In je eentje naar een restaurant: heerlijk of horror? Je denkt misschien het laatste, zoals veel mensen doen – maar het is toch echt een goed idee. Sta versteld van het wetenschappelijk bewijs dat alleen op stap gaan, van een parkbezoek tot dineren in je eentje, veel leuker en beter voor je is dan je denkt.

Waar zou jij jezelf plaatsen? In kamp ‘alleen is geen probleem’ of kamp ‘altijd vrienden om me heen’?

Zit je in de eerste groep, dan zijn onderzoekers Rebecca Ratner en Rebecca Hamilton trots op je. Zit je in de tweede, dan zijn de conclusies uit hun studie heel interessant voor jou… Lees vooral nog even verder!

Als je iemand bent die nooit alleen op stap gaat – omdat je het niet durft bijvoorbeeld, of omdat het je gewoon maar saai lijkt – dan zou je dat eens moeten heroverwegen. Of het nu een wandeling in je eentje is, een bezoekje aan de bioscoop of zelfs het theater, een restaurant of de kroeg is: alleen is goed!

Je laat namelijk een hoop gelukzaligheid en waardevolle contacten liggen, als je altijd maar in gezelschap bent. Bovendien wordt een buitendeurse activiteit er alleen maar leuker op, als je hem alleen doet.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van Ratner en Hamilton’s onderzoek ‘Inhibited from Bowling Alone’, gepubliceerd in het wetenschappelijk blad ‘Journal of Consumer Research’.

alleen-op-stap-2

“Alleen op stap is leuk”

Het onderzoek, dat Ratner en Hamilton wereldwijd uitvoerden onder verschillende culturen, bestond uit 2 componenten. Het eerste deel bevatte een reeks enquêtes, met vragen over het gevoel bij alleen erop uit gaan van de testpersonen.

Het gros van de mensen gaf aan dat alleen erop uit gaan hen niet zo aanstond. Vooral de categorie ‘hedonistische activiteiten’ (gericht op plezier), die in het openbaar plaatsvinden werden liever met vrienden uitgevoerd. De zogenaamde ‘utilitaristische activiteiten’ (met een praktisch nut), wilden mensen nog wel in hun eentje doen.

alleen-op-stap-3 Cijfers studie

Dus: alleen naar een concert of film (hedonisch, en plein public) was een ‘no go’, maar alleen met je laptop werken in een restaurant (utilistisch) kon er wel van af.

De belangrijkste reden dat die hedonistische activiteiten in het openbaar niet alleen gedaan worden, is dat anderen zouden kunnen denken dat je geen vrienden hebt wanneer je alleen bent bij een concert of in de bios. Een praktisch nut zou dat oordeel opheffen, omdat degene er alleen zit ‘om iets gedaan te krijgen’.

Het tweede component van het onderzoek was minder theoretisch en meer praktisch gericht. De mensen die liever niet alleen er op uit gingen, en vooral niet naar hedonistische activiteiten, werden daar juist op uit gestuurd – alleen.

Een kunst-tentoonstelling was de bestemming, om met een kleine stap te beginnen. Één groep ging met vrienden. De rest werd alleen erop uit gestuurd.

alleen-erop-uit-2

Van tevoren gaven beide soort bezoekers (groep of alleen) aan hoe leuk dat ze verwachtten dat deze activiteit, onder de omstandigheden, zou gaan worden. De mensen die alleen moesten gaan, verwachtten niet dat ze er veel plezier aan zouden beleven en zagen het meer als een ‘moetje’. Degenen die samen gingen verwachtten een leuke middag.

Wat bleek? Beide groepen hadden in vergelijkbare mate plezier in de activiteit! Het ‘alleen-zijn’ deed dus bij lange na niet af aan de beleving van de activiteit, ondanks dat dat in de lijn der verwachtingen lag.

alleen-op-stap-1 Cijfers studie

2x wat dat voor jou betekent

Dat je er echt eens in je eentje uit moet: het is namelijk leuker dan je denkt – bewezen!

Maar wat heb je er verder aan, als je alleen de deur uit gaat? Met vrienden of een groep gaan wordt als even leuk ervaren, zie je in de grafiek. Toch brengt alleen gaan nóg iets extra’s. 2 extraatjes zelfs.

1. Meer leuke momenten en activiteiten

Dat er geen gezelschap beschikbaar is, hoeft niet meer te betekenen dat je die momenten laat schieten. Je gaat gewoon, alleen! En je hebt, zoals het onderzoek uitwees, evenveel plezier. Had je niet gehad als je thuis was gebleven, omdat niemand met je mee kon.

“Je kunt niet altijd met anderen op stap gaan”, zegt Ratner. “Mensen lopen significante hoeveelheden geluk mis door te denken dat je niet alleen op stap kunt gaan, als resultaat van de angst om dat te doen.”

alleen-op-stap-5

2. Je maakt veel meer (nieuwe) contacten

Alleen erop uit gaan, in plaats van in een groepje, maakt je juist veel socialer. Het stelt je open voor nieuwe contacten, omdat je niet zo ‘ingesloten’ zit in een groep.

“Ik ontdekte bij mezelf dat ik tegen veel meer mensen praatte wanneer ik ergens alleen was, dan dat ik normaal gesproken zou doen. Je bent in een groep juist meer geïsoleerd”, zegt Ratner vanuit eigen ervaring.

Heel mooi, in alle gevallen. Maar vooral wanneer je gewoonweg niet zoveel mensen hebt om dingen mee te ondernemen. Die vind je nu dus juist op de plekken waar je alleen naartoe gaat! Vicieuze cirkel doorbroken.

“Zet je leven niet op pauze tot je mensen hebt om het mee te beginnen”, is haar laatste advies.

En ze heeft gelijk. Jij bent degene die jouw leven leidt met een invulling die jij kiest. Niemand anders moet verantwoordelijk zijn voor wat je wel of niet doet. En bovendien; zodra je dingen ook prima in je eentje redt, is gezelschap alleen maar bonus in plaats van een vereiste.

Heb je bijvoorbeeld een vrije dag in de week waarop anderen aan het werken zijn – grote kans, aangezien Nederlanders het meest parttime werken van heel Europa – dan kun je dus evengoed gewoon op stap!

alleen-op-stap

“Alleen op stap is eng”

Klopt ook; alleen op stap gaan blijft eng. Zelfs onderzoekster Ratner heeft er moeite mee… Kun je nagaan!

“Het is zo moeilijk. Ik ga binnenkort naar een concert in mijn eentje. Het is op een werkdag in de avond, en het is vlakbij mijn huis. Dat voelt in elk geval als een kleine eerste stap, denk ik.”

Bouw je nieuwe alleen-gewoonte daarom net als Ratner in kleine stapjes op. Alleen naar de fitness, dan een keer alleen winkelen, naar een museum. Alleen lunchen, en dan eens dineren, met een boekje misschien. Of in het park. Alleen een dagje erop uit, en misschien zelfs een weekendje weg – een reis in je eentje? Maak het zo gek als je zelf wil.

Onthoud in elk geval dat:

  • alleen op stap gaan net zo leuk is als met anderen,
  • het je zelfs 2 extraatjes oplevert (meer activiteiten en contacten)
  • en dat de eerste stap de grootste is.

Dus:

Ga – en de rest gaat vanzelf!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog