Assertiviteit lost stotteren op


Het McGuire-programma doet wonderen bij stotteraars. Eén van de manieren waarop Dave McGuire, zelf een voormalig stotteraar, dit probleem aanpakt is door middel van een assertiviteitscursus. Want, zo redeneert hij, “stotteren zit voor 90% tussen je oren.” Een gebrek aan zelfvertrouwen weerhoudt mensen ervan assertief op te treden. De angst voor de volgende hapering zorgt ervoor dat stotteraars in een vicieuze cirkel terechtkomen: het stotteren knaagt aan hun zelfvertrouwen, waardoor ze nóg meer gaan stotteren.

Assertiviteit bouw je op door te oefenen

Bij het werken aan assertiviteit is interactie met mensen heel belangrijk. Je laat hen merken hoe je over dingen denkt en laat niet langer over je heen lopen. Jouw mening is net zo belangrijk als die van anderen en jij hebt net zoveel recht van spreken als hen. Een verandering van mindset helpt misschien nog wel het beste bij het opbouwen van assertiviteit.

Oefenen is natuurlijk ook belangrijk. Door de straat op te gaan en mensen aan te spreken, zullen stotteraars zien dat ze voor niemand bang hoeven te zijn. Mensen tonen geduld en laten de stotteraars graag hun nieuw geleerde technieken oefenen. Met elk positieve gesprek neemt hun assertiviteit toe, waarmee hun zelfvertrouwen groeit. In combinatie met ademhalingstechnieken gaan stotteraars vloeiender en assertiever praten.

Assertiviteit lost stotteren op.

Overeenkomsten tussen stotteraars en subassertieve personen

Oefening baart kunst. Dat zien we bij stotteraars die hun probleem, dat vooral tussen de oren zit, aanpakken. Alle begin is moeilijk: het grootste struikelblok is dat eerste gesprek met een onbekende. Wanneer ze eenmaal bezig zijn, zien cursisten dat ze vooral mentale obstakels hadden opgeworpen. De vreemde ogen in de cursus dwongen hen ertoe om hun grenzen te verleggen, waarvoor ze achteraf enorm dankbaar zijn.

Er zijn heel wat overeenkomsten tussen stotteraars en subassertieve personen. Beide hebben ergens angst voor, die eigenlijk ongegrond is. Door in het diepe te springen gaan ze die angst te lijf en merken ze waar ze werkelijk toe in staat zijn. Geen wonder dat deelnemers aan een assertiviteitstraining na afloop van de cursus tranen van blijdschap huilen: het is ze gelukt! Assertiviteit vraagt om veel oefenen. Dus wanneer neem jij de eerste stap?

Lees meer over een cursus voor jou alleen

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees meer over onze coachingsmogelijkheden

Lees alles over onze coachingsmogelijkheden

© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X