Juristen zitten met een chronisch probleem: te veel werk en te weinig tijd. Kleine deadlines, grote verantwoordelijkheden en minimale foutmarges doen er nog een schepje bovenop. Een race tegen die klok, die elke dag zonder fouten uitgelopen moet worden. Het gevolg? Torenhoge werkdruk en enorme porties stress.

Niet minder dan 41% van de advocaten ervaart burn out klachten en angstaanvallen, bleek uit onderzoek van movir. En maar liefst 94,7% van de officieren van justitie geeft aan dat de werkdruk hoog is. 48,5% bestempelt hem als té hoog, volgens Vrij Nederland.

Een wonder is dat niet:

 • Juridisch professionals krijgen steeds vaker te maken met grote zaken.
 • Het aantal wetten en regels is “tot recordhoogte” gestegen.
 • De gemiddelde zwaarte van een zaak is sterk toegenomen.
 • Juristen en vooral rechters krijgen steeds meer te maken met open normen die om invulling en bijzondere specialisatie vragen.
 • Naast de kerntaken komen er nog een hoop bijzaken kijken: van DMS-systemen tot de druk van declarabele uren.

Stappen worden ondernomen, omdat de kwestie in de juridische sector zo nijpend is. Ruim 500 rechters tekenden ‘Het Leeuwarder Manifest’ tegen de huidige werk- en tijdsdruk:.

“We hebben het té druk”, was de dringende boodschap. Zo druk zelfs, dat de rechtspraak er volgens hen onder lijdt. “Een afgewogen oordeel kost tijd, en die tijd krijgen we niet”, vertelden rechters die het manifest steunen
De Volkskrant.

Het (gevaarlijke) gevolg: veel juridisch professionals reageren met meer tijd ‘maken’ door meer uren te draaien. Gemiddeld 16 uur overwerken per week is voor een kwart geen uitzondering! Een reactie die het probleem duidelijk niet oplost, maar er alleen omheen werkt, ten koste van het persoonlijk energieniveau en de werk-privé balans.

Een betere oplossing? Het volgende.

Assertiviteit voor juristen

Om met die toenemende werkdruk om te gaan, is het van belang dat je je eigen werkdruk en -indeling streng en zorgvuldig bewaakt. Van alle kanten mogen er (steeds meer) dingen van je verwacht worden, jij houdt de touwtjes in handen in de uitvoering van je functie.

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Met een assertieve houding en communicatie. Assertiviteit die je de basis geeft om krachtig en effectief controle te nemen over je eigen (werk)leven.

Wat je daarom leert in onze één-daagse training assertiviteit voor juristen:

 • Je grenzen bepalen, en je grenzen aangeven aan anderen.
 • “Nee” zeggen op een professionele manier.
 • Op een effectieve manier feedback geven, en op een constructieve manier feedback ontvangen,
 • Conflicten hanteren en discussies voeren die niet ten koste gaan van je relaties, maar die juist opbouwend werken.
 • Krachtig en overtuigend overkomen met de juiste communicatietechnieken en lichaamstaal tijdens zittingen en meetings
 • Zeggen wat je denkt én gehoord worden.

Allemaal toegespitst op jouw specifieke werkgebied en op je persoonlijke leerdoelen.

Assertiviteit voor juristen mét coaching

Wil je meer dan een één-daagse cursus assertiviteit voor juristen? Met een persoonlijke assertiviteitscoach ga je aan de slag om nog meer stappen te zetten naar optimaal resultaat, volledig toegespitst op jouw situatie en persoonlijke ontwikkeling. Lees hier meer over de cursus assertiviteit met coaching.

Het resultaat

Je hebt in kaart wat de belangrijkste prioriteiten zijn, wat dringend is, wat je nu of vandaag oppakt, en wat kan wachten tot morgen of later. Je communiceert die grenzen op een heldere en gezonde manier naar je leidinggevende, klanten, collega’s, team of andere betrokken partijen. Je houdt je tijd onder controle en conflicten los je op een gezonde manier op. Wanneer je spreekt wordt je gehoord en kom je overtuigend en krachtig over.

Zo werk je met overtuiging vanuit overzicht, met volledige controle – en gaat ‘s avonds naar huis met een voldaan gevoel en een gezonde portie overige energie.

Een resultaat waar we zozeer achter staan, dat we je garanderen dat je het behaalt. Lees hier meer over onze resultaatgarantie.

In-company offerte aanvragen

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
5
Sep

Utrecht
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
13
Sep

Eindhoven
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
13
Sep

Rotterdam
09:00 - 16:00
Bijna vol

Meer info
20
Sep

Amsterdam
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
20
Sep

Zwolle
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info

Iets voor mij?

Onze één-daagse training assertiviteit voor juristen, eventueel in combinatie met persoonlijke coaching assertiviteit, is bovendien beschikbaar voor alle soorten juridisch professionals: bedrijfsjurist, gezondheidsjurist, strafpleiter, notaris, overheidsjurist, familiejurist, vakbondsjurist, jurist gezondheidsrecht, rechter, advocaat, jurist ICT recht, jurist internetrecht, jurist arbeidsrecht, jurist incassorecht, jurist verzekeringsrecht, jurist ondernemingsrecht, jurist bestuursrecht, officier van justitie, jurist huurrecht, rechtsbijstandjurist, jurist pensioenrecht, jurist intellectueel eigendom, belastingjurist, jurist mediation, bestuursrechtjurist, jurist faillissementsrecht, gemeentejurist, semi-overheidsjurist, bouwrechtjurist, jurist sociaal zekerheidsrecht, bestuurlijk juridisch specialist, enzovoorts.

In-company offerte aanvragen


Wij zijn geaccrediteerd door

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Jacob van Dam

Ik had moeite om voor de groep te staan en nee te zeggen tegen aannemers. Na de training heb ik dat wel meer gedaan. deze training heeft mij zeker goed gedaan.

9/10
Klantenvertellen
Jurgen Quasters

Vlot verteld onmiddelijk toepasbaar.

8/10
Klantenvertellen
Bente Kruip

Enthousiaste trainer die het dichtbij de werkelijkheid houdt. Boeiende les met kleine denkactiviteiten tussendoor die je bij de les houden. Hele handige en toepasbare tips gekregen die ik tijdens het werk kan inzetten maar ook in mijn privé leven. Ik raad het zeker aan!

10/10
Klantenvertellen
Bart Doeze

Zeer nuttige en praktische tips en zeer luchtig en mooi gepresenteerd.

9/10
Klantenvertellen
Gose Bos

Ondanks dat het voor ons op een zaterdag was heb ik hier zeker geen spijt van gekregen om hier aan deel te nemen. Zeer leerzaam, en ik heb hier zeker een boel van geleerd.

9/10
Klantenvertellen
David van ’t Wout

Was een zeer leerzame training. Met een goeie leraar die met passie vertelde waardoor het geen saaie training was.

9/10
Klantenvertellen
Eline de Zeeuw

Training was leuk gebracht met veel toepasbare tips.

8/10
Klantenvertellen
Samantha Bark

De training was pakkend en nuttig. Erg leuke trainer ook, Jon.

10/10
Klantenvertellen
Monique Ferdinandus

De trainster (tevens acteur) heeft ons stap voor stap meegenomen door alle fases van een gesprek. Dit ging gepaard met veel interactie, oefeningen en persoonlijke tips.

8/10
Klantenvertellen
Rozita Mirzaie

Heel erg fijn en nuttig training.

10/10
Klantenvertellen
Ria

Erg leerzame cursus, goeie uitleg en handige tips.

10/10
Klantenvertellen
Monique Lemaire

De hele dag door blijft het boeien. Uitstekende trainer die alles goed uitlegt met een plezierige stem waardoor de aandacht tijdens de training blijft.

9/10
Klantenvertellen

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 
9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 6.000 beoordelingen

+
25 jaar ervaring

+ 25 jaar ervaring

Met onze ruim 25 jaar ervaring zijn wij dé specialisten