Ademhaling is cruciaal wanneer het om een assertieve houding gaat. Niet alleen je assertiviteit, maar ook je algehele mentale en fysieke gezondheid staat of valt met een goede ademhaling. Adem dus daarom liever niet als Superman, Sid of Vito Corleone en beter wel als een Buddha, om maar iemand te noemen.

De uitspraak ‘even diep ademhalen’ omhelst veel meer dan je denkt. Het is slechts het topje van een ijsberg waarvan veel mensen de rest nog nooit gezien hebben. Tijd om het complete verhaal over ademhaling te onthullen en je zo te helpen een beter en assertiever leven te leiden. Ja, zoveel verschil kan je ademhaling maken. Het kan je dagelijks leven veranderen.

“Als die hele ijsberg van ademhaling zo belangrijk is, waarom is het dan geen gemeengoed?”, zul je misschien denken. Een goed punt. Maar desondanks goed te verklaren. Het heeft namelijk een aantal oorzaken:

  • In onze Westerse maatschappij heerst er een schoonheidsideaal van een brede borstkast en een platte, slanke taille en buik. Niet goed voor je ademhaling, waarover zometeen meer.
  • Door de snelheid en stress waar we dagelijks mee te maken krijgen is onze houding samengeknepen, vooral in de nek, schouders en buikgebied. Belangrijke gebieden voor de ademhaling.
  • Anders ademhalen dan je gewend bent, vraagt nu eenmaal om doorzettingsvermogen. Je moet een gewoonteverandering in gang zetten en dat is lastig om op te pakken en vol te houden.

Wanneer je deze redenen om niet anders te gaan ademen uit de weg werkt, dan ben je klaar voor de rest van de ijsberg.

Assertief ademen: hoe je geen Superman, maar een Buddha wordt

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de beste manier om te ademen is je hele torso gebruiken en je lichaam in balans te houden. Niet alleen je borstkast gebruiken dus, niet alleen je buik en geen overstrekte of ingezakte houding. Een paar lessen in hoe het wel en vooral ook niet moet:

Niet: de Superman (te agressief)

Wanneer je oppervlakkig en alleen met je borstkast ademt, dan doe je ‘de Superman’. Een zeer gebruikelijke ademhaling in onze maatschappij, omdat het de borstkast vergroot en de buik plat houdt. Het is ook meteen de meest ‘verkeerde’ manier van ademhalen.

Het bevordert namelijk gespannenheid – dat zich uit in stijfheid rond de schouders en nek en last van maag en buik. En dat leidt weer tot een onstabiele fysieke én (daardoor ook) mentale houding – dat zich uit in gefrustreerd tot agressief gedrag.

Niet gek, als je bedenkt dat Superman de wereld moest redden en wat al niet meer. Geen wonder dat de man niet ontspannen kon ademen. Het is in elk geval geen aanrader. Jij hoeft geen wereld te redden – hoogstens jezelf.

Niet: The Godfather (te passief agressief)

Vito Corleone heeft het helemaal verkeerd begrepen. Hij is een typische buikademhaler. Dat maakt hem gemeen en passief agressief. Geen mooi palet van eigenschappen. Maar dat is dan ook zijn kracht in de film. In de werkelijkheid is het sterk af te raden om te ademen als The Godfather.

Voornamelijk je buik gebruiken om adem te halen is te herkennen aan een chronisch ‘bierbuikje’ dat op en neer gaat in combinatie met een platte borstkast. Buikademhaling bevordert een ongebalanceerde houding door de druk op en onder het middenrif. Dat uit zich dus in passief agressief tot gemeen gedrag.

Niet: de Sid (te passief)

We hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens last van; de Sid. Je wéét waarschijnlijk dat het niet goed voor je is, maar toch betrap je jezelf er met enige regelmaat op. Je zit met een bolle rug op je stoel en nek gericht naar het computerscherm, een boek of de tv. Je schouders hangen een beetje naar voren en je middenrif zit enigszins dubbelgevouwen.

Deze houding is een van de grootste vijanden van een assertieve en gezonde ademhaling. Het maakt je passief. Je merkt dat je opvallend vaak gaapt en zucht. Maar dat is niet eens het enige. Deze houding belast al je organen, het bevordert apathie en negatieve gedachtes. Het haalt je uit je balans en geeft je weinig kracht. Het kan zelfs depressieve gevoelens bevorderen.

Geen Sid meer voor jou dus. Probeer je nog iets vaker bewust te zijn van je houding en corrigeer hem zo vaak mogelijk. Welke houding je dan wel moet aannemen voor een krachtige en gebalanceerde ademhaling en een assertieve houding?

Assertieve houding: adem als een Buddha

Nee, je hoeft niet de hele dag je benen in een kleermakerszit te houden. Welke gewoonte je wél van Buddha moet overnemen is het complete opgezette torso bij het ademen. De ideale ademhaling doe je namelijk met je complete lijf. Wanneer je inademt rijst je borstkast én buik. Dat doe je in een gebalanceerde houding die niet te krampachtig is. Geen overstrekte knieën, geen uitgezette borstkast, geen ingehouden buik. Je spieren zijn ontspannen, maar je houding is niet ingezakt.

Assertieve houding

Deze manier van ademen is de enige echte goede. Het wortelt je stevig in de grond, geeft je een krachtig en optimistisch gevoel en maakt je sterker en assertiever dan ooit.

Niet voor niets kennen topatleten, turners (zoals Epke Zonderland), dansers, operazangers en vechtsporters deze manier van ademhalen. Zij kennen het voordeel dat ze er in de praktijk met hun topprestaties uithalen. Het bevordert namelijk de zuurstoftoevoer, de bloedsomloop, de afvoer van slechte stoffen en het maakt je stemgeluid krachtiger, je gedachten optimistischer en je houding gebalanceerder en sterker.

En geef nu eens eerlijk toe: wie is er in onze beleving nu krachtiger, charismatischer, assertiever en optimistischer dan het figuur Buddha himself?

Aan de slag

Probeer deze laatste manier van ademhalen eens 5 minuten uit en merk zelf hoeveel verschil het maakt in jouw (krachtige en assertieve) houding. Probeer je zo vaak mogelijk bewust te zijn van je ademhaling (ik weet het, dat kan irritant zijn in het begin) en maak jezelf deze gewoonte zo eigen: door herhaling, herhaling, herhaling. Tip: zet dagelijks een reminder in je agenda (of een terugkerende taak op je takenlijst) in de komende tijd. Je zult zien dat je lijf de beweging zich na een tijdje ‘eigen’ heeft gemaakt en het bijna vanzelf gaat!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog