Werken als secretaresse of office manager gaat gepaard met flinke werkdruk. Die is in de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Als office manager of secretaresse kreeg je namelijk te maken met:

 • digitalisering,
 • flinke bezuinigingen,
 • transities en ontslagen,
 • een nauwere betrokkenheid bij projecten,
 • een niet te onderschatten hoeveelheid aan notuleerwerk
 • en naast de traditionele taken een hoop nieuwe extra taken.

Vooral de laatste twee zijn pijnpunten in de werkdruk voor jou als secretaresse of office manager gebleken. Aan notuleren gaat vaak veel meer tijd zitten dan je leidinggevende beseft. Gemiddeld 10 uur per maand is niets geks, en zelfs gevallen van meer dan 20 uur zijn geen uitzondering.

Dat blijkt allemaal uit het onderzoek ‘hoge werkdruk in het secretariaat?’.

De extra taken, naast de traditionele, zijn ook een onvermijdelijke ontwikkeling geworden. Dat komt volgens Annelies Bessels – voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Directiesecretaressen (NVD) – doordat veel banen verdwijnen of veranderen. Een feit dat een verandering van houding vereist:

“Ik hoor bij onze achterban veel geluiden dat secretaressebanen verdwijnen. Een manier om toch aangehaakt te blijven is om proactief zaken op te pakken. Mijn tip is: kijk naar de processen in je bedrijf en zorg dat je altijd blijft leren, door bijvoorbeeld een cursus te volgen.”

Een proactieve, assertieve houding is dus nodig om je staande te houden in het werkveld. En niet alleen om je baan te verzekeren. Ook om ervoor te zorgen dat jij je baan- en tijdsinvulling bepaalt, in plaats van anderen.

Assertiviteit voor secretaresses en office managers

Om met die toenemende werkdruk om te gaan, is het van belang dat je je eigen werkdruk en -indeling zelf bewaakt. Van alle kanten mogen er (steeds meer) dingen van je verwacht worden, jij houdt de touwtjes in handen om dat voor elkaar te krijgen.

Hoe je dat doet? Met onze 1-daagse training assertiviteit voor secretaresses en office managers:

 • Je leert de beste en simpelste technieken om effectief “nee” te zeggen.
 • Je leert conflicten oplossen op een gezonde en opbouwende manier.
 • Je leert te spreken zodat je gehoord wordt en actief deelnemen aan gesprekken.
 • Je leert zeggen wat je vindt, op een constructieve manier.
 • Je leert feedback geven én ontvangen, wanneer nodig.
 • Je leert krachtig en overtuigend overkomen in je communicatie.

Allemaal toegespitst op jouw specifieke werkgebied en op je persoonlijke leerdoelen.

Onze één-daagse training assertiviteit voor secretaresse is de slimste oplossing om die hoge werkdruk in jouw branche op een effectieve manier onder controle te houden en je energieniveau en werk-privébalans zo gezond te houden.

Assertiviteit voor secretaresses mét coaching

Wil je meer dan een één-daagse cursus assertiviteit voor secretaresses? Met een persoonlijke assertiviteitscoach ga je aan de slag om nog meer stappen te zetten naar optimaal resultaat, volledig toegespitst op jouw situatie en persoonlijke ontwikkeling. Lees hier meer over de cursus assertiviteit met coaching.

Het resultaat

Je hebt in kaart wat de belangrijkste prioriteiten zijn, wat dringend is, wat je nu of vandaag oppakt, en wat kan wachten tot morgen of later. Je communiceert die grenzen op een heldere en gezonde manier naar je leidinggevende, klanten, collega’s, team of andere betrokken partijen. Zo werk je vanuit overzicht en met volledige controle – en gaat ‘s avonds naar huis met een voldaan gevoel en een gezonde portie overige energie.

Een resultaat waar we zozeer achter staan, dat we je garanderen dat je het behaalt. Lees hier meer over onze resultaatgarantie.

In-company offerte aanvragen

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
30
May

Eindhoven
09:00 - 16:00
Bijna vol

Meer info
30
May

Rotterdam
09:00 - 16:00
Bijna vol

Meer info
6
Jun

Amsterdam
09:00 - 16:00
Bijna vol

Meer info
6
Jun

Zwolle
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
13
Jun

Utrecht
09:00 - 16:00
Bijna vol

Meer info

Iets voor mij?

Onze training assertiviteit voor secretaresses, eventueel in combinatie met assertiviteitscoaching, is geschikt voor elk soort professional in de branche: secretaresse, office manager, personal assistant, persoonlijk assistent, management assistent, receptioniste, telefoniste, doktersassistente, tandartsassistente, directiesecretaresse, medisch secretaresse, administratief medewerker, juridisch secretaresse, administratief bediende, financieel administratief medewerker, secretarieel medewerker, medisch assistent, medisch secretariaat, junior secretaresse, senior secretaresse, enzovoorts.

In-company offerte aanvragen

Wij zijn geaccrediteerd door

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Angela Meijners

Zeer fijne training door een enthousiaste trainer. Heel herkenbare valkuilen worden aangepakt. Handige en praktische tips ontvangen om dit makkelijk en snel aan te pakken. Waardevolle training!

10/10
Klantenvertellen
An De Ridder

Een zinvolle en vooral toffe dag. Als alle werkdagen zo waren…!

8/10
Klantenvertellen
Jacob van Dam

Ik had moeite om voor de groep te staan en nee te zeggen tegen aannemers. Na de training heb ik dat wel meer gedaan. deze training heeft mij zeker goed gedaan.

9/10
Klantenvertellen
Rebecca Bakker

Fijne en duidelijke training
Veel bruikbare tips!

10/10
Klantenvertellen
Sebastiaan Legemaat

Het programma werd goed begeleid met genoeg pauzes. De tutor maakte persoonlijk contact met elke deelnemer, maakte tussentijds mooi samenvattingen van de stof en gaf enorm veel praktische tips (met een goede uitleg om het ook daadwerkelijk te implementeren)

10/10
Klantenvertellen
Marcella van Berlo

De trainer is motiverend, wisselt prettig af in werkvormen en theorie-praktijk. Ik heb er veel goede tips aan over gehouden en ben gemotiveerd om deze direct in praktijk te brengen!

10/10
Klantenvertellen
Anke

Je gaat je voorbereiden en denkt dat er van alles kan gebeuren, maar in werkelijkheid, zoals altijd, valt het altijd mee. (NIVEA) Super leuke interactie, ging positief naar huis. En zeker een aanrader mocht je nog twijfelen.

10/10
Klantenvertellen
Yildiz van der Zijden

Ik vond de eendaagse timemanagement cursus heel leuk en nuttig.
Goede docent, en alles duidelijk uitgelegd en praktisch gemaakt zodat ik er ook gelijk mee aan de slag ben gegaan.

9/10
Klantenvertellen
Paulien van Suilichem

Prettige to the point training met nuttige tips wat gelijk bruikbaar is in de praktijk.

8/10
Klantenvertellen
Marianne Vossenberg

Zelfs bij de herhalingscursus weer veel nieuwe inzichten opgedaan! Ciska is een fijne trainer, sluit gericht aan op de leervragen van deelnemers en kan veel concrete tips geven.

10/10
Klantenvertellen
Jasper

Een hele fijne en praktische training, gegeven door een net zo fijne trainer. De sfeer is goed, het materiaal sluit aan bij de praktijk en er is ruimte voor verdieping.

10/10
Klantenvertellen
Frans Plantagie

De inhoud van de cursus en alle tips hebben me aangenaam verrast. Alle medewerkers verlieten ook echt enthousiast de zaal. Dit is natuurlijk ook mede te danken aan de cursus leider.

9/10
Klantenvertellen

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 
9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 6.000 beoordelingen

+
25 jaar ervaring

+ 25 jaar ervaring

Met onze ruim 25 jaar ervaring zijn wij dé specialisten