Juristen zitten met een chronisch probleem: te veel werk en te weinig tijd. Kleine deadlines, grote verantwoordelijkheden en minimale foutmarges doen er nog een schepje bovenop. Een race tegen die klok, die elke dag zonder fouten uitgelopen moet worden. Het gevolg? Torenhoge werkdruk en enorme porties stress.

Niet minder dan 41% van de advocaten ervaart burn out klachten en angstaanvallen, bleek uit onderzoek van movir. En maar liefst 94,7% van de officieren van justitie geeft aan dat de werkdruk hoog is. 48,5% bestempelt hem als té hoog, volgens Vrij Nederland.

Een wonder is dat niet:

 • Juridisch professionals krijgen steeds vaker te maken met grote zaken.
 • Het aantal wetten en regels is “tot recordhoogte” gestegen.
 • De gemiddelde zwaarte van een zaak is sterk toegenomen.
 • Juristen en vooral rechters krijgen steeds meer te maken met open normen die om invulling en bijzondere specialisatie vragen.
 • Naast de kerntaken komen er nog een hoop bijzaken kijken: van DMS-systemen tot de druk van declarabele uren.

Stappen worden ondernomen, omdat de kwestie in de juridische sector zo nijpend is. Ruim 500 rechters tekenden ‘Het Leeuwarder Manifest’ tegen de huidige werk- en tijdsdruk:.

“We hebben het té druk”, was de dringende boodschap. Zo druk zelfs, dat de rechtspraak er volgens hen onder lijdt. “Een afgewogen oordeel kost tijd, en die tijd krijgen we niet”, vertelden rechters die het manifest steunen
De Volkskrant.

Het (gevaarlijke) gevolg: veel juridisch professionals reageren met meer tijd ‘maken’ door meer uren te draaien. Gemiddeld 16 uur overwerken per week is voor een kwart geen uitzondering! Een reactie die het probleem duidelijk niet oplost, maar er alleen omheen werkt, ten koste van het persoonlijk energieniveau en de werk-privé balans.

Een betere oplossing? Het volgende.

Assertiviteit voor juristen

Om met die toenemende werkdruk om te gaan, is het van belang dat je je eigen werkdruk en -indeling streng en zorgvuldig bewaakt. Van alle kanten mogen er (steeds meer) dingen van je verwacht worden, jij houdt de touwtjes in handen in de uitvoering van je functie.

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Met een assertieve houding en communicatie. Assertiviteit die je de basis geeft om krachtig en effectief controle te nemen over je eigen (werk)leven.

Wat je daarom leert in onze één-daagse training assertiviteit voor juristen:

 • Je grenzen bepalen, en je grenzen aangeven aan anderen.
 • “Nee” zeggen op een professionele manier.
 • Op een effectieve manier feedback geven, en op een constructieve manier feedback ontvangen,
 • Conflicten hanteren en discussies voeren die niet ten koste gaan van je relaties, maar die juist opbouwend werken.
 • Krachtig en overtuigend overkomen met de juiste communicatietechnieken en lichaamstaal tijdens zittingen en meetings
 • Zeggen wat je denkt én gehoord worden.

Allemaal toegespitst op jouw specifieke werkgebied en op je persoonlijke leerdoelen.

Assertiviteit voor juristen mét coaching

Wil je meer dan een één-daagse cursus assertiviteit voor juristen? Met een persoonlijke assertiviteitscoach ga je aan de slag om nog meer stappen te zetten naar optimaal resultaat, volledig toegespitst op jouw situatie en persoonlijke ontwikkeling. Lees hier meer over de cursus assertiviteit met coaching.

Het resultaat

Je hebt in kaart wat de belangrijkste prioriteiten zijn, wat dringend is, wat je nu of vandaag oppakt, en wat kan wachten tot morgen of later. Je communiceert die grenzen op een heldere en gezonde manier naar je leidinggevende, klanten, collega’s, team of andere betrokken partijen. Je houdt je tijd onder controle en conflicten los je op een gezonde manier op. Wanneer je spreekt wordt je gehoord en kom je overtuigend en krachtig over.

Zo werk je met overtuiging vanuit overzicht, met volledige controle – en gaat ‘s avonds naar huis met een voldaan gevoel en een gezonde portie overige energie.

Een resultaat waar we zozeer achter staan, dat we je garanderen dat je het behaalt. Lees hier meer over onze resultaatgarantie.

In-company offerte aanvragen

Nadine
Account manager

Heb je vragen of wil je advies?

+31(0)85-0651019
Stuur een bericht

Klanten geven ons een 9.3

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
6
Apr

Zwolle
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
13
Apr

Utrecht
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
12
May

Utrecht
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
2
Jun

Eindhoven
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info
2
Jun

Rotterdam
09:00 - 16:00
Beschikbaar

Meer info

Iets voor mij?

Onze één-daagse training assertiviteit voor juristen, eventueel in combinatie met persoonlijke coaching assertiviteit, is bovendien beschikbaar voor alle soorten juridisch professionals: bedrijfsjurist, gezondheidsjurist, strafpleiter, notaris, overheidsjurist, familiejurist, vakbondsjurist, jurist gezondheidsrecht, rechter, advocaat, jurist ICT recht, jurist internetrecht, jurist arbeidsrecht, jurist incassorecht, jurist verzekeringsrecht, jurist ondernemingsrecht, jurist bestuursrecht, officier van justitie, jurist huurrecht, rechtsbijstandjurist, jurist pensioenrecht, jurist intellectueel eigendom, belastingjurist, jurist mediation, bestuursrechtjurist, jurist faillissementsrecht, gemeentejurist, semi-overheidsjurist, bouwrechtjurist, jurist sociaal zekerheidsrecht, bestuurlijk juridisch specialist, enzovoorts.

In-company offerte aanvragen

Wij zijn geaccrediteerd door

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Simon – Amsterdam

Een enorme intense maar ontzettend leerzame dag

De cursusdag heeft mij veel praktische tips meegegeven over hoe ik mij assertiever kan opstellen. De cursusbegeleider vond ik ontzettend goed en wist bij iedereen de juiste snaar te raken, heel knap!

Sacha – Heerlen

Zinvolle en gestructureerde training

Fijne training met veel nuttige tips en trucs. Ik ga deze zeker toepassen.

Stuart – Almere

Fijne cursus met praktische tips om tijd te besparen

Prima opzet van de cursus met praktische tips om meteen aan de slag te gaan. Kundige docent die aan heeft gegeven dat kleine stapjes al een verschil kunnen maken. Uiteraard heb ik dit meteen aan de praktijk getoetst en ik zie nu al voordelen. Kortom een cursus waar je wat aan hebt.

Mandy Roggeveen

Gelijk toepasbare tips

Patrick heeft de training op een erg leuke manier gegeven. De tips en tricks konden gelijk in de praktijk worden toegepast. Wij hadden de cursus over twee ochtenden verdeeld. Dit zorgde ervoor dat je in de middag direct aan de slag kon en de volgende ochtend nog dingen kon vragen. Erg nuttig!

Serhat Agacan

Een fantastische trainer

Trainer straalt als een positiviteit kracht. Kan heel goed uitleggen waardoor ik actief was. Er is geen saaie onderwerp. Kan serieus vertellen maar ook humor in.

Esmee de Jager

Enorm leerzame training, met veel praktische handvatten

Ik ben er gelijk mee aan de slag gegaan en in mijn werk geïmplementeerd. Ook leuk om de diversiteit aan cursisten te zien, was een enorm leuke groep.

Femke Janssen

Ontzettend goede training

Sluit goed aan op veelvoorkomende worstelingen en biedt gerichte en goed toe te passen oplossingen. Daarnaast was de trainer erg professioneel en hij speelde goed in op de groep. Precies waar ik behoefte aan had!en/of veel met klanten te maken hebt.

Bjorn Verheijen

Leuke leerzame cursus

Leuke leerzame cursus, gemotiveerde groep met cursisten, waardoor je veel van elkaar kan leren, duidelijk uitleg, goed voorbereid, veel kunnen oefenen met veel verschillende rolspellen, ook praktijk situatie kunnen nabootsen, prima locatie goed te bereiken, eten en drinken was goed verzorgd

Jan Tanis

Wederom een fijne training

Niet mijn eerste training bij hun en ook dit was weer een hele fijne training. Zelfs tijdens de training al direct echte zaken besproken. Dus direct toepasbaar in het dagelijks werk. Bedankt Ingrid voor deze fijne training!

Karin Lalleman

Erg prettige ervaring

Erg prettige ervaring heb ik opgedaan met deze trainingen veel geleerd! Ingrid heeft het super goed gebracht, is professioneel en weet waar zij over praat. De voorbereiding om een casus in te sturen vond ik ook goed, zo hebben deelnemers van tevoren nagedacht.

Gerard Heijboer

Veel geoefend met voorbeelden uit de praktijk

Ik vond de assertiviteitstraing zeer goed. Er werd veel geoefend met voorbeelden uit de praktijk. Dit gaf goed inzicht hoe je reageert op bepaalde situaties en hoe het ook anders kan met meer effect. de locatie perfect. een terugkomdag of ochtend zou wel leuk zijn.

Carmen Veen

De trainer was zeer inspirerend

Het was een praktische en leerzame training, en daarbij de trainer zeer inspirerend. Er was tijd om te werken aan persoonlijke doelen en Ingrid verdeelde ook goed de aandacht tussen alle cursisten. De onderlinge samenwerking was ook prettig. Veel eye openers,die ik mee ga nemen in de dagelijkse praktijk zowel zakelijk als privé.

Diana Slingerland

Zeer bruikbaar

Vindt het een goede curus waarbij je door middel van rollenspel goed inzicht krijgt de feedback geven over feiten was een eyeopener en de tips over houding en de ik-vorm zeer bruikbaar.

Sober Khowja

Theorie en praktijk goed zijn afgewisseld

Een prettige en fijne training waarin theorie en praktijk goed zijn afgewisseld. Goede en praktische tips om in je eigen praktijk mee aan de slag te gaan. Ik raad deze training dan ook zeker aan!

Ineke van Berkum

Onmiddellijk toepasbare tips

Goed: persoonlijke benadering, direct reageren op wat je zegt (maar ook wat je niet zegt, zoals toonhoogte, houding, mensen aankijken), onmiddellijk toepasbare tips. Je wordt aan het denken gezet over verschil tussen mening en feit: wij interpreteren vaak iets wat geen feit is en reageren daar vervolgens op.

Iris Addink

Prettige sfeer met een ervaren trainer

Hele prettige sfeer gecreëerd door Ciska en door haar wijsheid veel geleerd. De materie is zo breed maar Ciska heeft de kernpunten eruit gehaald waardoor wij de dag af hebben gesloten met haalbare doelen en concrete tools and tricks.

Léon van der Ploeg

Het is een warme toegankelijke training

Het is een warme toegankelijke training, gegeven op een manier die vertrouwen uitstraalt. Inhoudelijk voldoende om zelf mee aan de slag te gaan met jezelf. Het geeft je zelfvertrouwen om voor jezelf op te komen zonder een ander tekort te doen

Irama Schimmer

Je wordt er sterker van

Was een leerzame dag. Ook de mede cursisten leerde we van. Goeie tips kregen we van de trainer. Zou het zeker aan bieden om deze cursus te doen. Je wordt er sterker van in de zin om voor je eigen op te komen.

Martine Appelman

Zeer duidelijke uitleg en goede tips

De locatie was goed bereikbaar, de trainer is rationeel en emotioneel begripvol, geeft zeer duidelijke uitleg en goede tips en hij speelt goed in op wat er leeft in de groep. De lunch (niet onbelangrijk… ) was zeer goed geregeld, voor elk wat wils. Echt een aanrader

Melanie van Doesburg

Erg leerzaam

De training was erg leerzaam en ik heb er veel van opgestoken. De uitleg was ook erg goed en werd op een hele leuke manier gedaan. Dit is een echte aanrader

Mirjam Schurings

Super praktisch en bruikbaar!

Ik ben heel tevreden over de cursus. Ik heb hele simpele praktische tips gekregen waar ik meteen mee aan de slag kan! Cursus bracht me meer dan ik had verwacht 🙂

Sandra Bok

Wat een geweldige training!!

Na eerst de (theoretische) bouwstenen te hebben gelegd, werd er vooral veel praktisch gedaan. Veel nieuwe inzichten op een heerlijk ongedwongen manier. Echt een top dag!

Odylle Kiekeboom

Een hele fijne training gehad vol bruikbare tips

De trainer vertelde duidelijk en het was makkelijk om de hele dag de concentratie te houden omdat er een goede afwisseling was tussen uitleg/oefeningen/interatie. Een absolute aanrader!

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 5.000 beoordelingen

+20 jaar ervaring

+20 jaar ervaring

Met onze ruim 20 jaar ervaring zijn wij dé specialisten