ASSERTIVITEIT IN DE KLAS

Effectief communiceren voor elke onderwijsprofessional

Werken in het onderwijs kan er vaak chaotisch aan toe gaan. Tijdens het lesgeven, maar ook tijdens de rest van je werkdag. Naast de hoofdtaak van het lesgeven, blijven er een hoop ‘randtaken’ over. De werkdruk is hoog, en van alle kanten wordt er iets van je verlangd, als professional in het onderwijs. Soms zelfs zozeer, dat het je beperkt in je hoofdtaak: onderwijzen of zorgen dat er goed onderwezen kan worden. Tijd voor meer assertiviteit in de klas.

Het was een studie van de Universiteit Utrecht, in opdracht van CNV onderwijs die aantoonde dat het daadwerkelijk slecht gesteld is met de werkdruk voor docenten en andere onderwijsprofessionals. De secundaire functie-taken waar zij mee te maken krijgen zijn de grootste veroorzaker van de te hoge werkdruk:

 • Een overdaad aan overleggen
 • communicatie met ouders en andere derden,
 • een hoop nakijkwerk, buiten de lestijden,
 • het voorbereiden van lesmateriaal en lessen,
 • het maken en invullen van leerplannen, rapportages en andere administratieve werkzaamheden…
 • …Om er maar een paar te noemen.

Allemaal taken die uiteraard bijdragen aan je functie, maar die je vaak ook weghouden bij de kern van wat je doet: leerlingen onderwijzen en ondersteunen. En die je soms zelfs weghouden van vrije avonden en weekenden.

Zonde, want dat hoeven ze niet te doen.

Wat als er een mogelijkheid is om die taken dan niet qua hoeveelheid, maar wel qua tijd in te dammen? Wat je nodig hebt om je functie goed te vervullen én de controle te houden over je tijd en werk-privé balans, is assertiviteit.

Assertiviteit in de klas

Om je vak goed te kunnen (blijven) uitoefenen, moet je als docent of andersoortig onderwijs professional slim leren omgaan met die werkdruk. De touwtjes zelf in handen nemen, om je planning en tijd te bewaken:

 • Zorgen dat dat wat jij belangrijk acht in je functie, (goed) uitgevoerd kan worden – en de bijzaken bijzaken blijven.
 • De verwachtingen van leidinggevenden, ouders en andere relevante partijen managen én jullie relatie gezond houden.
 • Je eigen planning en persoonlijke grenzen bepalen en bewaken, zodat overuren en overload weer een uitzondering in plaats van een regel worden.

Overzicht en controle in de chaos, zoals je dat tijdens je lessen ook graag hebt, binnen én buiten het klaslokaal. Dat is wat je wil.

En dit is hoe je dat voor elkaar krijgt:

Cursus assertiviteit in de klas

Omgaan met je hoge werkdruk is een kwestie van je planning zelf beheren en je tijd zelf bewaken. Na een zorgvuldige intake, om je trainingsdag nog meer toe te spitsen op jouw persoonlijke pijnpunten en leerdoelen, leer je assertief communiceren en handelen – in onze 1-daagse assertiviteitstraining*:

 • Je grenzen bepalen, en je grenzen aangeven aan anderen.
 • Nee” zeggen wanneer nodig.
 • Op een effectieve manier feedback geven, en op een constructieve manier feedback ontvangen,
 • Conflicten hanteren en discussies voeren die tot een gezamenlijk gewenste uitkomst leiden.
 • Krachtig en overtuigend overkomen, tijdens het lesgeven en daarbuiten.
 • Zeggen wat je denkt én gehoord worden.

Met als belangrijkste effect: je beroep optimaal uitoefenen, met plezier, voldoening én met genoeg energie aan het eind van de dag om je privé- net zo leuk te houden als je werkleven.

En die aanpak en uitkomst geldt voor elk soort professional in het onderwijs: hogeschooldocent, vakdocent middelbare school, teamleider, Remedial Teacher, onderwijsassistent, cursuscoördinator, leerkracht basisschool, huiswerkbegeleider, sectorhoofd, cursistenbegeleider, decaan, universitair docent, cursistenbegeleider, rector secundair onderwijs, Intern Begeleider, praktijkopleider, enzovoorts.

*de open training assertiviteit richt zich niet speciaal op situaties in de klas maar op assertiviteit in het algemeen. Wanneer de training in-company geboekt wordt bij jullie op school (of binnen jullie stichting) dan wordt het programma wel toegespitst op schoolsituaties

Assertiviteit in de klas mét coaching

Wil je meer dan een één-daagse cursus assertiviteit in de klas? Met een persoonlijke assertiviteitscoach ga je aan de slag om nog meer stappen te zetten naar optimaal resultaat, volledig toegespitst op jouw situatie en persoonlijke ontwikkeling.

Deze collega’s gingen je voor in onze trainingen:

 
Lees meer over een cursus voor jou alleen

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees meer over onze coachingsmogelijkheden

Lees alles over onze coachingsmogelijkheden

Heb je vragen?

Bel ons, we helpen je graag verder:

085 – 06 510 19 *

Of mail ons je vraag: info@tijdwinst.com

* Vanuit België: 0031 85 – 06 510 19
Maandag t/m vrijdag • 09:00 tot 17:00 uur

Maatwerk training?

Vertel ons vrijblijvend over de uitdagingen waarmee jullie te maken hebben.

Vraag een voorstel aan en laat je verrassen door onze aanpak.

Gratis slimme tips!

Laat je maximaal 2x per maand inspireren met slimme tips voor een druk én leuk (werk)leven:

Maximaal 2x per maand.
Geen spam, beloofd!

© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X