Hoe kan ik mijn relatie verbeteren? Vergeet relatietherapie — zoek jij een manier om de vonken opnieuw over te laten staan, dan heb je voldoende aan 1 simpel advies: stop met je partner te ‘phubben’. Het blijkt namelijk dé reden te zijn waarom 1 op de 4 hun intimiteit opgeeft. Wat dat in hemelsnaam is, lees je hier.

Wat hebben de stroomuitval in New York in 1965, de bomaanslag in Oklahoma in 1995 en de terroristische aanslag van 9/11 uit 2001 met elkaar gemeen? 9 maanden na iedere gebeurtenis was er een ongelofelijke toename in geboortecijfers op te merken.

Anekdotisch bewijs, maar ook zeker enkele studies, tonen namelijk aan dat wanneer er zich een catastrofale gebeurtenis zich voordoet, de vruchtbaarheidscijfers drastisch onder mannen en vrouwen toenemen.

Als je er bij stilstaat is dat niet heel raar…

Valt namelijk de stroom uit, dan geldt dat vanzelfsprekend ook voor de televisie en de router. Kaarsjes en zaklampen worden op eens tevoorschijn gehaald en als er dan toch ineens weinig te doen is… dan is een gesprek met je partner aanknopen ineens niet zo’n gek idee.

En dat leidt soms tot intimiteit — iets wat in ons dagelijks leven soms ver te zoeken is.

Hoe kan ik mijn relatie verbeteren? ‘Stop ‘phubbing’ it up.’

Neem bijvoorbeeld even je eigen relatie.

Afhankelijk van hoelang je met je partner samen bent, kunnen we er misschien vanuit gaan dat het een aantal jaren geleden is dat jullie relatie nog pril was. Keek je in die tijd naar de televisie, dan moest je regelmatig vervelende reclameblokken doorstaan. Vervelend, maar toch nuttig:

Die onderbrekingen gebruikte je namelijk om met elkaar te praten. Daarnaast eindigde een populaire tv-show maximaal om 22.00 uur en kon je er haast altijd zeker van zijn dat je vóór middernacht in bed lag — met alle gevolgen van dien.

Kijken we naar de huidige tijd dan zien we dat dat verleden tijd is. Ongeacht het tijdstip of de plek waar jij je bevindt, je hebt altijd en overal toegang tot het internet. Wil jij dus 4 uur uittrekken om naar kattenfilmpjes op Youtube te kijken, dan is er niemand die je tegenhoudt. What a time to be alive.

Toch kleeft er ook een nadeel aan al deze technologische middelen: we laten ons er zodanig door afleiden dat we regelmatig onze partner vergeten. En dat is tegenwoordig zo normaal, dat we er zelfs een woord voor hebben bedacht: ‘Phubbing’ — een samentrekking van de woorden ‘phone’ en ‘snobbing’

Hoe-kan-ik-mijn-relatie-verbeteren.-Stop-met-phubben

De definitie van deze Engelse term is als volgt: ‘de gewoonte om je metgezel of partner te negeren zodat jij je aandacht kunt schenken aan je telefoon of een ander technologisch apparaat.’ Iets wat we tegenwoordig in Nederland vrij vertalen als ‘muuskeren’.

En dat ‘phubben’ of ‘muuskeren’ eist duidelijk zijn tol wanneer het om je intieme relaties gaat. Waar je vroeger namelijk zei “Sorry schat, vanavond niet — ik heb barstende hoofdpijn.”, zeg je tegenwoordig “Sorry schat, vanavond niet — ik kijk Netflix.”

Schokkend: 1 op 4 geeft intimiteit op voor Netflix

Een recent onderzoek, gepubliceerd in de ‘Wall Street Journal’, onderzocht of Netflix (maar ook andere streamingdiensten) inderdaad bijdraagt aan een verminderde vruchtbaarheidstoename.

Er waren namelijk al enkele theorieën over waarom het Amerikaans geboortecijfers zijn dieptepunt heeft bereikt. Het zou de nasleep van de recessie zijn, een langdurig gebruik van anticonceptie. Anderen gaven Netflix de schuld:

In een artikel gepubliceerd in ‘Archives of Sexual behavior’ kwam namelijk naar voren dat steeds meer Amerikanen minder seks hadden doordat ze Netflix keken. Hoofdonderzoeker professor Jean Twenge:

“Kijk je tegenwoordig naar een videostream, dan is de volgende aflevering direct beschikbaar. Er komen geen reclames tussendoor, waardoor je misschien even de kant van je partner opkijkt en zegt “Schat, wat zie jij er leuk uit vanavond…”

Door het gemak van Netflix raak je namelijk zo comfortabel – onder je dekentje met een glas wijn – dat je makkelijk een paar afleveringen achter elkaar kijkt of gewoonweg in slaapt valt.

Volgens de Wall Street Journal is het zelf zo erg dat maar liefst één op de vier mensen hun intimiteit heeft opgegeven omwille van bingewatching.

En als je nou denkt dat jij je relatie kunt verbeteren door Netflix de deur uit te doen, hou je dan maar vast. Ook jouw social media en andere internetverslavende middelen domineren jouw intimiteit.

Partner negeren vrije keuze of symptoom verslaving?

We hebben ‘m al eens eerder benoemd; Tristan Harris, voormalig ontwerp ethicus en product manager bij Google. Hij weet als geen ander hoe technologie ons brein verslaaft — hij ontwierp de technieken die dat doen namelijk zelf.

In een essay dat hij hierover schreef, gaf hij het volgende aan:

“De Westerse cultuur is opgebouwd rondom de idealen van individuele keuze en vrijheid. Miljoenen hebben er dan ook altijd voor gevochten deze vrije keuzes te beschermen. Toch negeren we hoezeer we gemanipuleerd worden door keuzes die we geeneens zelf nemen.”

Hij benoemt dat dit eigenlijk hetzelfde is als was googelaars doen:

“Ze geven mensen de illusie van vrije wil, terwijl ze de keuzes daarom heen zo aanpassen dat zij winnen — ongeacht wát je kiest.”

Waar het op neerkomt is dat jij je niet bezighoudt met of je naar Netflix moet kijken — maar naar wélke nieuwe en verslavende serie. Je denkt niet na of je wel of niet Facebook moet openen terwijl je met jouw partner op de bank zit — maar of je wel of niet in iets leuks bent getagd.

Hoe-kan-ik-mijn-relatie-verbeteren--Stop-verslaving

De meeste belangrijke vraag die jij je dan ook kunt stellen wanneer jij je partner ‘phubbed’ is:

“Verzadigt deze keuze daadwerkelijk mijn behoefte of dienen ze enkel al afleiding”. Heb jij de keuze zelf in de hand of laat jij Netflix beslissen dat de volgende aflevering “automatisch afspeelt in 4… 3… 2.. seconden”?

Je bent namelijk zo gewend dat die technologische snufjes keuzes voor je maken, dat je er niet eens bij stilstaat dat dit ook inhoudt dat ze je verder verwijderen van je partner.

Vraag je dus af of je daadwerkelijk vanavond Netflix wil kijken of dat er ook een andere mogelijkheid is. Wat dacht je bijvoorbeeld van het bezoeken van een theatershow of dat nieuwe koffiezaakje op de hoek?

Kies daarom één dag in de week uit waarin jullie afspreken dat jullie je niet bezighouden met digitale afleidingen. Ga erop uit. Vertel elkaar weer verhalen. Geef eens aandacht aan elkaar. Praat en lach en herontdek de kracht van jullie relatie zonder alle afleidingen eromheen.

Antwoord op de vraag “hoe kan ik mijn relatie verbeteren?”

Kijk eens wat kritischer naar je eigen technologische verslavingen. Voegen ze iets toe aan je relatie of behoor jij misschien toch tot die 1 op de 4 die zijn intimiteit ervoor inruilt?

Dus: “hoe kan ik mijn relatie verbeteren?”

Iedere keer dat jij en je partner uitgeput naast elkaar op de bank neerploffen, vraag jezelf dan ook af of een aflevering Netflix werkelijk jullie eigen keuze is. Is het dat, prima. Een avondje bingewatchen kan ook zeker erg leuk zijn.

Merk je echter dat dat bingewatchen van ‘The Crown’ ertoe leidt dat jij je partner ‘phubbed’, neem dan het initiatief — zet de televisie uit. Laat samen de hond uit of maak een romantische wandeling. Doe kleine dingen.

Breng de spanning weer terug in jullie relatie. Jullie intimiteit moet namelijk niet alleen afhankelijk zijn van een eventuele stroomuitval.

Hoe-kan-ik-mijn-relatie-verbeteren--Doe-dit

Hoe breng je dit nu?

Hopelijk hebben we je overtuigd dat jij en je partner minder moeten Netflixen en meer samen moeten doen – maar hoe breng je dit nu? Je partner hierover aanspreken kan soms nogal lastig zijn. Misschien wordt hij of zij boos of geef je hem het gevoel dat hij niet voldoende zijn best doet.

Probeer het toch – je verbetert je relatie er alleen maar mee.

Merk je nu dat je dit toch lastig vindt, dan kan een cursus Assertiviteit uitstekend helpen.

In onze 1-daagse training leren wij je namelijk een aantal manieren waarmee jij je makkelijker leert uiten, bijvoorbeeld richting je partner. Dat is niet alleen fijn voor je relatie, maar ook zeker voor jezelf.

Ook erg belangrijk.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog