Werken als secretaresse of office manager gaat gepaard met flinke werkdruk. Die is in de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Als office manager of secretaresse kreeg je namelijk te maken met:

 • digitalisering,
 • flinke bezuinigingen,
 • transities en ontslagen,
 • een nauwere betrokkenheid bij projecten,
 • een niet te onderschatten hoeveelheid aan notuleerwerk
 • en naast de traditionele taken een hoop nieuwe extra taken.

Vooral de laatste twee zijn pijnpunten in de werkdruk voor jou als secretaresse of office manager gebleken. Aan notuleren gaat vaak veel meer tijd zitten dan je leidinggevende beseft. Gemiddeld 10 uur per maand is niets geks, en zelfs gevallen van meer dan 20 uur zijn geen uitzondering.

Dat blijkt allemaal uit het onderzoek ‘hoge werkdruk in het secretariaat?’.

De extra taken, naast de traditionele, zijn ook een onvermijdelijke ontwikkeling geworden. Dat komt volgens Annelies Bessels – voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Directiesecretaressen (NVD) – doordat veel banen verdwijnen of veranderen. Een feit dat een verandering van houding vereist:

“Ik hoor bij onze achterban veel geluiden dat secretaressebanen verdwijnen. Een manier om toch aangehaakt te blijven is om proactief zaken op te pakken. Mijn tip is: kijk naar de processen in je bedrijf en zorg dat je altijd blijft leren, door bijvoorbeeld een cursus te volgen.”

Een proactieve, assertieve houding is dus nodig om je staande te houden in het werkveld. En niet alleen om je baan te verzekeren. Ook om ervoor te zorgen dat jij je baan- en tijdsinvulling bepaalt, in plaats van anderen.

Assertiviteit voor secretaresses en office managers

Om met die toenemende werkdruk om te gaan, is het van belang dat je je eigen werkdruk en -indeling zelf bewaakt. Van alle kanten mogen er (steeds meer) dingen van je verwacht worden, jij houdt de touwtjes in handen om dat voor elkaar te krijgen.

Hoe je dat doet? Met onze 1-daagse training assertiviteit voor secretaresses en office managers:

 • Je leert de beste en simpelste technieken om effectief “nee” te zeggen.
 • Je leert conflicten oplossen op een gezonde en opbouwende manier.
 • Je leert te spreken zodat je gehoord wordt en actief deelnemen aan gesprekken.
 • Je leert zeggen wat je vindt, op een constructieve manier.
 • Je leert feedback geven én ontvangen, wanneer nodig.
 • Je leert krachtig en overtuigend overkomen in je communicatie.

Allemaal toegespitst op jouw specifieke werkgebied en op je persoonlijke leerdoelen.

Onze één-daagse training assertiviteit voor secretaresse is de slimste oplossing om die hoge werkdruk in jouw branche op een effectieve manier onder controle te houden en je energieniveau en werk-privébalans zo gezond te houden.

Assertiviteit voor secretaresses mét coaching

Wil je meer dan een één-daagse cursus assertiviteit voor secretaresses? Met een persoonlijke assertiviteitscoach ga je aan de slag om nog meer stappen te zetten naar optimaal resultaat, volledig toegespitst op jouw situatie en persoonlijke ontwikkeling. Lees hier meer over de cursus assertiviteit met coaching.

Het resultaat

Je hebt in kaart wat de belangrijkste prioriteiten zijn, wat dringend is, wat je nu of vandaag oppakt, en wat kan wachten tot morgen of later. Je communiceert die grenzen op een heldere en gezonde manier naar je leidinggevende, klanten, collega’s, team of andere betrokken partijen. Zo werk je vanuit overzicht en met volledige controle – en gaat ‘s avonds naar huis met een voldaan gevoel en een gezonde portie overige energie.

Een resultaat waar we zozeer achter staan, dat we je garanderen dat je het behaalt. Lees hier meer over onze resultaatgarantie.

In-company offerte aanvragen

Nadine
Account manager

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
15
Dec

Utrecht
09:00 - 16:00
Volgeboekt

Volgeboekt
12
Jan

Utrecht
09:00 - 16:00
Bijna vol

Meer info
18
Jan

Eindhoven
09:00 - 16:00
Bijna vol

Meer info
18
Jan

Rotterdam
09:00 - 16:00
Bijna vol

Meer info
8
Feb

Utrecht
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info

Iets voor mij?

Onze training assertiviteit voor secretaresses, eventueel in combinatie met assertiviteitscoaching, is geschikt voor elk soort professional in de branche: secretaresse, office manager, personal assistant, persoonlijk assistent, management assistent, receptioniste, telefoniste, doktersassistente, tandartsassistente, directiesecretaresse, medisch secretaresse, administratief medewerker, juridisch secretaresse, administratief bediende, financieel administratief medewerker, secretarieel medewerker, medisch assistent, medisch secretariaat, junior secretaresse, senior secretaresse, enzovoorts.

In-company offerte aanvragen


Wij zijn geaccrediteerd door

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Anda reniers

De training deden we met collega’s waardoor het gezellig en leerzaam is. De situaties die worden besproken zijn daardoor ook herkenbaar. De trainer vond ik vakkundig.

10/10
Klantenvertellen
Gerrold G.H. Huisman

Het was een leerzame dag waar ik veel aan heb gehad. De trainer heeft deze dag op leuke manier ingedeeld zodat de groep het ook heel leuk vond.

10/10
Klantenvertellen
Bart Doeze

Zeer nuttige en praktische tips en zeer luchtig en mooi gepresenteerd.

9/10
Klantenvertellen
Renate Tesselaar

Prettige opleider, fijne en heldere opbouw van de training. Veel praktische aanknopingspunten en tips. Veel aandacht voor onze voorbeelden uit de praktijk

10/10
Klantenvertellen
Leon

Een dagtraining met waardevolle tips om assertiever te worden. Professionele trainer en goede interactie met de groep. Kan direct aan de slag met de behandelde onderwerpen.

10/10
Klantenvertellen
Sebastian Sieburgh

De trainer had een vlot verhaal en wist met leuke voorbeelden de aandacht te trekken. Heb een aantal praktische handvatten direct kunnen toepassen.

9/10
Klantenvertellen
Andrea Garritzen

Ik heb de training als leerzaam ervaren. De training werd op een hele prettige manier gegeven. De sfeer was dan ook heel goed. Iedereen deed goed mee. Fijne ervaring.

10/10
Klantenvertellen
René Maes

Fijne training met veel tips.

9/10
Klantenvertellen
Stephan van vliet

Leuk en enthousiast gebracht door de leraar.

9/10
Klantenvertellen
Roy Goossens

Het was een goede cursus waar je weer even een paar tools aangereikt hebt gekregen die snel in de praktijk kunnen worden uitgevoerd.
Cursusleider was heel goed en prettig om naar te luisteren.

8/10
Klantenvertellen
Monique Lemaire

De hele dag door blijft het boeien. Uitstekende trainer die alles goed uitlegt met een plezierige stem waardoor de aandacht tijdens de training blijft.

9/10
Klantenvertellen
Jurgen Quasters

Vlot verteld onmiddelijk toepasbaar.

8/10
Klantenvertellen

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 9,3

Score: 9,3

In het afgelopen jaar en meer dan 6.000 beoordelingen

+20 jaar ervaring

+20 jaar ervaring

Met onze ruim 20 jaar ervaring zijn wij dé specialisten