We vragen het ons allemaal af, op een of ander punt. Soms nog vóór de ochtendkoffie, soms tijdens een mijmerend vakantiemoment. Wat ís de zin van het leven? Doen we het wel goed? Of kan er iets beter, voor een zinniger en gelukkiger leven? Dat kan zeker, zodra je dé sleutel voor een beter leven ontdekt. Dit is hem, volgens één life expert en een eeuwenoude filosoof.

Waarom “gelukkig zijn” niet het antwoord is

“Wat is de zin van het leven?” eindigt als vraag vaak met antwoord “gelukkig leven”.

Aristoteles zei het, meer dan 2000 jaar geleden:

“Geluk is de zin en het doel van het leven, het gehele streven en einde van het menselijk bestaan.”

Maar dat is nogal abstract. En een misvatting, doordat de quote in onze samenleving helemaal verkeerd is vertaald.

Geluk op zich kán het doel je leven niet zijn, want gelukkig zijn is geen constante staat die je vol kunt houden. Dat zegt productiviteit expert Foroux – en heb je waarschijnlijk ook zelf al ervaren. Soms bén je het niet. En dat is oké. Want het is onmogelijk: dag in dag uit met een brede smile op je gezicht rondlopen en alles waarderen wat er om je heen gebeurt. Soms is een dag niet zoals je hoopte, zeurt een collega, krijg je niks uit je handen en staat je eigen huis je niet eens aan.

Soms heb je gewoon van die dagen, en soms hele periodes, dat het niet allemaal mee zit. Wat niet betekent dat je de zin van het leven kwijt bent, zodra je je geluksgevoel kwijt bent.

Jaag je non-stop achter dat gevoel aan om een zinvol bestaan te hebben, dan heb je het mis. Het is een ratrace waarbij niemand ooit de finish haalt, of inhaalt wat hij achterna zit. Bovendien is het ook niet erg praktisch, want gelukkig zijn kun je niet zomaar implementeren of praktisch invoeren in je dagelijks leven.

Dus vervangen we geluk met andere dingen.

Foroux:

“Het is de reden dat we met z’n allen troep kopen die we niet nodig hebben, naar bed gaan met mensen die we niet liefhebben en proberen zo hard mogelijk te werken om bevestiging te krijgen van mensen die we niet eens leuk vinden.”

Klopt zo’n beetje? Ja, toch? En dat kan niet de bedoeling zijn. Dát kan niet het antwoord zijn op de vraag “wat is de zin van het leven”. Maar wat dan wel?

zin van het leven

Wat je doet maakt het leven zinvol

Geluk speelt een rol, uiteraard. Uiteindelijk wil je het voldoende hebben in je leven. Maar geluk is niet het doel van het leven. Geluk is eerder een bijproduct van wat je doet in je leven.

Daarom is wat je doet datgene dat het verschil maakt tussen een zinloos en zinvol bestaan. De zin van het leven zit hem dus in waar je mee bezig bent, in de tijd die je hier hebt.

En ja, je bent vast al met een hele hoop dingen bezig. Je dagen zien er over het algemeen waarschijnlijk zo ongeveer uit:

  • Naar je werk gaan.
  • Naar huis gaan.
  • Op vakantie gaan.
  • Dingen kopen.
  • Kleine uitjes tussendoor.
  • Sporten.
  • Eten, drinken, slapen.

Allemaal activiteiten en belevenissen. Allemaal vormen van consumeren, uitvoeren en noodzakelijke handelingen. En hé, ook dat is oké. Natuurlijk is het heerlijk om op vakantie te gaan, en heb je dat af en toe echt even nodig. Het kan je een geweldige ervaring van ontspanning en zelfs geluk geven. Maar het geeft je geen zingeving. Geen voldoening. Niet op de lange termijn in elk geval. Niet écht.

Wat je écht gelukkig maakt, is voldoening ervaren. En voldoening ervaar je wanneer je iets nuttigs doet. Iets dat van betekenis is, voor jezelf of voor anderen. Wanneer je iets creëert of iemand helpt bijvoorbeeld. Iets aan een ander in je leven geeft. Dát maakt je bestaan zinvol. En je wordt er nog gelukkig van ook. Bonus.

En precies dat is wat Aristoteles beweert met zijn gevleugelde uitspraak “geluk is de zin en het doel van het leven, het gehele streven en einde van het menselijk bestaan.”

De quote is namelijk niet compleet.

Het complete concept van Aristoteles, die aardig wat denkwerk heeft verricht over de zin van het leven en gelukkig zijn? Hij schreef er een compleet boekwerk over: de Ethica Nicomachea.

Zijn conclusie, die nog altijd verrassend actueel en breed gedragen – maar ook vaak vergeten is: de mens is hier om bij te dragen. Om iets zinvols te doen, voor zichzelf en een ander. “Deugdzaam zijn” in zijn woorden. Dat is de zin waar we naar zoeken.

Aristoteles linkt het “geluk” als zin van het leven uit zijn quote aan de “erga”. Vrij vertaald: handelingen, werk. Dat wat je doet. Dat maakt dat je leven geslaagd is, zinvol is, en je gelukkig maakt. Dat zijn de voorwaarden, die samen dat eeuwig opgejaagde geluk oplevert.

Mooi. Dat is dus al een paar duizend jaar geleden voor ons uitgezocht. O, en later uitvoerig bewezen in wetenschappelijk onderzoek. Laten we het daar voor het gemak dus over eens zijn.

‘Deugdzaam zijn’, verbetering creëren en helpen maakt dus dat je leven zinvol is. – Maar hoe?

zin van het leven.

Hoe jouw leven zinvol(ler) wordt – 1 tip

Deugdzaam leven klinkt misschien nog wat ouderwets en prekerig. Maar iets doen voor jezelf of een ander om de wereld iets beter te maken, dat kan iedereen. Kijk, je hoeft geen wereldverbeteraar eerste klas te worden. Nergens voor nodig om jezelf aan walvisjacht schepen te ketenen als een extreme Greenpeace aanhanger. Ook hoef je oorlogen niet te stoppen of hongersnoden te lossen.

Het zijn de clichés die hier de oplossing vormen, en maar al te waar blijken:

“Het zijn de kleine dingen die het doen.”

Vertaald: doe iets nuttigs in je directe omgeving, gewoon in het alledaagse leven. Iets simpels is genoeg.

  • Help een ander bij de IKEA met z’n aankopen inladen, als je ziet dat het een heel gedoe is.
  • Raap een kledingstuk dat op de grond is gevallen in een winkel op en hang het terug op het haakje.
  • Kom op je werk met een oplossing voor een collega die buiten jouw verantwoordelijkheid valt. Geef hem een gouden tip om z’n inbox gemakkelijk op te schonen bijvoorbeeld.
  • Maak een vakantie-fotoboek van jullie vriendenweekend en deel het uit.
  • Neem je moeder mee uit eten.
  • Maak kennis met je buurman, die je al jaren voorbij loopt met niet meer dan een groet.
  • Bedenk verhalen om je kinderen in slaap te vertellen.
  • Bel een vriend die je lang niet gesproken hebt.

Zie je? Veel grootser of lastiger hoeft het helemaal niet te zijn, om een zinvol leven te leiden. Wees gewoon assertief in het doen van goede dingen. Je weet wel wat ze zijn. Nu nog gewoon doen. Stap op die hulpbehoevende vreemde af. Bel die vriend. Bel aan bij je buurman. En vind daar de zin. In die handelingen.

Natuurlijk mag je het ook groter aanpakken. Je mag stoppen met je succesvolle carrière als MBA’er en een stichting voor het redden van de luipaard oprichten om je dagen en talent aan te wijden. Laat dat gerust jouw legacy en zin van je leven zijn. Maar hou het gerust ook klein. Want zo kan je leven elke dag en vanaf morgen al zinvol zijn.

Meer over beter leven en assertief handelen

In onze training assertiviteit leer je in één dag hoe je jouw eigen voorwaarden en grenzen aan het leven stelt. Hoe je zélf bepaalt wat je op een dag doet, en wat niet. Je leert “nee” zeggen tegen datgene dat je leven geen zin geeft en daarmee “ja” tegen dat wat jij kiest om te doen in je leven. Je leert grenzen aangeven en omgaan met de chaos (lees: mensen en collega’s) om je heen die je zo snel van een zinvolle invulling van je dag en een beter leven afleiden. Klinkt goed? Hier lees je meer over de assertiviteitstraining.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog