Ben jij soms nieuwsgierig naar geheimen van anderen? Één simpele psychologische truc – en je collega vertelt hoe hij afgelopen weekend van de bar kieperde, of je buurman onthult spontaan zijn voorliefde voor modeltreintjes. Geen enkel sappig detail blijft meer voor jou verborgen. Dat wordt lachen…
Lachen, ja. Want daar gaat het om.
Recent onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk blad ‘Human Nature’, ontdekte wat dé sleutel is om mensen hun diepste geheimen en beschamende anekdotes te laten onthullen. Een verrassend simpele truc doet het ‘m…
In het onderzoek werd een groep van 122 deelnemers verdeeld over 3 groepen. Elke groep kreeg een korte video te zien. De eerste groep een golfinstructievideo (die een neutraal gevoel in stand hield), de tweede een fragment uit een natuurfilm (dat een aangenaam gevoel opwekte) en de derde kreeg een comedy-stukje te zien (dat een geluksgevoel produceerde).
Daarna gingen de mensen per groep een gesprek met elkaar aan waarin ze details over zichzelf met elkaar moesten delen. De eerste en tweede groep deelde behoorlijk saaie informatie. Veel verder dan “Ik hou van Italiaans koken” kwamen zij niet.
De derde groep daarentegen, de comedy-kijkgroep, wisselde onderling de sappigste details uit. Van grappige “Ik kijk nog steeds graag Disney-films” informatie tot beschamende biechten als “Ik woon in een armzalig hok van een paar vierkante meter, met muizen!”.
Behoorlijk opvallend verschil, tussen die drie. En nog opvallender: de derde groep had van zichzelf niet eens door dat ze zo openhartig met elkaar waren. Terwijl de onthulde geheimen er als warme broodjes over de toonbank gingen, onbewust en moeiteloos.
Wat is hier gebeurd?
LACHEN maakt dat mensen hun geheimen onthullen
De derde groep heeft met elkaar gelachen. Dát is er gebeurd. Lachen creëert blijkbaar zo’n instant sterke sociale band bij mensen, waardoor ze zich meteen zo veilig bij elkaar voelen en ze geen ‘beschaafde’ rem meer voelen in het delen van informatie. Ze voelen zich zo op hun gemak dat alles kan!
En dat kan weer door de endorfine die in het brein vrijkomt bij het lachen. De beweging die de spieren maken bij het produceren van een “ha ha ha”, maakt dat het lichaam een direct signaal afgeeft aan je endorfine-toevoer: “Kom maar door!”
Die verhoogde endorfine in het hoofd zorgt er voor dat de ander ontspant in z’n communicatie. Hij wordt er losser van en durft zich kwetsbaarder op te stellen. En we weten inmiddels dat dát een sociale band enorm sterk maakt. De ander voelt dus direct een sterke band, vertrouwt je en durft met gemak heel open te zijn. En die openheid is een walhalla voor geheimen, onthullingen en anekdotes.
Mooi. Want dát is wat mensen met elkaar bindt. Die intieme kwetsbaarheid. Het zorgt er dus niet alleen voor dat een ander je vertrouwt en zijn geheimen onthult, jullie bouwen ook meteen een sterke sociale band op.
Doe het dáárvoor, dat geheimen ontfutselen. Maak geen misbruik van de situatie. Ga onthullingen niet tegen iemand gebruiken, want dan maak je de band meteen weer onherstelbaar kapot.
Gebruik hem op een positieve manier. Kom er later nog eens bij die persoon op terug. Deel iets van jezelf dat je anders niet zo gauw zou delen. Bouw die band nog verder op en je zult merken hoe makkelijk je van een vreemde een vriend kan maken. Of je professionele netwerk kunt versterken. Of om je team van collega’s te versterken – ook een hele goeie. Volgens onderzoek verbetert samen lachen namelijk niet alleen de band, maar ook de onderlinge dynamiek en communicatie.
Maak dus gerust gebruik van deze psychologische truc – zolang je het maar assertief aanpakt, afgestemd op jouw sociale wens. Een wens die een gezamenlijke lach en gedeeld geheim écht kan vervullen, bevestigt onderzoeksleider dr. Gray.
“Lachen is direct gelinkt aan het sociale gedrag dat het ontwikkelen van relaties bevordert, doordat het onbewust het doen van onthullingen bevordert. Die resultaten laten zien dat lachen een serieus middel is voor hen die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van sociale netwerken.”
O, en wees geen moppentapper alsjeblieft
Doe het alsjeblieft subtiel, als je iemand aan het lachen wil maken. Je hoeft geen komiek te worden of een lopende moppentapper. Zelf veel lachen is voldoende. Wees blij, hartelijk, plaats hier en daar een grappige opmerking (maar nooit ten koste van een ander en alleen in gepaste situaties) of neem iemand gewoon mee naar een comedy-show (of kijk er samen een op Netflix).
Het gaat er om dat je een lach deelt, en dat je elkaar aansteekt met jullie lach – niet dat jij de grappenmaker bent en de ander steeds maar om jou moet lachen.
Onthoud dat en jij zit gebakken met de relaties die je op een assertieve manier wil opbouwen met de mensen en toekomstige vrienden om je heen. En laten we eerlijk wezen: het voedt onze nieuwsgierigheid natuurlijk ook op een heerlijke manier, wanneer we de diepere onthullingen van een ander te horen krijgen. Niks om je voor te schamen, zolang je er maar assertief en netjes mee om gaat!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog