Denk je dat je niet slim genoeg bent? En ook niet echt sterk? Niet bepaald gezegend aangelegd? Prima – want dat heeft allemaal geen fluit te maken met verder komen in je werk en je leven. “Succes zit niet in je genen, maar in je wilskracht”, bewees onderzoekster Angela Duckworth. En dat kun je mooi zelf opbouwen, in 3 stappen – zoals het beroemde ren-duo Team Hoyt in de praktijk liet zien.
Ooit gehoord van Team Hoyt? Vader en zoon die samen sinds ‘77 marathon en triatlons lopen, met als extraatje: zoon Rick is meervoudig gehandicapt en zit in een rolstoel.
Toen Rick werd geboren in 1962 als zoon van Dick en Judy Hoyt bleek hij spastisch, verlamd in alle vier zijn ledematen en een hersenbeschadiging te hebben. Er zou geen kans op een ‘normaal leven’ zijn voor Rick. Zijn ouders werd geadviseerd hem in een institutie onder te brengen.
Hier ontsprong vader Dick’s wilskracht om zijn zoon desondanks zijn handicap ‘het normale leven’ mee te geven. Hij weigerde zijn zoon achter te laten in een instelling en begon met het betrekken van zijn zoon bij sociale activiteiten, sporten, onderwijs en nam hem zelfs een paar keer mee naar zijn werk. Rick bloeide op, voornamelijk tijdens het sporten.
In het voorjaar van 1977 vertelde Rick zijn vader dat hij aan een 5 kilometer benefiet renwedstrijd voor een verlamde lacrosse-speler wilde meedoen. Hoewel Dick niet echt een renner was, deed hij samen met zijn zoon mee aan de wedstrijd. Rick voorop, in zijn rolstoel, en Dick achter hem – rennend en aanduwend. Ze finishten één-na-laatste, maar ze finishten. Hun doel was behaald.
Sindsdien heeft ‘Team Hoyt’ al aan meer dan 1000 races meegedaan, met inmiddels indrukwekkende tijden. Allemaal door de wilskracht om zijn zoon het plezier te doen om deel te nemen aan ‘het normale leven’. Met succes, volgens Rick: “Pap, wanneer ik ren, voel ik me even niet gehandicapt” waren zijn letterlijke woorden na de eerste race samen. Dat gevoel zette hij door in de rest van zijn leven. Hij behaalde een universitair diploma en draait volledig mee in onze maatschappij.
Goed, het is misschien wat zoetsappig en Amerikaans – maar het blijft een mooi verhaal over hoe ver wilskracht en doorzettingsvermogen je kunnen brengen. Een uitstekend praktijkvoorbeeld.
Over naar de wetenschappelijke kant van het wilskracht verhaal.
De wetenschap achter wilskracht
Wat wéten we nou helemaal van de kracht die Rick’s vader dreef: wilskracht? Wat zijn de feiten achter wilskracht.
- Wat is het?
- Waar komt het vandaan?
- Hoe komen we eraan?
- Welke rol speelt het bij het behalen van succes?
Wetenschapster Angela Duckworth weet de antwoorden op al die vragen, waardoor we wilskracht niet meer als een vaag gevoel dat uit de lucht komt vallen hoeven te ervaren – maar zodat we het kunnen opbouwen en het doelmatig en volledig bewust kunnen inzetten in ons dagelijks leven.
Angela Duckworth (Universiteit van Pennsylvania) en onderzoekspartner Christopher Peterson (Universiteit van Michigan) bestudeerden, op zoek naar de antwoorden over wilskracht, een groep kornetten – of militairen in opleiding – tijdens hun ontgroeningsproces in het leger. Daar werden de jonge militairen onderworpen aan verschillende activiteiten “om de fysieke, emotionele en mentale limieten te testen”.
Daar deden Duckworth en Peterson een verrassende ontdekking.
De kornetten die de tests succesvol doorstonden waren niet, zoals verwacht, de grootsten, de sterksten of de slimsten onder de militairen. Wilskracht, doorzettingsvermogen en een passie voor hun langetermijndoel waren de factoren die het verschil maakten.
Kornetten die op de wilskracht-schaal van Duckworth 1 niveau hoger zaten, hadden 60% meer kans om de ontgroeningstests te doorstaan dan de kornetten met iets minder doorzettingsvermogen, onafhankelijk van hun genetische aanleg in kracht en intelligentie.
Slechts 30% van je prestaties lever je op basis van genetische kwaliteiten, zoals intelligentie. En dat is dan ook nog eens het uiterste cijfer in het meest optimale geval. De rest van de percentages zul je toch echt van je eigen wilskracht moeten hebben. Geen genetische aangelegenheid, maar in feite niet meer dan een helder doel hebben en de wilskracht hebben om dat te bereiken is de sleutel tot dóórzetten, succes hebben en verder komen in het leven.
Een duidelijke regel – die niet alleen in het leger maar binnen andere vakgebieden net zo goed gold, ontdekten Duckworth en Peterson na dieper onderzoek.
Angela Duckworth: “Uit interviews met journalisten, academici, schilders, beleggers, artsen, advocaten en zelfs deelnemers aan de Nationale Dictee Test kwam dezelfde conclusie: degenen met meer wilskracht wonnen het van degenen met meer genetische aanleg in hun vak.”
Je kunt het complete onderzoek hier lezen, maar dit is waar het op neerkomt: talent, aanleg en geluk worden mateloos overschat. Wilskracht, doorzettingsvermogen en heldere doelen zijn de factoren die het ’m doen. Oftewel: niet genen, maar gewoonten.
Wilskracht: zo maak je er een gewoonte van
Het begrip ‘wilskracht’ mag dan vrij ontastbaar zijn, je kunt het zo tastbaar maken als je wil. En dat is precies wat je moet doen om wilskracht voor jou te laten werken.
Of zoals gewoonte-expert James Clear het zegt: “Wilskracht is een abstracte kwaliteit, maar in het echte leven is het verbonden aan concrete acties. Je kunt niet op magische wijze je weg naar wilskracht dénken, je moet het aan jezelf bewijzen door iets échts te doen in het échte leven.”
Concretiseren die handel, dus. Goed nieuws: concreter dan deze 3 stappen naar het opbouwen van je wilskracht gaat het niet worden…
1. Bepaal je (lange termijn) doel: “wat wil je?”
Allereerst en allerbelangrijkst om te weten is waar je je wilskracht voor gaat inzetten. Wat wil je? Een helder (lange termijn)doel is essentieel gebleken in het onderzoek onder de kornetten. Zolang ze maar wisten waar je mentaal sterk voor moesten zijn (de tests doorstaan om bij het leger te kunnen) konden ze hun grenzen qua ‘kunnen’ gaan verleggen.
Stel jezelf dus een duidelijk langetermijndoel. Wil je je zoon een normaal leven geven, ondanks zijn beperkingen en ondanks dat de kansen in je nadeel zijn? Wil je per sé het leger in? Of een eigen onderneming starten? 20 kilo afvallen? Stoppen met nagelbijten? Een boek schrijven? Triatlon lopen? Zeg het maar met volle overtuiging – en je hebt de belangrijkste stap al gezet!
2. Bouw kleine winsten op: “wilskracht werkt als een spier”
Wilskracht en buitengewone prestaties hebben in eerste instantie niets te maken met extreme omstandigheden en bovenmenselijke situaties. Die kornetten worden ook niet zonder oefening in het diepe geworpen.
Alles gaat om kleine winsten. Kleine stappen die haalbaar zijn en je telkens motiveren om nóg een kleine stap te zetten. En wat heb je als je heel veel kleine stapjes bij elkaar hebt? Juist, een hele grote stap.
Clear: “Wilskracht is als een spier. Die moet getraind worden en kunnen ontwikkelen. Als je jezelf niet al op 1000 kleine manieren gepusht hebt, ga je het natuurlijk ook niet redden als het één keer écht lastig wordt.”
Een onderneming bouw je toch ook niet in één dag? En 20 kilo verlies je niet in een week. Elke week zie je misschien een verschil van een paar honderd gram. En dat is maar goed ook! Want elk zo’n kleine winst richting je doel vormt telkens een klein vonkje wilskracht. De kracht om verder te willen. En kunnen. Gecombineerd met een helder doel (stap 1) is dit de basis voor je succes.
3. Bouw de gewoonte in: “1 stap, 1 nieuwe gewoonte, 1 doel”
Bouw die gewoonte van kleine winsten en wilskrachtvonken in. Zet elke dag een stap. Schrijf elke dag één woord aan je boek (zoals Seinfeld deed, met zijn chain-methode), ga elke dag een stukje rennen, vink elke dag een taak af van de projectlijst voor je onderneming.
Elke dag één stap betekent één nieuwe gewoonte die je elke dag de wilskracht geeft om dat éne doel te behalen.
Clear: “Wilskrachtige mensen hoeven niet dapper, getalenteerd of intelligent te zijn – ze moeten alleen consistent zijn. Mentaal sterke mensen ontwikkelen systemen die hen helpen om te focussen op de belangrijke dingen, ongeacht welke obstakels het leven op hun pad gooit. Het zijn hun wilskrachtige gewoontes die de basis vormen van hun mentale kracht die hen uiteindelijk boven de rest uit doet torenen.”
Team Hoyt startte ook met maar 5 kilometers die ze beroerd aflegden, bleef toen dagelijks samen oefenen en behaalde uiteindelijk hun 1000e race met een prachtige tijd. Elke race, elke oefening (stap 2 en 3) en het doel om een normaal leven te leiden (stap 1) hielden de wilskracht van Dick en Rick levend. Al sinds de eerste stap in ‘77, tot op de dag vandaag.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog