Het leven dat we kennen is door de uitbraak van het coronavirus op z’n kop gezet. Vanwege de aangescherpte maatregelen missen we onze oude, vertrouwde structuur. We moeten leren omgaan met het ‘nieuwe normaal’ en dat levert voor velen gevoelens van angst en stress op. Om deze gevoelens te temperen; 8 tips.
8 manieren waarop je de kalmte kunt bewaren tijdens de corona crisis
Ons dagelijks leven is vanwege het coronavirus flink ontregeld. In een korte tijd ziet onze werkdag er anders uit. Onze kinderen zitten thuis op de bank in plaats van in de schoolbanken en we maken ons zorgen om onze gezondheid en die van onze naasten. Het is dan ook niet vreemd dat we meer angst ervaren, stress en zelfs somberheid.
Daarom delen we een aantal handige tips. Technieken waarmee jij de rust kunt bewaren, wanneer je de muren op je af komen of wanneer negatieve gedachten je nachtrust overnemen. Probeer ze; in tijden van tegenspoed, maar ook gewoon voor alledaagse kopzorgen.
1. Neem afstand van het probleem
Blijf de situatie niet in je hoofd herhalen. Dit gepieker lost niets op, maar heeft enkel een negatief effect op je gemoedstoestand. Pas wanneer jij jezelf los kunt maken van de situatie, kun je hem onder controle krijgen.
Om deze afstand te kunnen nemen, zul je je emoties even opzij moeten zetten. De stressvolle situatie door een roze rationele bril moeten bekijken. Je wilt kijken naar feiten, naar wat er op tafel ligt.
Je doet dit door ‘uit je hoofd te stappen’. Door naar je omgeving te kijken, in plaats van naar het probleem. Praat met mensen, lucht je hart en houd ook vooral het probleem luchtig.
Je zult merken dat je meer kunt ontspannen, positiever gestemd bent en de negatieve gedachten minder grip op je hebben.
2. Analyseer de situatie
Een andere manier om kalm te blijven, is door het probleem in kaart te brengen. Waar maak jij je precies druk om? Is het een concreet probleem, of weet je niet precies wat er aan de hand is en dát de reden dat je je gestresst voelt?
Ga dit voor jezelf na. Observeer die donkere wolk die boven je hangt – ook weer op een rationele wijze – en denk na over het verhaal dat jij jezelf vertelt. Klopt dit wel? Is de situatie werkelijk zo nijpend of spreek je toch vanuit emotie of zelfs zelfmedelijden?
Bekijk het probleem vanuit allerlei kanten en vat het dan voor jezelf samen. Isoleer het probleem en maak het specifiek.
3. Ga na waar je wél invloed op hebt
Zoals time management legende Stephen Covey zei, heeft het geen zin om je druk te maken over zaken waar je toch geen invloed op hebt. Jouw cirkel van invloed, daar moet jij je mee bezighouden.
Kijk in tijden van crisis dus niet naar wat er niet kan, maar naar wat je wél kunt veranderen. Een situatie is namelijk haast zelden volkomen uitzichtloos.
Er zijn haast altijd wel opties of stappen die je kunt zetten. Denk daarom in oplossingen, in plaats van in problemen. Ga na wat welke concrete acties jij kunt nemen om de situatie te verlichten. Maak daar desnoods een stappenplan van — in je hoofd of op papier.
4. Relativeer het probleem
Om kalm te blijven, helpt het tevens om de situatie te relativeren. Je zal hetgeen waar jij je druk om maakt in de juiste proportie moeten zien.
Neem daarom een stapje terug. Vergelijk jouw probleem met de verhalen van anderen en vraag jezelf af hoe nijpend de situatie écht is. Ben jij de eerste die hiermee te maken krijgt? De enige? Welke gevolgen heeft dit voor anderen gehad? Bleek het bij hen uiteindelijk mee te vallen?
We zeggen hier niet mee dat jouw probleem niet ernstig is. Of dat jij je niet druk hoeft te maken omdat er altijd wel mensen zijn die het zwaarder hebben. Integendeel. Jij ervaart jouw probleem wel degelijk als iets zwaars.
Dat is prima. Onthoud echter dat de gevolgen nog niet hebben plaatsgevonden en dat het ontzettend zonde zou zijn als jij nu nachtenlang piekert over een probleem dat uiteindelijk wel meevalt.
“If something won’t matter in 5 years, don’t waste more than 5 minutes worrying about it now.”
5. Focus op je ademhaling
Zodra jij je druk maakt, maken je bijnieren adrenaline aan. Dit verhoogt je hartslag en zorgt voor een opgejaagd gevoel. Jouw ademhaling kan hierdoor kort en oppervlakkig worden. Door bewust te ademen, kun je ervoor zorgen dat je weer kalmeert.
Voel je dus spanning opkomen, focus je dan op je ademhaling. Adem 4 seconden rustig en diep in via je neus. Houd die adem 7 seconden vast en adem dan weer 8 seconden via je mond uit.
Het klinkt én is heel eenvoudig, maar deze techniek blijkt een van de meest effectieve methodes om van je stress en zenuwen af te komen. (Bewezen!)
6. Mediteer dagelijks
We hebben er al uitgebreid over geschreven: wil je je stress onder controle krijgen, mediteer dan dagelijks. Het is een fantastische manier om je centraal zenuwstelsel sterker te maken waardoor je – niet alleen in stressvolle tijden – beter in je vel zit.
Hoe dat kan?
Onderzoek toont aan dat meditatie de gedeeltes in je brein die te maken hebben met geluk en positiviteit, laat groeien. Gedeelten waar stress en onrust huizen worden daarbij juist kleiner.
Mediteer daarom, zeker in stressvolle tijden. Het effect merk je al met 2 minuten per dag. Structurele verbetering na 8 weken met 30 minuten per dag. Ideaal om te trainen, vooral nu je thuiszit.
7. Wees dankbaar voor dingen die wel goed gaan
In stressvolle tijden focussen we vooral op de negatieve dingen die in ons leven plaatsvinden. Je denkt na over alles wat fout kan gaan en aan alle gevolgen die daaruit kunnen voortvloeien.
Toch maken deze negatieve gedachten de situatie er niet beter op. Juist door te denken aan de dingen waar je gelukkig van wordt, dankbaar voor bent of die een glimlach op je gezicht toveren, kun je de stress die je ervaart, verminderen.
Zoals Tony Robbins – coach en ‘positiviteitsgoeroe’ – zei:
“You can’t be fearful and grateful at the same time.”
Zoek daarom naar lichtpuntjes. Wat gaat er goed in je leven? Waar ben je blij om? Dagelijks even tijd nemen om hier stil bij te staan, is alles behalve truttig. Het helpt je juist die emoties van kalmte en tevredenheid te ervaren.
8. Weet dat ook deze situatie voorbij gaat
Je kunt helaas niet op alles grip hebben. In sommige gevallen kun je dan ook niets anders doen dan de situatie accepteren. En ja, dat kan lastig zijn.
Probeer er toch zó in te staan dat je weet dat ieder probleem jou veerkrachtiger zal maken. Sterker zelfs. Dat voelt misschien op dit moment niet zo, maar je hebt vast ooit voor hetere vuren gestaan. Ook daar ben je levend uitgekomen.
Laat je daarom niet kisten en weet dat ook deze situatie voorbij zal gaan. Tot die tijd pas je deze tips toe:
- Neem afstand van het probleem
- Analyseer de situatie
- Ga na waar je wél invloed op hebt
- Relativeer het probleem
- Focus op je ademhaling
- Mediteer dagelijks
- Wees dankbaar voor dingen die wel goed gaan
Succes.
Meer weten? Volg een Assertiviteitscursus
Vind je het nou prettig om hier in de praktijk hulp bij te krijgen, dan is onze 1-daagse Assertiviteitscursus hetgeen dat jij zoekt. Onder begeleiding van een ervaren assertiviteitscoach leer je sterker in je schoenen staan. Fijn, want zelfvertrouwen voorkomt een hoop negatieve gedachten.
Volg’m dus eens, die Assertiviteitscursus, en leg dat negatieve stemmetje het zwijgen op!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog