Beter verdienen? Natuurlijk kan dat! Of je nu de onderhandelingen aangaat voor een nieuwe baan of al een tijdje op dezelfde plek zit, salarisonderhandeling is het overwegen waard. Maar het hoeft echt niet keihard te zijn; helderheid en goede voorbereiding zijn de sleutel. Volg deze 7 handige stappen om succesvol te zijn in het onderhandelen over je salaris.

Wat komt aan bod?

Wanneer vragen om een salarisverhoging? 6 signalen dat je in aanmerking komt voor loonsverhoging

Het is geen loze kreet, “Jij verdient meer.” Het is simpelweg een feit. De kans is namelijk groot dat er ruimte is voor een beter salaris, of beter gezegd, dat je kunt krijgen wat je echt verdient. Maar hoe pak je dat aan? Hoe bereid je je voor op een salarisonderhandeling of arbeidsvoorwaardengesprek? En wanneer is het eigenlijk gepast om om salarisverhoging te vragen?

Veel vragen, laten we beginnen met de eerste: Is salarisonderhandeling altijd mogelijk? Nou, niet elke reden is even sterk. “Ik vind dat ik te weinig verdien” of “Ik heb meer nodig om een huis te kopen” zijn niet per se overtuigende argumenten voor je werkgever. Je moet met sterke punten komen. Maar er zijn zeker situaties waarin je meer kunt vragen dan je nu krijgt, vooral als je aan deze 6 criteria voldoet:

1. Je gaat verder dan de verwachtingen

Je doet meer dan het standaardwerk. Als je je takenlijst ziet als een excuus om Facebook te openen, zal een salarisverhoging niet op tafel liggen. Om dat te verdienen, moet je verder gaan dan alleen de basisverantwoordelijkheden afvinken.

Als jij degene bent die niet alleen je kerntaken voltooit, maar ook actief op zoek gaat naar manieren om behulpzaam te zijn, aarzel dan niet om een gesprek over salarisverhoging te starten met je leidinggevende. Vooral als je zelf het initiatief neemt om extra taken op te pakken, zelfs als ze buiten je functieomschrijving vallen, kun je erop vertrouwen dat jouw toewijding wordt gewaardeerd.

2. Je brengt proactief veranderingen aan die de organisatie ten goede komen

Doe jij voorstellen die het bedrijf positief beïnvloeden? Als werknemer ben jij vaak de beste persoon om te zien hoe zaken in de praktijk verlopen, omdat jij degene bent die de taken uitvoert. Je baas zal het dus waarderen als je suggesties doet voor verbeteringen. Dus, als je extra verantwoordelijkheden of een beter salaris wilt, sta dan niet aan de zijlijn, maar neem het initiatief.

Draag regelmatig ideeën aan om het bedrijf of de werkprocessen te verbeteren, en je zult zien dat die salarisverhoging of bonus niet lang op zich laat wachten.

man die aan zijn baas om salarisverhoging vraagt

3. Je werkt hard en bent niet de standaard negen-tot-vijf medewerker

Voor jou geen 9-tot-5-mentaliteit. Om beloond te worden, moeten je verantwoordelijkheden op de eerste plaats komen, zelfs als dat betekent dat je af en toe een half uurtje langer doorwerkt. Dus, als jij vaak degene bent die als laatste zijn laptop sluit om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten, geef jezelf dan een welverdiend schouderklopje. 

Jij plaatst duidelijk resultaten boven een strikte 9-tot-5-mentaliteit. Dit mag wellicht tegenstrijdig klinken vanuit een timemanagement-perspectief, maar voor een salarisverhoging geldt: zaai eerst, oogst dan.

4. Je omarmt ontvangen feedback en vraagt zelf ook om input

Als je nooit vragen stelt, is het moeilijk jezelf te verbeteren. Hoewel het de verantwoordelijkheid van je baas is om regelmatig evaluatiegesprekken te voeren, is het ook belangrijk dat je er zelf om vraagt. Er is altijd ruimte voor verbetering of leermomenten. Door actief om feedback te vragen, verbeter je niet alleen je eigen prestaties, maar toon je ook betrokkenheid en verantwoordelijkheid.

Als je regelmatig om feedback vraagt, is dit ook een positief teken dat je met een gerust hart een salarisverhoging kunt bespreken. Als dit punt nog wat aandacht nodig heeft, bekijk dan dit artikel. Hierin leggen we haarfijn uit hoe je zelf om feedback en advies vraagt, wat je werkprestaties ten goede zal komen.

5. Je hebt een positieve houding op het werk

Het sturen van die passief-agressieve e-mails naar collega’s draagt niet bij aan een positieve werksfeer. Het is niet alleen schadelijk voor de teamdynamiek, maar kan ook je kansen op een salarisverhoging verminderen. Zorg daarentegen voor een positieve impact, want dit zal zich positief weerspiegelen in je salaris. Blijf vriendelijk en optimistisch, ongeacht je humeur.

6. Je kunt tastbare resultaten tonen die je succes bevestigen

Last but not least: je successen. Hoewel je aan alle bovenstaande punten kunt voldoen, is het vragen om een loonsverhoging misschien niet het beste idee als je resultaten niet indrukwekkend zijn. Zorg er dus voor dat je consistent resultaten behaalt. Uiteraard betekent dit niet dat je nooit fouten mag maken; dat overkomt zelfs de besten. Maar als je kunt laten zien dat je van je fouten hebt geleerd en proactief actie hebt ondernomen om ze op te lossen, kun je met vertrouwen een salarisverhoging bespreken.

Kan je altijd onderhandelen over salaris? Nee. Pas als je deze punten kunt afvinken, heb je een goede reden om het over je salaris te hebben. Er zijn daarnaast nog andere specifieke momenten die geschikt zijn voor salarisonderhandelingen:

  • Praat over salaris als je in gesprek bent over een nieuwe functie.
  • Vergeet bij een promotie niet je salarisonderhandeling te plannen. Ook bij een interne sollicitatie is dit belangrijk.
  • Grijp het beoordelingsgesprek aan om over je salaris te praten, want dan bespreek je je prestaties en resultaten.
  • Plan zelfs een functioneringsgesprek in en breng proactief je salarisvoorstellen ter sprake.

Voldoe je aan deze punten? Gefeliciteerd! Jij hebt wat ons betreft jouw strepen verdiend!

Maar wacht! Voordat je jouw leidinggevende aan zijn of haar mouw trekt, wil jij je eerst goed voorbereiden!

Voorbereiding is key: verdiep je in een salarisindicatie

Voordat je de onderhandelingen aangaat, is het cruciaal te begrijpen of salarisonderhandeling voor jou mogelijkheden biedt om een beter loon of arbeidsvoorwaarden te verkrijgen. Je moet weten hoeveel je potentieel zou kunnen verdienen en hoe dat zich verhoudt tot je huidige salaris.

Ontdek: wat is jouw mogelijke salaris?

Om te achterhalen of wat je ontvangt ook overeenkomt met wat je echt verdient, is het essentieel om te weten wat je directe collega’s en professionals in vergelijkbare functies bij andere organisaties verdienen. Wat verdienen je directe collega’s? Wees niet bang om het taboe te doorbreken en openhartig te zijn over het voornemen om te onderhandelen. Deel eerst je eigen huidige salaris, gevolgd door:

“Ik ga over mijn salaris onderhandelen.”

“Nu heb ik daarvoor een kader nodig.”

“Ik verdien nu € 2.450 bruto. Wil je vertellen wat jij verdient?”

Door zelf het initiatief te nemen, vergroot je de kans dat je collega open is over zijn of haar salaris. Zelfs als het antwoord “Dat zeg ik liever niet” is, geeft jouw openheid een goede basis voor verdere discussies. Als je directe collega aanzienlijk meer ervaring heeft of extra verantwoordelijkheden draagt, kun je niet hetzelfde salaris vragen. Desalniettemin biedt zijn of haar salaris wel een referentiepunt voor jouw onderhandelingen.

Vergelijk: wat verdienen indirecte collega’s?

Voor een antwoord op deze vraag kun je gebruikmaken van de salarischeck van het FNV. Salarisverhoging berekenen? Geef jouw situatie (functie, aantal jaren werkervaring, branche, etc.) aan, en je krijgt een overzicht van salarissen, inclusief een boven- en ondergrens. Deze informatie vormt handige richtlijnen voor jouw salarisonderhandeling.

En dan: ga het gesprek aan:

2 vrouwen die een salarisverhoging bespreken

Hoe pak je salarisonderhandelingen aan? Begin altijd zelf!

Voordat we je voorzien van handige tips voor het onderhandelen over je salaris, laten we één cruciaal punt niet onbesproken: wacht niet af totdat je leidinggevende het over je salaris aansnijdt. Dit inzicht komt van Adam Galinsky, een onderhandelingstrainer en auteur van een boek over communicatie en onderhandelen in je carrière.

Waar moet je op letten tijdens een salarisonderhandeling?

Volgens Galinsky ligt het in jouw voordeel als je zelf het initiatief neemt bij salarisonderhandelingen. Wacht dus niet tot je werkgever het ter sprake brengt of tot het jaarlijkse functioneringsgesprek.

Bijvoorbeeld zo:

Openingszin loonsverhoging

  • “Hey Luca, ik wilde even met je praten over mijn salaris. Ik heb het gevoel dat mijn rol en prestaties zijn gegroeid, en ik vroeg me af of we kunnen bespreken of er ruimte is voor een salarisverhoging.”
  • “Hoi Paulien, ik heb echt genoten van de projecten waar we aan hebben gewerkt, en ik denk dat mijn bijdragen de laatste tijd flink zijn toegenomen. Zullen we eens babbelen over de mogelijkheid van een salarisverhoging?”
  • “Dank je wel voor de kans om te praten. Ik ben de afgelopen tijd gegroeid in mijn rol, en ik zou graag willen bespreken of er een mogelijkheid is om mijn salaris aan te passen aan mijn prestaties.”
  • “Hey Astrid, ik ben enthousiast over mijn werk hier en ik denk dat mijn verantwoordelijkheden zijn toegenomen. Kunnen we even kletsen over een eventuele salarisverhoging?”
  • “Hoi Marco, ik waardeer echt de kansen die ik hier heb gekregen. Met al die nieuwe verantwoordelijkheden die ik heb, denk ik dat het misschien tijd is om te praten over een salarisupdate. Wat denk jij?”

Hoe onderhandel je over je salaris? 6 salarisonderhandeling tips

Gelukkig hoeft een salarisonderhandeling niet zo lastig en confronterend te zijn als het soms lijkt. Benader het met zelfverzekerdheid en helderheid, zonder onnodige spanning of harde onderhandelingstechnieken. Wees assertief, duidelijk en concreet. Volgens Galinsky, een expert in onderhandelen, draait een succesvolle salarisonderhandeling vooral om voorbereiding en communicatie. Volg dit zes-stappenplan met salarisonderhandelingstips:

Stap 1: Weet wat je waard bent

Hoe bereid je een salarisonderhandeling voor? Grondig, op zowel salarisonderhandelingen als arbeidsvoorwaardengesprekken! Volg deze stappen:

Bepaal je boven- en ondergrens

Voordat je de onderhandeling ingaat, is het essentieel om te weten wat je zou moeten verdienen en wat realistisch is. Vraag een directe collega naar zijn of haar salaris en doe online onderzoek naar de salarismarge voor jouw functie.

Bepaal je ideale (en realistische) salaris: Zet helder op een rij wat voor jou de boven- en ondergrens zijn voor het salaris dat je nastreeft.

Kijk naar de voorwaarden 

Onthoud dat salaris niet het enige is waarover je kunt onderhandelen. Denk aan secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een vast contract, opleidingsbudget, lease-auto, pensioenvoordelen, thuiswerkmogelijkheden, bonussen, winstdeling en reiskostenvergoeding. Maak je wensen concreet.

Verdiep je in de cao: Ontdek wat er wel en niet mogelijk is qua arbeidsvoorwaarden volgens de cao.

Heb je argumenten helder 

Noteer duidelijk welke argumenten je hebt om extra salaris te rechtvaardigen. Rangschik ze van zeer belangrijk naar minder belangrijk en maak ze zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld, benoem concrete resultaten die je hebt behaald, je persoonlijke groei, extra taken die je op je hebt genomen en je bijdrage aan het bedrijf.

Stap 2: Plan een functioneringsgesprek in

Zoals eerder genoemd, vraag zelf om een functioneringsgesprek en noem het ook daadwerkelijk een “functioneringsgesprek”, geen salarisonderhandeling. Hiermee leg je de focus op je prestaties, oftewel wat jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf is en welke waardering (in de vorm van salaris) daarbij past.

Zeg bijvoorbeeld: “Ik wil graag mijn functioneren bespreken,” wat gemakkelijker klinkt en prettiger is dan direct te spreken over salaris. 

Kies bovendien een geschikt moment voor het gesprek. Plan het tactisch in, wellicht net na het behalen van een positief resultaat of direct na de evaluatie van de bedrijfsprestaties.

Is een salarisonderhandeling ook mogelijk via e-mail? Liever niet! Beide partijen doen voorstellen en moeten uiteindelijk tot een compromis komen. Dit kan lastig zijn via e-mail, omdat je dan niet de overwegingen en directe reacties van de ander kunt waarnemen. Kies daarom voor een persoonlijk gesprek, bij voorkeur face-to-face of via videobellen.

Stap 3: Oefen de salarisonderhandeling

Met de juiste voorbereiding ben je al goed op weg, maar het is ook essentieel om het gesprek kort te oefenen. Bedenk niet alleen wat jij wilt zeggen, maar ook welke reacties je kunt verwachten. Dit helpt je bij het bedenken van tegenargumenten of een plan B.

Bij het oefenen, let op het volgende:

  • Ken je gesprekspartner: onderhandel je met een HR-medewerker of direct met je leidinggevende? Dit is bepalend voor de argumenten die je naar voren brengt.
  • Heb een plan B: bedenk alternatieve voorstellen voor het geval extra salaris niet haalbaar blijkt. Denk aan andere voordelen zoals een lease-auto of een vast contract.
  • Bepaal de volgorde van je argumenten: overweeg welke argumenten je als eerste wilt inbrengen en houd er een paar achter de hand voor later in het gesprek.

Stap 4: Communiceer in het gesprek helder en to the point

Het is nu tijd voor het salarisgesprek. Wees to the point en vermijd overbodige details. Kom snel met je voorstel:

  • Bespreek kort je functioneren en benadruk positieve feedback.
  • Maak de overgang naar salarisonderhandelingen en neem hierin het voortouw.
  • Presenteer je voorstel, benadruk de zorgvuldige onderbouwing en draag enkele argumenten aan. Bewaar enkele argumenten voor later.

Een waardevolle tip van Galinsky om je voorstel extra overtuigend te maken: noem een specifiek cijfer, vermijd afgeronde bedragen.

Salarisverhoging vragen voorbeeld:

“Mijn voorstel is € 2.985 bruto: precies het gemiddelde voor mijn functieprofiel.”

Vermijd dit:

“Ik dacht aan € 3.000 bruto.”

En verder? Waar op letten bij salarisonderhandelingen?

  • Overweldig de ander niet met argumenten, introduceer ze stapsgewijs.
  • Behoud een positieve houding.
  • Vermijd dreigementen of overdreven vleierij.
  • Baseer je argumenten op feiten, vermijd verzinsels.
  • Wees niet te bescheiden, maar blijf assertief.
  • Vermijd de slachtofferrol als de leidinggevende aangeeft dat extra salaris moeilijk is. Blijf zakelijk.
  • Wees duidelijk in je wensen, zonder gefrustreerd over te komen. Luister naar de leidinggevende en reageer niet direct afwijzend.

Nog een tip bij een nieuwe baan: laat de ander het salarisvoorstel doen en onthul niet exact je vorige salaris, omdat dat in je nadeel kan werken.

Stap 5: Onderhandel over je salaris

Hoe kun je het beste onderhandelen over je salaris? Laat je niet direct overtuigen door het eerste aanbod; neem de tijd om te onderhandelen. Na jouw voorstel zal de ander hoogstwaarschijnlijk met een tegenvoorstel komen, bijvoorbeeld:

“Oei, hoger dan € 2.800 bruto is lastig voor ons.”

Dit soort reacties is precies waarom jij van tevoren jouw ondergrens en alternatieve opties hebt bepaald. Breng deze nu in:

Hoe onderhandel je over salaris? Reageer bijvoorbeeld met:

“Mijn absolute ondergrens is € 2.900 bruto, gebaseerd op mijn berekening. Afwijken hiervan zou betekenen dat ik minder verdien dan het gemiddelde voor mijn functie, wat mij niet rechtvaardig lijkt gezien de tevredenheid vanuit jullie kant.”

Mocht er geen overeenstemming worden bereikt (bijvoorbeeld omdat jouw ondergrens hoger is dan de absolute bovengrens van je werkgever), overweeg dan alternatieven. Wellicht kun je uit de onderhandelingen een vast contract of budget voor een opleiding halen:

“Ik begrijp dat het voorstel lastig is, maar ik weet dat er budgetten zijn voor opleidingen binnen de organisatie. Een betaalde doorontwikkeling binnen mijn functie is voor mij ook een optie, als het voorgestelde salaris echt niet haalbaar is.”

vrouw die een salarisverhoging vraagtStap 6: Leg de afspraken vast

Als jullie tot een deal komen waar zowel jij als je werkgever tevreden mee zijn, is het essentieel om concrete afspraken te maken. Maak duidelijk wat de uitkomst is en welke concrete acties daaruit voortvloeien. Denk aan zaken als:

  • Vanaf welke datum gaat je verhoogde salaris in?
  • Hoeveel opleidingsbudget krijg je en waar mag je dat aan besteden?
  • Als een salarisverhoging nu niet mogelijk is, wanneer kan dit dan wel? Kunnen jullie een evaluatiemoment plannen om opnieuw naar de situatie te kijken?
  • Welke stappen onderneemt je leidinggevende voor de lease-auto, de reiskostenvergoeding, enz.?

Om latere onduidelijkheden te voorkomen, is het raadzaam om de salarisonderhandelingen per e-mail te bevestigen. Zet in een e-mail zwart op wit wat de gemaakte afspraken zijn.

Als je leidinggevende het initiatief neemt, dien je het aanbod per e-mail te aanvaarden, bijvoorbeeld als volgt:

“Dank voor je bevestigende e-mail! Ik stem in met jouw salarisvoorstel, inclusief de afspraak dat een lease-auto is inbegrepen bij het salaris.”

In het kort: hoe voer je succesvol salarisonderhandelingen? 

Dat waren al onze tips om te onderhandelen over salaris. Wanneer blijkt dat jouw toewijding en harde werk niet onopgemerkt mag blijven, is het tijd om de vruchten ervan te plukken. Maar niet voordat je even kritisch naar jezelf kijkt:

‘Kom ik in aanmerking voor een salarisverhoging?’-checklist:

  • Ga je verder dan de verwachtingen?
    • Vraag jezelf af of je meer doet dan alleen je basisverantwoordelijkheden afvinkt. 
    • Zoek je actief naar manieren om behulpzaam te zijn?
  • Breng je proactief veranderingen aan die de organisatie ten goede komen?
    • Overweeg of je voorstellen doet die een positieve invloed hebben op het bedrijf. 
    • Draag je regelmatig ideeën aan om verbeteringen aan te brengen?
  • Werk je hard en ben je niet de standaard negen-tot-vijf medewerker?
    • Kijk naar je eigen werkgewoonten. Plaats je verantwoordelijkheden op de eerste plaats, zelfs als dit betekent dat je af en toe een beetje langer doorwerkt?
  • Omarm je ontvangen feedback en vraag je zelf ook om input?
    • Reflecteer op je bereidheid om feedback te ontvangen en actief om input te vragen. Toon je betrokkenheid en verantwoordelijkheid?
  • Heb je een positieve houding op het werk?
    • Evalueer je eigen werkhouding. Draag je bij aan een positieve werksfeer door vriendelijk en optimistisch te blijven, ongeacht je humeur?
  • Kun je tastbare resultaten tonen die je succes bevestigen?
    • Kijk naar je prestaties. Kun je concrete resultaten laten zien die je succes bevestigen? 
    • Heb je van eventuele fouten geleerd en actie ondernomen om ze op te lossen?

Deze vragen kunnen je helpen bij het evalueren van je situatie en bepalen of je gereed bent voor een salarisonderhandeling. Wanneer je op al die vragen een ‘hell yess!’ kunt beantwoorden, ga je het gesprek aan:

Hoe te onderhandelen over salaris?

  • Verken wat collega’s met een vergelijkbare functie verdienen.
  • Stel vooraf je boven– en ondergrens voor het salaris vast.
  • Formuleer overtuigende argumenten waarom je recht hebt op een hoger salaris.
  • Bedenk een plan B en identificeer secundaire arbeidsvoorwaarden waarover je kunt onderhandelen.
  • Communiceer duidelijk en to the point over je salarisverwachtingen.
  • Onderhandel altijd en aanvaard niet meteen het eerste aanbod.
  • Bevestig de afspraken na afloop via e-mail om deze schriftelijk vast te leggen.

Wij wensen je heel veel succes!

vrouw die om een salarisverhoging vraagt

Vind je dit eng? Overweeg een cursus Assertiviteit

Ben jij diegene die altijd de beste ideeën heeft, maar moeite heeft om ze krachtig over te brengen? Durf jij niet volmondig te vragen waar je recht op hebt, zoals die langverwachte salarisverhoging of die welverdiende promotie?

Maak kennis met onze krachtige 1-daagse Assertiviteitstraining, speciaal ontworpen om jouw communicatieve vaardigheden te versterken en je zelfverzekerdheid te vergroten, vooral in lastige gesprekken op het werk, zoals dat salarisverhoging-gesprek.. Leer effectieve technieken om met zelfvertrouwen en overtuiging te spreken, zonder concessies te doen aan jouw authenticiteit.

Wij begrijpen namelijk dat assertiviteit meer is dan alleen spreken; het is de kunst van het doelgericht communiceren. Onze ervaren trainers zullen je daarom begeleiden door middel van praktische oefeningen en real-life scenario’s, waardoor je de vaardigheden ontwikkelt om elke professionele uitdaging met vastberadenheid en zelfvertrouwen aan te gaan.

Sta dus niet langer aan de zijlijn van jouw carrière. Investeer in jezelf en ontdek de impact van assertiviteit op jouw professionele succes. Schrijf je nu in voor onze Assertiviteitstraining en ontwikkel de krachtige stem die je verdient! Neem de leiding, krijg wat je verdient, en laat jouw assertieve zelf stralen op de werkvloer!

Veelgestelde vragen rondom salarisverhoging vragen

  • Hoe wijs je een salarisvoorstel af?

    Wanneer je een salarisvoorstel moet afwijzen, is het belangrijk om beleefd te blijven. Begin met het bedanken van de werkgever voor het aanbod en leg vriendelijk uit waarom je het afwijst. Zorg ervoor dat je ruimte laat voor verdere gesprekken, mocht dat nodig zijn.

    Als je het salarisvoorstel moet afwijzen, zou je kunnen zeggen: 

    “Ik waardeer het aanbod en bedank jullie voor de moeite. Na zorgvuldige overweging denk ik dat we het nog over bepaalde aspecten moeten bespreken, zoals…”

  • Hoeveel enthousiasme is normaal bij salarisonderhandelingen voor een nieuwe baan?

    Bij salarisonderhandelingen voor een nieuwe baan is het goed om positief en enthousiast te zijn, maar overdrijf niet. Toon interesse in het aanbod door goed te luisteren en vragen te stellen. Laat zien dat je de positie waardeert en bereid bent tot constructieve gesprekken.

    Laat bijvoorbeeld weten: 

    “Ik ben oprecht enthousiast over de kans om bij jullie te werken. Ik wil graag bespreken hoe we samen tot een salaris kunnen komen dat recht doet aan mijn ervaring en de waarde die ik kan brengen.”

  • Hoe doe je salarisonderhandelingen?

    Bij salarisonderhandelingen is het essentieel om vooraf de marktstandaarden te onderzoeken. Wees duidelijk over je eigen waarde en blijf respectvol. Houd de communicatie open en wees bereid tot compromissen voor een positief resultaat.

    Bijvoorbeeld:

    “Ik heb de marktstandaarden onderzocht en ben ervan overtuigd dat mijn ervaring en vaardigheden een salaris in de range van [specifieke bedragen] rechtvaardigen. Laten we kijken hoe we tot een overeenkomst kunnen komen.”

  • Hoe lang duren salarisonderhandelingen gemiddeld?

    De duur van salarisonderhandelingen varieert doorgaans van enkele dagen tot enkele weken. Het hangt af van de complexiteit van het proces en de efficiëntie van de communicatie. Geduld hebben en helder communiceren is belangrijk tijdens dit proces.

    Schiet het niet op? Herinner je leidinggevende eraan:

    “Ik begrijp dat dit proces tijd kan kosten. Laten we proberen binnen de komende twee weken tot een akkoord te komen. Ik sta open voor regelmatig overleg om ervoor te zorgen dat we op één lijn zitten.”

  • Welke salarisverhoging is normaal?

    Over het algemeen wordt een salarisverhoging van 5-15% als normaal beschouwd, maar dit kan variëren per branche en ervaringsniveau. Het is raadzaam om marktstandaarden te onderzoeken en deze als referentie te gebruiken.

    “Uit mijn onderzoek blijkt dat een salarisverhoging van [percentage] redelijk is voor mijn ervaring en de functie. Ik hoop dat we tot een overeenstemming kunnen komen binnen deze range.”

  • Is 10% salarisverhoging veel?

    Een loonsverhoging van 10% wordt vaak toegekend aan ervaren werknemers met bewezen prestaties. Het kan ook voorkomen bij interne promoties of in situaties waarin er schaarste aan specifieke vaardigheden is. Het is belangrijk om je onderhandelingspositie te baseren op je eigen situatie.

    “Een salarisverhoging van 10% zou aanzienlijk zijn voor mij. Het reflecteert mijn toewijding en prestaties. Laten we hierover in gesprek gaan en zien of we tot een overeenkomst kunnen komen.”

  • Wie krijgt over het algemeen een loonsverhoging van 10%?

    Bij het vragen om een salarisverhoging per e-mail is het belangrijk om met een beleefde opening te beginnen. Leg vervolgens je prestaties en toegevoegde waarde uit en doe ten slotte een concreet, redelijk verzoek. Zorg ervoor dat je e-mail professioneel en goed onderbouwd is.

  • Hoe vraag je om salarisverhoging per e-mail?

    Bij het vragen om een salarisverhoging per e-mail is het belangrijk om met een beleefde opening te beginnen. Leg vervolgens je prestaties en toegevoegde waarde uit en doe ten slotte een concreet, redelijk verzoek. Zorg ervoor dat je e-mail professioneel en goed onderbouwd is.

    “Beste [naam], ik hoop dat deze e-mail je goed bereikt. Ik wil graag mijn prestaties en toewijding aan het team bespreken en tegelijkertijd mijn wens uiten voor een herziening van mijn huidige salaris. Kunnen we een tijd vinden om hierover te praten?”

  • Hoeveel hoger tegenbod kun je doen bij salarisonderhandelingen?

    Overweeg een tegenbod dat 5-10% boven het oorspronkelijke aanbod ligt, maar zorg ervoor dat het redelijk blijft en goed onderbouwd is. Wees bereid tot compromissen en streef naar een win-winsituatie.

    “Ik waardeer het aanbod en ben enthousiast over de positie. Echter, na zorgvuldige overweging en het vergelijken met mijn huidige aanbod, zou een salaris van [specifiek bedrag] beter aansluiten bij mijn verwachtingen. Wat denken jullie hiervan?”

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog