Het kan ongemakkelijk worden als je collega Facebook-vrienden wil worden… Wees de sociale onrust te slim af, met 1 (nog vrij onbekende) privacy oplossing: Facebook’s ‘restricted’-lijst.
Het is waar. Een deel van onze Facebook-vrienden updates willen we niet eens zien. En andersom is hetzelfde het geval: we willen die ene gekke foto wel posten, maar wat zal je baas denken als hij het in zijn Newsfeed ziet?
De enige oplossing lijkt je collega’s en andere vagere bekenden niet op Facebook als vrienden accepteren. Maar daar krijg je misschien ook weer scheve blikken en ongemakkelijke momenten van, morgen bij de koffie-automaat op kantoor.
Het is nu eenmaal sociaal wenselijk om mensen niet uit je online leven te bannen, zelfs wanneer je een ongemakkelijk vriendschapsverzoek krijgt…
Je wil mensen nu eenmaal niet beledigen of bannen, maar je hoeft ook niet zo nodig de trucjes van hun kat of foto’s van hun eten te zien. En het voelt ook niet heel relaxed dat je baas door een per ongeluk geposte lawine aan selfies ziet dat je met vrienden op stap bent geweest en het daar – laten we zeggen – behoorlijk gezellig is geworden…
Gelukkig ís er een assertieve en collega-vriendelijke win-win-oplossing voor dit specifieke sociale dilemma:
De ‘restricted’ lijst op Facebook.
‘Restricted’: word onzichtbaar voor collega’s op Facebook
In de afgelopen jaren, terwijl het medium zich als een olievlek over het internet verspreidde, is er een hoop veranderd in de privacy-settings van Facebook. Het begon met een update die standaard te zien was door al je ‘vrienden’. Inmiddels is daar al wat nuance in aangebracht.
Zo kun je per post beslissen of deze zichtbaar mag zijn voor al je vrienden, inclusief vage kennissen. Of alleen voor je échte vrienden-vrienden. Of iedereen op de hele wereld, mocht dat een keer ergens voor nodig zijn.
Maar dan is er nóg een sociale optie doorgesijpeld naar de online wereld: de mensen die je wel kent, en misschien zelfs contact mee hebt, maar die niet alles van je privé-leven hoeven te weten. Collega’s en dergelijke, dus.
Voor die exceptionele sociale ongemakkelijkheid is de stempel ‘restricted’ op Facebook ontwikkeld. Dat betekent ‘vrienden’ worden, maar dan zonder dat die ander jouw posts, foto’s en updates kan zien. Je doet dus het sociaal wenselijke, maar dan onder je eigen voorwaarden en restricties – zónder dat die ander dat weet!
Geen ongemakkelijkheid op maandagochtend meer wanneer je afgelopen weekend je collega’s vriendschapsverzoek hebt afgewezen. Of juist wanneer je hem geaccepteerd hebt, maar hij daardoor wel heel persoonlijke kiekjes onder ogen zijn gekomen.
Vragen als “En, jij had wel een heel gezellig weekend zag ik?” of “Ik wist niet dat jij een kat had die door een brandende hoepel kon?” zijn dus verleden tijd – met de briljante ‘restricted’ optie.
Hoe je iemand als ‘restricted’ bestempelt, in 3 stappen
- Ga naar de pagina van de persoon in kwestie
- Klink onder de ‘Friends’-knop op ‘add to another list’
- Vink helemaal onder aan die lijst ‘Restricted’ aan. Als het goed is krijg je nu dit bericht in je scherm te zien (in het Nederlands):
Precies wat je wil!
Je collega op Facebook krijgt nu geen enkele post van jou meer te zien – terwijl jullie wel gewoon vrienden zijn. En jij hoeft ook hun updates niet meer aan te zien. Ontzettend fijne Facebook oplossing, voor de sociale vrede in je (werk)leven.
De medium-optie: vink aan als ‘Acquaintance’
Is er een collega op Facebook die je niet helemaal uit je online sociale leven wil bannen? Het soort met wie je best een kopje koffie kan drinken, of zelfs de vrijdagmiddagborrel wel meester kan maken. Daar is ook een medium-ban-optie voor.
Vink deze persoon aan als ‘Acquaintance’ (onder ‘Close Friends’) bij stap 2. Dit betekent dat je bij elke post kunt kiezen of je ‘kennissen’ dit ook mogen zien. Daarbij zie je dan maar heel af en toe updates van hen.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog