Werken in het onderwijs kan er vaak chaotisch aan toe gaan. Tijdens het lesgeven, maar ook tijdens de rest van je werkdag. Naast de hoofdtaak van het lesgeven, blijven er een hoop ‘randtaken’ over. De werkdruk is hoog, en van alle kanten wordt er iets van je verlangd, als professional in het onderwijs. Soms zelfs zozeer, dat het je beperkt in je hoofdtaak: onderwijzen of zorgen dat er goed onderwezen kan worden. Tijd voor meer assertiviteit in de klas.

Het was een studie van de Universiteit Utrecht, in opdracht van CNV onderwijs die aantoonde dat het daadwerkelijk slecht gesteld is met de werkdruk voor docenten en andere onderwijsprofessionals. De secundaire functie-taken waar zij mee te maken krijgen zijn de grootste veroorzaker van de te hoge werkdruk:

 • Een overdaad aan overleggen
 • communicatie met ouders en andere derden,
 • een hoop nakijkwerk, buiten de lestijden,
 • het voorbereiden van lesmateriaal en lessen,
 • het maken en invullen van leerplannen, rapportages en andere administratieve werkzaamheden…
 • …Om er maar een paar te noemen.

Allemaal taken die uiteraard bijdragen aan je functie, maar die je vaak ook weghouden bij de kern van wat je doet: leerlingen onderwijzen en ondersteunen. En die je soms zelfs weghouden van vrije avonden en weekenden.

Zonde, want dat hoeven ze niet te doen.

Wat als er een mogelijkheid is om die taken dan niet qua hoeveelheid, maar wel qua tijd in te dammen? Wat je nodig hebt om je functie goed te vervullen én de controle te houden over je tijd en werk-privé balans, is assertiviteit.

Assertiviteit in de klas

Om je vak goed te kunnen (blijven) uitoefenen, moet je als docent of andersoortig onderwijs professional slim leren omgaan met die werkdruk. De touwtjes zelf in handen nemen, om je planning en tijd te bewaken:

Zorgen dat dat wat jij belangrijk acht in je functie, (goed) uitgevoerd kan worden – en de bijzaken bijzaken blijven.
De verwachtingen van leidinggevenden, ouders en andere relevante partijen managen én jullie relatie gezond houden.
Je eigen planning en persoonlijke grenzen bepalen en bewaken, zodat overuren en overload weer een uitzondering in plaats van een regel worden.
Overzicht en controle in de chaos, zoals je dat tijdens je lessen ook graag hebt, binnen én buiten het klaslokaal. Dat is wat je wil.

En dit is hoe je dat voor elkaar krijgt:

Cursus assertiviteit in de klas

Omgaan met je hoge werkdruk is een kwestie van je planning zelf beheren en je tijd zelf bewaken. Na een zorgvuldige intake, om je trainingsdag nog meer toe te spitsen op jouw persoonlijke pijnpunten en leerdoelen, leer je assertief communiceren en handelen – in onze 1-daagse assertiviteitstraining*:

 • Je grenzen bepalen, en je grenzen aangeven aan anderen.
 • “Nee” zeggen wanneer nodig.
 • Op een effectieve manier feedback geven, en op een constructieve manier feedback ontvangen,
 • Conflicten hanteren en discussies voeren die tot een gezamenlijk gewenste uitkomst leiden.
 • Krachtig en overtuigend overkomen, tijdens het lesgeven en daarbuiten.
 • Zeggen wat je denkt én gehoord worden.

Met als belangrijkste effect: je beroep optimaal uitoefenen, met plezier, voldoening én met genoeg energie aan het eind van de dag om je privé- net zo leuk te houden als je werkleven.

En die aanpak en uitkomst geldt voor elk soort professional in het onderwijs: hogeschooldocent, vakdocent middelbare school, teamleider, Remedial Teacher, onderwijsassistent, cursuscoördinator, leerkracht basisschool, huiswerkbegeleider, sectorhoofd, cursistenbegeleider, decaan, universitair docent, cursistenbegeleider, rector secundair onderwijs, Intern Begeleider, praktijkopleider, enzovoorts.

*de open training assertiviteit richt zich niet speciaal op situaties in de klas maar op assertiviteit in het algemeen. Wanneer de training in-company geboekt wordt bij jullie op school (of binnen jullie stichting) dan wordt het programma wel toegespitst op schoolsituaties

In-company offerte aanvragen

Nadine
Account manager

Heb je vragen of wil je advies?

+31(0)85-0651019
Stuur een bericht

Klanten geven ons een 9.3

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
6
Apr

Zwolle
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
13
Apr

Utrecht
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
12
May

Utrecht
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
2
Jun

Eindhoven
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
2
Jun

Rotterdam
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info

Assertiviteit in de klas mét coaching

Wil je meer dan een één-daagse cursus assertiviteit in de klas? Met een persoonlijke assertiviteitscoach ga je aan de slag om nog meer stappen te zetten naar optimaal resultaat, volledig toegespitst op jouw situatie en persoonlijke ontwikkeling.

In-company offerte aanvragen

Wij zijn geaccrediteerd door

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Simon – Amsterdam

Een enorme intense maar ontzettend leerzame dag

De cursusdag heeft mij veel praktische tips meegegeven over hoe ik mij assertiever kan opstellen. De cursusbegeleider vond ik ontzettend goed en wist bij iedereen de juiste snaar te raken, heel knap!

Sacha – Heerlen

Zinvolle en gestructureerde training

Fijne training met veel nuttige tips en trucs. Ik ga deze zeker toepassen.

Stuart – Almere

Fijne cursus met praktische tips om tijd te besparen

Prima opzet van de cursus met praktische tips om meteen aan de slag te gaan. Kundige docent die aan heeft gegeven dat kleine stapjes al een verschil kunnen maken. Uiteraard heb ik dit meteen aan de praktijk getoetst en ik zie nu al voordelen. Kortom een cursus waar je wat aan hebt.

Mandy Roggeveen

Gelijk toepasbare tips

Patrick heeft de training op een erg leuke manier gegeven. De tips en tricks konden gelijk in de praktijk worden toegepast. Wij hadden de cursus over twee ochtenden verdeeld. Dit zorgde ervoor dat je in de middag direct aan de slag kon en de volgende ochtend nog dingen kon vragen. Erg nuttig!

Serhat Agacan

Een fantastische trainer

Trainer straalt als een positiviteit kracht. Kan heel goed uitleggen waardoor ik actief was. Er is geen saaie onderwerp. Kan serieus vertellen maar ook humor in.

Esmee de Jager

Enorm leerzame training, met veel praktische handvatten

Ik ben er gelijk mee aan de slag gegaan en in mijn werk geïmplementeerd. Ook leuk om de diversiteit aan cursisten te zien, was een enorm leuke groep.

Femke Janssen

Ontzettend goede training

Sluit goed aan op veelvoorkomende worstelingen en biedt gerichte en goed toe te passen oplossingen. Daarnaast was de trainer erg professioneel en hij speelde goed in op de groep. Precies waar ik behoefte aan had!en/of veel met klanten te maken hebt.

Bjorn Verheijen

Leuke leerzame cursus

Leuke leerzame cursus, gemotiveerde groep met cursisten, waardoor je veel van elkaar kan leren, duidelijk uitleg, goed voorbereid, veel kunnen oefenen met veel verschillende rolspellen, ook praktijk situatie kunnen nabootsen, prima locatie goed te bereiken, eten en drinken was goed verzorgd

Jan Tanis

Wederom een fijne training

Niet mijn eerste training bij hun en ook dit was weer een hele fijne training. Zelfs tijdens de training al direct echte zaken besproken. Dus direct toepasbaar in het dagelijks werk. Bedankt Ingrid voor deze fijne training!

Karin Lalleman

Erg prettige ervaring

Erg prettige ervaring heb ik opgedaan met deze trainingen veel geleerd! Ingrid heeft het super goed gebracht, is professioneel en weet waar zij over praat. De voorbereiding om een casus in te sturen vond ik ook goed, zo hebben deelnemers van tevoren nagedacht.

Gerard Heijboer

Veel geoefend met voorbeelden uit de praktijk

Ik vond de assertiviteitstraing zeer goed. Er werd veel geoefend met voorbeelden uit de praktijk. Dit gaf goed inzicht hoe je reageert op bepaalde situaties en hoe het ook anders kan met meer effect. de locatie perfect. een terugkomdag of ochtend zou wel leuk zijn.

Carmen Veen

De trainer was zeer inspirerend

Het was een praktische en leerzame training, en daarbij de trainer zeer inspirerend. Er was tijd om te werken aan persoonlijke doelen en Ingrid verdeelde ook goed de aandacht tussen alle cursisten. De onderlinge samenwerking was ook prettig. Veel eye openers,die ik mee ga nemen in de dagelijkse praktijk zowel zakelijk als privé.

Diana Slingerland

Zeer bruikbaar

Vindt het een goede curus waarbij je door middel van rollenspel goed inzicht krijgt de feedback geven over feiten was een eyeopener en de tips over houding en de ik-vorm zeer bruikbaar.

Sober Khowja

Theorie en praktijk goed zijn afgewisseld

Een prettige en fijne training waarin theorie en praktijk goed zijn afgewisseld. Goede en praktische tips om in je eigen praktijk mee aan de slag te gaan. Ik raad deze training dan ook zeker aan!

Ineke van Berkum

Onmiddellijk toepasbare tips

Goed: persoonlijke benadering, direct reageren op wat je zegt (maar ook wat je niet zegt, zoals toonhoogte, houding, mensen aankijken), onmiddellijk toepasbare tips. Je wordt aan het denken gezet over verschil tussen mening en feit: wij interpreteren vaak iets wat geen feit is en reageren daar vervolgens op.

Iris Addink

Prettige sfeer met een ervaren trainer

Hele prettige sfeer gecreëerd door Ciska en door haar wijsheid veel geleerd. De materie is zo breed maar Ciska heeft de kernpunten eruit gehaald waardoor wij de dag af hebben gesloten met haalbare doelen en concrete tools and tricks.

Léon van der Ploeg

Het is een warme toegankelijke training

Het is een warme toegankelijke training, gegeven op een manier die vertrouwen uitstraalt. Inhoudelijk voldoende om zelf mee aan de slag te gaan met jezelf. Het geeft je zelfvertrouwen om voor jezelf op te komen zonder een ander tekort te doen

Irama Schimmer

Je wordt er sterker van

Was een leerzame dag. Ook de mede cursisten leerde we van. Goeie tips kregen we van de trainer. Zou het zeker aan bieden om deze cursus te doen. Je wordt er sterker van in de zin om voor je eigen op te komen.

Martine Appelman

Zeer duidelijke uitleg en goede tips

De locatie was goed bereikbaar, de trainer is rationeel en emotioneel begripvol, geeft zeer duidelijke uitleg en goede tips en hij speelt goed in op wat er leeft in de groep. De lunch (niet onbelangrijk… ) was zeer goed geregeld, voor elk wat wils. Echt een aanrader

Melanie van Doesburg

Erg leerzaam

De training was erg leerzaam en ik heb er veel van opgestoken. De uitleg was ook erg goed en werd op een hele leuke manier gedaan. Dit is een echte aanrader

Mirjam Schurings

Super praktisch en bruikbaar!

Ik ben heel tevreden over de cursus. Ik heb hele simpele praktische tips gekregen waar ik meteen mee aan de slag kan! Cursus bracht me meer dan ik had verwacht 🙂

Sandra Bok

Wat een geweldige training!!

Na eerst de (theoretische) bouwstenen te hebben gelegd, werd er vooral veel praktisch gedaan. Veel nieuwe inzichten op een heerlijk ongedwongen manier. Echt een top dag!

Odylle Kiekeboom

Een hele fijne training gehad vol bruikbare tips

De trainer vertelde duidelijk en het was makkelijk om de hele dag de concentratie te houden omdat er een goede afwisseling was tussen uitleg/oefeningen/interatie. Een absolute aanrader!

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 5.000 beoordelingen

+20 jaar ervaring

+20 jaar ervaring

Met onze ruim 20 jaar ervaring zijn wij dé specialisten