Verlegenheid is niet aangeboren. Er bestaat geen verlegenheids-gen. Althans niet zover de wetenschap weet. Dit betekent dat verlegenheid een gewoonte moet zijn. Iets dat zich in de loop van ons leven heeft ontwikkeld door opvoeding, omstandigheden en maatschappij. Iets aangeleerds. Iets dat we dus ook weer kunnen afleren en overwinnen.
Wanneer je last hebt van verlegenheid, ben je misschien niet meteen overtuigd dat het ‘slechts’ om een gewoonte gaat. Verlegenheid kan namelijk aanvoelen alsof het diep in je genen zit en je er nu eenmaal mee opgescheept zit. Dat je nu eenmaal niet iemand bent die een podium oploopt en een speech afsteekt. Dat aanbellen bij de nieuwe buurman voor een kennismakingspraatje niet bovenaan op jouw takenlijst staat omdat je het liever uit de weg gaat. Of dat je misschien zelfs voortdurend bang bent om te mislukken of afgewezen te worden.
Die angst lijkt diep in je wezen te zitten, wanneer je verlegen bent. Maar hier komt de moraal van dit verhaal: je bent niet verlegen. Je gedraagt je verlegen. En dat kun je veranderen en overwinnen.
Ik weet dat dit statement verontwaardiging kan oproepen. Dat je er van overtuigd bent dat jij verlegen bent en dat ik er nu eenmaal niets van af weet. Geloof me echter wanneer ik zeg: iedereen weet hoe het voelt om verlegen te zijn. Iedereen kent die angst, in meer of mindere mate. Het verschil zit hem in diegenen die tegen hun verlegenheid en angsten in gingen en diegenen die er in mee gingen.
Verlegenheid overwinnen: ga er tegenin
Die kenmerkende angst voor mislukking of afwijzing die gepaard gaat met verlegenheid, die is niet bedoeld om je af te schrikken. Het is geen waarschuwingslicht dat je zegt dat je een andere route moet nemen of rechtsomkeert moet maken. Het is een waarschuwingslicht dat je een seintje geeft dat er iets goeds staat te gebeuren. Dat dit de weg is die leidt naar zelfvertrouwen en persoonlijke groei. Je verlegenheid en angst is dus wel degelijk ergens goed voor, mits je het goed gebruikt door er tegenin te gaan in plaats van het gevoel te volgen.
Wanneer die verlegenheid de kop opsteekt onderweg naar de voordeur van je buurman en dat waarschuwingslampje gaat branden, dat is het moment waar ik het over heb. Je denkt dat je angsten je proberen te vertellen dat je zijn huis beter voorbij kunt lopen en lekker thuis voor de tv moet kruipen. Wat er echter gebeurt is dat dit angstige gevoel betekent dat dat gesprekje met je buurman je verder gaat helpen. Het bouwt je zelfvertrouwen op (jij kunt gewoon een gesprekje aanknopen met een vreemde), het vergroot je sociale netwerk (heb je een ladder nodig? de buurman staat vanaf nu voor je klaar) en het is simpelweg een goede daad (je geeft je nieuwe buurman het gevoel dat hij welkom is in de buurt).
Je doet iets wat je eigenlijk niet wilde of durfde te doen. Een moment waarop je verlegenheid je tegen leek te gaan houden, maar toen je het tóch deed. Dat is het moment waarop je je verlegenheid aan het overwinnen bent. Je groeit. Je voelt je zekerder. Beter.
Aan de slag met verlegenheid overwinnen!
Oké, mijn punt is duidelijk. Verlegenheid is een aangeleerde angst die je lijkt te zeggen dat je een situatie uit de weg moet gaan, maar is in werkelijkheid een seintje dat er iets groots en goeds staat te gebeuren wanneer je die angst volgt en die situatie juist aangaat en overwint.
Wat betekent dat? Hoe werkt dat verlegenheid overwinnen? Simpel: wanneer je in het vervolg een gevoel van verlegenheid voelt opkomen. Je handen zweten een beetje, je voelt je wangen misschien wat gloeien en je hart klopt iets sneller dan normaal. Je gedachten zeggen je dat er iets staat te gebeuren dat je misschien wel helemaal niet wil. Iets engs. Iets nieuws. Iets confronterends. Je verlegen gedachten proberen de confrontatie uit de weg te gaan.
Maar jij weet inmiddels beter. Dit is hét seintje. Dit is het waarschuwingslicht. Zeg dit desnoods hardop tegen je gedachten. Dit is juist het moment waarop je er voor moet gáán. Duik er blind in. Loop dat podium op en steek je speech af, bel aan bij je buurman, zeg eens gedag tegen een vreemde. Doe het. En voel de overwinning. Voel je hem? Dat is waar je groeit. Dat is het moment waarop je je verlegenheid aan het uitbannen bent, situatie voor situatie. Je zult merken dat je er binnen de kortste keren aan begint te wennen en voor je het weet spreek jij over jezelf als ‘iemand die ooit dacht verlegen te zijn’.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog