Zonder je broer of zus zou je een ander persoon zijn. Sterker nog: alles in je leven is afhankelijk van je broer en zus relatie. Ja, zo extreem is het – bewees deze onderzoeker. Kijk maar eens goed naar jouw broer en zus relatie, en zie wat het met jouw levenskeuzes te maken heeft  – en hoe 1 ding in de relatie bepaalt of je gelukkig bent!

Dr. Jonathan Caspi is degene die het broers-en-zussen onderzoek op de kaart heeft gezet. Dankzij hem weten we alles dat we nu weten over broers en zussen, die bijzondere én bijzonder invloedrijke relatie op ons leven.

Caspi is namelijk internationaal erkend expert in broers en zussen en professor aan de Mont Claire State University in Amerika. Hij deed talloze onderzoeken, schreef er verschillende boeken over en wordt standaard als spreker over het onderwerp gevraagd in de media. Kortom:hij is degene bij wie je moet zijn, als je wil weten hoe het zit tussen broers en zussen.

En dat willen we weten, omdat de invloed van je broers en/of zussen zó groot is op je leven dat je je er wel bewust van moet zijn. Want als je weet hoe die invloed werkt, dan weet je hoe je zelf werkt – en ken je de redenen van bijna alle keuzes in je leven een stuk beter, is Caspi’s theorie.

Maar hoe werkt het dan – de invloed van je broers en/of zussen?

De invloed van de broer en zus relatie, volgens dr. Caspi

Nou, het werkt in elk geval effectief. Want meer dan wie ook in je leven, hebben je broers of zussen waarschijnlijk de meeste invloed. Meer dan je ouders invloed op je hebben, meer dan je sociale connecties dat hebben en zelfs meer dan je eigen intelligentie en harde werk.

In Caspi’s woorden:

“Het zijn je broers en zussen die de meeste invloed hebben. Ze vormen je identiteit, je vaardigheden en uiteindelijk zelfs je levenskeuzes. Simpel gezegd; als je een andere broer en/of zus had, dan zou jij een ander persoon zijn.”

En dat is goed om te weten, volgens Caspi, want:

“Hoe meer we weten over onze broer-zus-relaties en hoe die invloed werkt, hoe beter we gegronde en succesvolle levenskeuzes kunnen maken.”

2 belangrijkste onderzoeksconclusies

1. Je broer of zus bepaalt wie je bent

Je bent vanaf elkaar’s geboorte bij elkaar, onder reguliere omstandigheden. Dat is de logische eerste reden waarom broers en zussen zo veel invloed op elkaar hebben. Je hele ontwikkeling maak je samen door, vanaf het begin van jullie vereniging. Dat maakt dat je op elkaar lijkt.

Bovendien wordt wie je bent, of hoopt te zijn, afgemeten aan de ander. Het bepaalt je keuzes over wie je wil worden. 

Of, in Caspi’s woorden:

“Hun hele leven lang, gebruiken broers en zussen elkaar als referentiepunt in het leven.”

Je refereert jouw keuzes en jouw identiteit constant aan die van de ander. Een voorbeeld, uit de wetenschap: mensen die (denken dat ze) meer geld verdienen dan hun broers en/of zussen, zijn gelukkiger in het leven. Het gaat er dus niet om hoe veel ze verdienen, alleen meer verdienen dan broer of zus telt. Het referentiekader voor succes is hier de broer of zus, letterlijk.

Een opvallend resultaat, dat aangeeft dat referentie al heel gaat omslaat in competitie. Meer dan de ander, beter dan de ander. Maar vooral: anders dan de ander.

2. Je broer of zus bepaalt wat je (niet) doet

Competitie is een belangrijk kenmerk in de invloed die broers en zussen hebben. Maar niet zo direct en logisch als je zou denken… Een andere opvallende conclusie uit verschillende onderzoeken van dr. Caspi is namelijk dat ze juist niet op elkaar lijken (zoals je misschien zou verwachten), maar dat broers en zussen er alles aan doen om maar zo anders mogelijk te zijn dan de ander.

Onderzoek: “Broers en zussen blijken in persoonlijkheids- en fysiologische test net zo verschillend van elkaar als van volslagen vreemden, ondanks de genen en de omgeving die ze delen.”

Hoe dat kan? Doordat broers en zussen er actief (maar vooral onbewust) naar streven om van elkaar te verschillen. Vooral wanneer gaat het om ‘zus-zus’, ‘broer-broer’ of broers en zussen die bijna even oud zijn. Hoe meer ze op elkaar lijken, hoe meer ze proberen om dat niet te doen – zegt deze en deze studie.

Waarom ze dat doen? Om de competitie. Hun wedstrijd: onverdeelde aandacht van de ouders krijgen. Het zit zo diep in het systeem van elk kind (jong of oud) dat het helemaal van nature gaat om die aandacht zo groot en conflictloos mogelijk te laten zijn.

Om dat voor elkaar te krijgen, kiest elke broer of zus zijn eigen ‘niche’ om de aandacht van de ouders over te krijgen zonder dat ze in elkaars vaarwater zitten – bewezen middels onderzoek. Elkaar op hetzelfde vlak beconcurreren pakt nu eenmaal zelden goed uit voor beiden, weten kids al van jongs af aan. Onderzoek bevestigt dat; maar weinig broers en zussen hebben evenveel succes op hetzelfde vlak (de Williams-tennis-zusjes daar gelaten). Een feit dat de basis legt voor natuurlijk niche-gedrag – en alle grote levenskeuzes die daar uit voort vloeien…

Opvallend gevolg, volgens onderzoek: eerstgeborenen hebben meer de neiging om de ‘lievelingetjes’ te zijn die zich aan de regels houden en zich focussen op academisch succes, vooral als dat meisjes zijn (studie). De jongere broertjes en zusjes daarentegen worden eerder ‘rebellen’ en nemen meer risico’s, komen daarom ook vaker in sportcarrières terecht.

Kiest de één bijvoorbeeld voor een klassiek instrument als hobby, dan zal de ander liever voetballen. Of de oudste zit het liefst de hele dag met een boek op het stoepje, terwijl de jongste op zijn racefiets stunts in de voortuin aan het doen is. De één zit in de niche ‘intellectueel’, ‘op de achtergrond’ en ‘lief’ – waarop de ander reageert met de labels ‘risicovol’, ‘op de voorgrond en ‘brutaal’.

invloed-broers-en-zussen-3

Labels die ouders maar al te graag aannemen en bevestigen. Ze gaan vaak helemaal mee in de niche-wedstrijd om aandacht en noem de ene “de rustige” en de andere “het boefje”. Een feit die de onderlinge competitie alleen maar bevorderd.

Hoeft niet problematisch te zijn, maar dat is het al gauw wel. Omdat dat ‘labelen’ heel makkelijk ongelijke behandeling in de hand werkt. Keer op keer is het bewezen dat vergelijken en labelen door ouders een slechte invloed heeft. Vooral wanneer het kind een negatief label als ‘de brutale’, ‘de vervelende’ of ‘het boefje’ krijgt – zal hij zich daar naar gedragen, denkende dat hij de competitie daar mee gaat ‘winnen’ (studie). Want: negatieve aandacht is ook aandacht.

Wordt een kind vooral vergeleken met broer of zus, dan levert dat volgens deze studie stress en angst over toekomstig (economisch) succes in het leven op.

Wat de rol van ouders zou moeten zijn, volgens dr. Caspi?

“Om succes voor alle kinderen te bevorderen, zouden ouders onderlinge vergelijkingen moeten voorkomen, en in plaats daarvan hun kinderen leren hoe ze kunnen concurreren terwijl ze elkaar tegelijkertijd steunen in hetgeen de ander doet.”

Schat bijvoorbeeld in dat de ene meer op zijn plek is met dat instrument – en de ander op zijn racefiets. En moedig dat voor beiden aan. Houd de concurrentie zo parallel aan elkaar, zoals de natuur het bedoeld heeft, en bevorder onderlinge positieve aanmoediging. Laat zien dat allebei goed bezig zijn, elk op hun eigen vlak.

Wat broers en zussen zélf moeten doen…

Dat wat hun ouders hen gezegd hebben. Elkaar steunen. Elkaar succes gunnen, welke keuze de ander ook maakt. Of dat nu precies hetzelfde is, waarbij concurrentie gevaarlijk kan worden, of het op de meer natuurlijke parallelle manier gaat.

invloed-broers-en-zussen-6

Dát is namelijk hoe broers en zussen elkaar op hun best kunnen beïnvloeden: door elkaar te steunen. Dit boek laat zien hoe dat zit:

“Een broer of zus die bereid is om te luisteren, je te steunen, troosten of helpen tijdens moeilijke periodes – is van enorme waarde om te leren omgaan met de uitdagingen in het leven en veerkracht op te bouwen.”

Logisch ook, want wie anders dan je broer of zus kan dat voor jou doen?

“Er hoeven niet eens diepgaande gesprekken tussen broers en zussen aan te pas komen in moeilijke tijden; weten dat je broer of zus het begrijpt is genoeg. Het een gedeelde kennis die gewoonweg niet toegankelijk is voor mensen buiten de familie. Dit gedeelde begrip is de essentie en de grote waarde van ondersteunende broer-en-zus-relaties”

Die uitzonderlijke positie ten opzichte van elkaar maakt dus dat de broer-zus-invloeden iets heel moois voortbrengen. Hoewel referentie en competitie ook heel goed voor je kunnen zijn, mits het conflictloos blijft, is dit écht het beste dat je aan elkaar hebt: steun en begrip.

Het is bewezen dat dit het aller belangrijkst is voor een broer of zus (of je nu 15 of 51 bent), in alles wat de ander doet – maar vooral in tijden van tegenslag en stress. Broer-zus-verbondenheid is niet voor niets direct gelinkt aan een gelukkiger leven, volgens een studie. Die bijzondere verbinding, en die enorme invloed op je leven – die is het waard om te koesteren, hoe je het ook ziet en hoe je het ook onderzoekt.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog