Vraag jij om feedback en draag je regelmatig nieuwe ideeën aan? Is jouw antwoord hierop ‘nee’, wacht dan nog even met het vragen van die salarisverhoging. Pas wanneer je namelijk aan deze korte checklist van 6 criteria voldoet, kun je die salarisverhoging verzilveren. Lees ze hier.

Salarisverhoging vragen… wanneer?

Ongeacht of jij net in een nieuwe functie begint of al jaren dezelfde bureaustoel warm houdt, regelmatig stilstaan bij wat je verdient is noodzakelijk. Je wil namelijk niet riskeren dat jouw inzet en talent niet op hun waarde worden beloond.

… maar hoe weet je nu wanneer het goede moment is aangebroken om om een salarisverhoging, of een zelfs een promotie, te vragen?

Doe je het omdat het al een tijdje geleden is dat jouw salaris ter sprake kwam? Heeft die collega recentelijk een extra onsje op haar loon gekregen of wil je het gesprek aangaan omdat je het afgelopen jaar uit de naad hebt gewerkt?

Wat jouw motivatie ook is, je komt vaak pas in aanmerking voor een tegemoetkoming wanneer je ook daadwerkelijk het nodige werk hebt verzet. En om te checken of je daar aan voldoet, hebben we speciaal voor jou deze 6 criteria op een rij gezet. Voldoe je daaraan dan weet je dat je met een gerust hart dat volgende jaarevualuatiegesprek kunt aangaan.

Dit zijn ze:

Salarisverhoging vragen: 6 punten waaraan je wil voldoen voordat je ’t gesprek aangaat

1. Je doet meer dan wat er van je verwacht wordt

Iemand die een lege takenlijst als een goed excuus ziet om zijn facebook te openen, is natuurlijk geen salarisverhoging waard. Om dat te verdienen zul je namelijk meer moeten doen dan het afvinken van de minimale verantwoordelijkheden.

Ben je echter degene die naast het afronden van zijn functie taken óók nog eens kijkt naar andere manieren om behulpzaam te zijn, wees dan niet bang om een salarisverhoging aan te kaarten bij je baas. Vooral wanneer jij zelf het initiatief neemt om taken om te pakken – ook al vallen ze buiten jouw functieomschrijving – kun je er zeker van zijn dat jouw inzet wordt gewaardeerd.

2. Je stelt veranderingen voor die het bedrijf positief beïnvloeden

Als werknemer weet jij vaak beter hoe zaken zich in de praktijk uitspelen, aangezien jij degene bent die de werkzaamheden daadwerkelijk uitvoert. Je baas zal het dan ook ontzettend waarderen wanneer jij eventuele verbeteren aankaart. Wil je dus die extra verantwoordelijkheden of dat betere salaris in de wacht slepen, blijf dan niet veilig aan de zijlijn staan, maar neem verantwoordelijkheid.

Stel je dus regelmatig manieren voor om het bedrijf of de werkwijze te verbeteren, dan kan die loonsverhoging of bonus niet lang uitblijven. 

3. Je hebt geen 9-tot-5-mentaliteit

Om beloond te worden zullen je verantwoordelijkheden namelijk op de eerste plek moeten staan — ook al betekent dit soms dat je dat half uurtje langer doorwerkt. Ben je dus regelmatig de laatste die zijn laptop dichtklapt om zo nog de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten, geef jezelf dan maar een schouderklopje. Bij jou is het duidelijk resultaten hoog in het vaandel staan — al gaat dat soms ten koste een 9-tot-5-mentaliteit.

Dat klinkt misschien als een vreemd advies, komende van een Timemanagement-bureau, maar voor een salarisverhoging geldt: eerst zaaien, dan oogsten. 

Salarisverhoging vragen. alleen wanneer je hieraan voldoet

4. Je vindt feedback krijgen prima en je vraagt er zelf om

Wanneer je nooit vragen stelt, is de kans klein dat je jezelf verbetert. En natuurlijk is het de verantwoordelijkheid van je baas of leidinggevende om regelmatig evaluatiegesprekken te voeren, maar vraag hier ook zelf om. Er is namelijk altijd wel iets dat je kunt verbeteren of waarvan je kunt leren. Niet alleen verbeter je hierdoor je eigen werkzaamheden, het toont ook aan dat je betrokkenheid en verantwoordelijkheid toont.

Voel je dus regelmatig je baas aan de tand, dan is dit ook weer een teken dat je met een gerust hard om een salarisverhoging kunt vragen.

Merk je nu dat dit punt toch nog wat aandacht kan gebruiken, lees dan eens dit artikel. Hierin leggen we je haarfijn uit hoe je zelf om feedback en advies vraagt — dat zal je werkprestaties goed doen….

5. Je zorgt voor een positieve sfeer op de werkvloer

Zodra jij er nogal een handje aan hebt om passief-agressieve mailtjes naar je collega’s te sturen waarin je “beleefd, doch dringend vraagt om alsjeblieft deze keer wél op tijd met de input te komen 🙂” is dat niet bepaald positief.

Niet alleen verziek je met een negatieve instelling richting teamleden de werksfeer, ook jouw kansen op een eventuele salarisverhoging kelderen. Zorg je echter voor een positieve impact, dan zal dit ook zo zijn weerslag hebben op jouw salaris — op een goede manier, natuurlijk. Blijf dus altijd – ongeacht je humeur – vriendelijk en optimistisch.

6. Jouw succes spreekt voor zich, maar fouten worden natuurlijk gemaakt…

Tot slot: je successen. Je kunt wel aan alle bovenstaande punten voldoen, maar wanneer de door jouw behaalde resultaten het niet waard zijn om naar huis te schrijven, is het vragen van een loonsverhoging misschien niet het beste idee.

Zorg er dus voor dat jesteevast resultaten najaagt. Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit een fout kan of mag maken — dat overkomt zelfs de besten. Laat jij echter zien dat je van je fouten hebt geleerd en dat je proactief actie hebt ondernomen om deze op te lossen, dan zul je alsnog met vol vertrouwen die salarisverhoging kunnen aanvragen.

Ik voldoe aan deze punten. Wat nu?

Kun je na het lezen van deze criteria de meeste punten afvinken? — Chapeau. Ga het gesprek met je baas of leidinggevende aan.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan…

Om je op weg te helpen met die eerste stap, hebben wij daarom een 3-stappen-handleiding voor je opgesteld waarin je leert hoe jij je baas duidelijk maakt wat je waard bent. (Ook als je geen keiharde onderhandelaar bent.)

Salarisverhoging vragen. alleen zo

Vind je het nou prettiger om hier in de praktijk wat hulp bij te gebruiken, dan is onze 1-daagse cursus Assertiviteit hetgeen dat jij zoekt. Onder begeleiding van een ervaren assertiviteitscoach leer je hoe je het gesprek met je baas aangaat en hoe je helder overbrengt wat je wil. 

Kortom, ben jij bereid jouw functie naar een hoger niveau te tillen, volg dan eens die cursus Assertiviteit. Tot die tijd werk je aan deze 6 punten:

  1. Je doet wat er van je verwacht wordt, nog voordat het wordt gevraagd. 
  2. Je stelt veranderingen voor die het bedrijf positief beïnvloeden. 
  3. Je klokt niet exact om 5 uur uit. 
  4. Je vindt feedback fijn en vraagt er zelf om.
  5. Je brengt een positieve werksfeer mee naar de werkvloer
  6. Jouw succes spreekt voor zich, maar fouten worden natuurlijk gemaakt — jij leert er echter van.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog