘Powerposes’ zoals Cuddy zo noemt, of gewoon krachtige lichaamstaal, vermindert de aanmaak van het antri-stress hormoon cortisol in je brein wat er voor zorgt dat je je werkelijk krachtiger en zelfverzekerder voelt. En waardig genoeg om een compliment zonder gedoe te ontvangen, met een ongekunstelde “bedankt”.
Ben je nú overtuigd dat er maar één goede manier bestaat? Ik hoop het maar, want gewoon “bedankt” zeggen met een zelfverzekerde houding gaat je helpen om complimenten niet alleen te krijgen, maar ze ook echt (assertief) te ontvangen. En daarmee je zelfvertrouwen dus een lekkere boost geeft van 34%, zoals in de video te zien was.
Die wil je toch wel? En een goede relatie met de complimenten-gever toch ook? Onthoud dan gewoon dat ene woordje: “bedankt”. En als je wil zeg je er nog iets positiefs of uitnodigends achteraan, geen probleem hoor. Zolang je maar niks teruggeeft, afzwakt of minderwaardig maakt.
Even een testje of je dat ook gaat lukken als er nu iemand binnenloopt en je een compliment geeft:
“Heb je een nieuwe auto? Wat een gave kleur!”
Antwoord: “Bedankt. Dit is voor het eerst dat ik voor een rode gegaan ben.”
“Wat een goede speech, heel inspirerend.”
Antwoord: “Bedankt, ik ben blij dat je hem goed vond.”
“Het eten was heerlijk.”
Antwoord: “Bedankt. Het is ons familie-recept en lievelingsgerecht van ons allemaal. Hebben jullie thuis ook zoiets?”
“Ik kan zien dat je hard hebt gewerkt aan dit rapport.”
Antwoord: “Bedankt. Ik ben blij dat iemand het ziet.”
Zie je? Zo simpel kan het zijn. En nu jij!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog