De wetenschap waarschuwt: “Pas op voor de vriend die constant klaagt.” Je laten beïnvloeden door een negatieve sociale kring blijkt namelijk kwalijker dan gedacht. Het advies? Leg de lat hoger en voorkom ‘emotionele besmetting’.

Je laten beïnvloeden heeft dit effect

Je kent misschien de uitspraak: “Je bent het gemiddelde van de 5 personen waar jij je mee omringt.” Een ontnuchterende gedachte, en zeker een die je aanspoort na te denken over je vriendschappen en relaties.

Toch staan we zelden stil bij de invloed die onze sociale contacten op ons hebben. En dat is jammer, want…

Niet alleen vormt de band met je collega’s, ouders, vrienden of partner jouw kijk op zaken, het heeft ook invloed op hoe jij je emotioneel – en zelfs fysiek – voelt. 

Sta er maar eens bij stil:

Je bent misschien ooit vrienden geweest met iemand wiens enthousiasme zo aanstekelijk was dat jij je zelf ook opgewekter voelde. Die middag dat je met die ene zeurkous optrok? Later die dag zat je minder goed in je vel. En wat dacht je van die saaie en deprimerende Whatsapp-groep?

Precies.

Dit fenomeen – waarin jouw acties, gedachten en emoties worden beïnvloed door de mensen waarmee je optrekt – noemen we ‘emotionele besmetting’.

En afhankelijk van de het type contact kan dit positief – maar ook zeker negatief – uitpakken.

Je laten beïnvloeden heeft dit effect

Onderzoeker: “Pas op voor emotionele besmetting

Elaine Hatfield, onderzoeker op het gebied van Relatie-wetenschappen, houdt zich bezig met dit fenomeen. Zij definieert het als volgt:

“Emotionele besmetting is de neiging om onbewust uitdrukkingen, houdingen, bewegingen en stemgeluiden na te bootsen en te synchroniseren met die van een ander, om als bijgevolg een band op te bouwen.”

Een andere studie, uitgevoerd door onderzoeker Guacomo Rizzolatti, ondervond dat emotionele besmetting zelfs invloed lijkt te hebben op de werking van ons brein:

Voer jij een taak uit en zie je een ander dit ook doen, dan worden dezelfde neuronen in brein geprikkeld. Met andere woorden: zie jij iemand huilen, dan zou het zomaar eens kunnen dat jij ook in tranen uitbarst — ook al voel jij op dat moment niet die emotie.

In de neurowetenschap worden deze neuronen daarom ook wel aangeduid als ‘spiegelneuronen’. Op het moment dat die negatieve vriend begint te klagen, gebeurt er het volgende in jouw brein:

1. Nabootsing

Allereerst zul je de gezichtsuitdrukkingen van de ander overnemen. Ook pas jij je lichaamshouding, stemgeluid en andere non-verbale communicatie aan. Dit spoort de spiegelneuronen aan op te treden.

2. Feedback

Vervolgens zul je de emoties van de ander naar jezelf toe trekken en het weerspiegelen op jezelf. Onbewust ga jij je afvragen “Voel ik me ook zo? Heb ik redenen om ook boos te zijn?

3. Besmetting

Tot slot neem jij de emotie van de ander over — jij bent nu ook boos. Zonder dat jij in eerste instantie een reden had om kwaad te zijn, heeft jouw brein je vriend gespiegeld.

Dat lijkt onschuldig. Toch toont het aan dat het wel degelijk van belang is met wie jij de meeste tijd doorbrengt.

Hoe vaker jij in de buurt bent van een bepaald persoon, hoe meer je geneigd bent zijn of haar emoties en gewoonten over te nemen.

Daarbij geldt ook nog eens dat hoe sterker of heviger de emotie is, hoe groter het effect op onze gemoedstoestand is.

Relatie, vrienden of social media — invloed hoeft niet langer negatief te zijn

Op het eerste oog kun je het ontzettend naar je zin hebben met die ene vriend. Dat hij uiteindelijk meer gal spuwt dan positiviteit zie je vaak niet meteen. Je zal dus een stukje bewustzijn moeten ontwikkelen.

Afhankelijk van wat jij dus belangrijk vindt in je leven, zul je moeten kijken of de sociale kring waarin jij je begeeft wel de juiste toon neerzet:

Je laten beïnvloeden in je relatie

Je laten beïnvloeden in je relatie

Bevind jij je in een relatie of huwelijk, wees dan eens kritisch en neem je partner onder de loep:

Wat voegt hij of zij op het emotionele vlak toe aan de relatie? Wat is de meest overheersende emotie die jij voelt wanneer je een interactie aangaat? Hoe sterk zijn deze emoties? Zoals we eerder zeiden: hoe sterker de emotie, hoe groter de kans dat je deze overneemt.

En natuurlijk, je houdt ontzettend veel van hem of haar — ongeacht of degene overheersend negatief, ongemotiveerd of pessimistisch is.

De vraag die jij je echter moet stellen, is of het gedrag en de emoties van je partner effect hebben op die van jou.

Je geeft je partner vaak oneindig veel kansen, ook al weet je diep van binnen dat hij of zij zijn gedrag niet zal aanpassen. Stop daarmee.

In plaats van de ander zijn emoties en acties aan te laten passen, verschuif je de focus naar jezelf;

Leg de lat hoger. Hoe wil jij je voelen binnen de relatie? Welke emoties vind jij belangrijk? Op basis daarvan kies jij met wie jij een relatie aangaat.

Je kunt namelijk wel blijven hangen in je overtuiging dat je een negatief persoon kunt omtoveren tot een ware optimist, maar in plaats van af te wachten, neem je zelf de touwtjes in handen.

Het zijn immers ook jouw emoties die op de lange termijn worden beïnvloed. Kies dus wie jij wilt zijn — is dat iemand die gepassioneerd, optimistisch en ambitieus is? Zoek die eigenschappen dan in een partner, al houdt dat in dat je moeilijke beslissingen moet maken. 

Je laten beïnvloeden in je vriendschappen

Je laten beïnvloeden in je vriendschappen

Wanneer jij een echt mensen-mens bent en ervan houdt om zoveel mogelijk vrienden te hebben, dan is het nog belangrijker dat je in de gaten houdt met wie je optrekt.

Dit betekent niet dat jij nu al je vrienden moet afwimpelen, bang dat je op een negatieve manier emotioneel besmet wordt. Integendeel.

Het gaat erom dat jij er bewust van bent dat negatief gedrag jou kan beïnvloeden. 

Je hoeft een vriend die tegen een burn-out aanzit dus niet de deur te wijzen. Personen die echter niet willen veranderen en vervolgens als een zwart gat alle energie uit jou zuigen, wel.

Misschien ken je zo’n ‘vriend’ wel — een die alleen maar klaagt over zijn leven, om advies bedelt en vervolgens geen enkele stap neemt om zijn leven te veranderen. Dat heeft zijn weerslag op jouw emoties. Je voelt je gefrustreerd, en verdrietig zelfs.

Op dat moment heb je 3 keuzes:

  1. Je kunt je eigen enthousiasme verhogen en hem emotioneel besmetten met een golf van positiviteit.
  2. Je kiest ervoor om met meer positieve vrienden om te gaan.
  3. Je staat hem toe jouw emoties negatief te besmetten waardoor jij je rot blijft voelen.

Hoewel optie 3 de minst leuke optie is, kiezen veel mensen hier toch voor, onbewust. We vinden het namelijk ontzettend rot om een relatie te laten varen waar we veel tijd en energie in hebben gestoken.

Toch is de persoon die jij op dat moment het meeste kwetst jezelf. En het ergste? Je helpt je vriend er ook niet mee. Heb respect voor jezelf. Neem de controle terug over wie jij in je leven toelaat.

Kies voor optie 1, desnoods 2, en gun jezelf een gezonde emotionele toestand.

Hoe je het gesprek met zo’n negatief persoon aangaat, lees je hier

Kies jij ervoor enkel nog omringt te worden door positiviteit, dan straal jij dat uit. Dat trekt mensen aan die daar deel van willen uitmaken.

Je laten beïnvloeden door social media

Je laten beïnvloeden door social media

Vergeet ook niet dat er nog meer contacten zijn die controle uitoefenen op je emoties.

Ook de honderden mensen op Facebook of Instagram die jij dagelijks bekijkt, besmetten je emotioneel. Wees je hier bewust van, en ga na welke gevoelens je ervaart zodra je iemand ‘volgt’.

Voel jij je bijvoorbeeld kwaad zodra iemand met een ander politiek standpunt een post plaatst? Voel je stekende jaloezie of onzekerheid zodra  de zoveelste ‘fitgirl’ een foto post?

Doe jezelf dat niet aan.

Je spendeert ontzettend veel tijd op sociale media. Je laten beïnvloeden – door mensen die je misschien niet eens kent – is pure zelfsabotage.

Volg daarom enkel personen en organisaties waarbij jij je fijn voelt of die jij als voorbeeld ziet. Ontvolg personen in je newsfeed die jou een slecht gevoel geven. Zo voorkom je die emotionele besmetting.

Best simpel.

Kortom: mensen beïnvloeden je

Emotionele besmetting bestaat — en het kan meer schade aanrichten dan je lief is. Je laten beïnvloeden door mensen die niet bijdragen aan jouw geluk neme je daarom kritisch onder de loep. Doe dit door bewust te worden van je emoties: hoe voel jij je bij die persoon?

Dit is niet egoïstisch is, maar een vorm van selfcare: jij mag de lat zo hoog leggen als jij wil. Jij kiest welke mensen je wel of niet in je leven toelaat.

Weet ook dat je deze kritische blik regelmatig op jezelf moet richten — hoe beïnvloed jij anderen? Hoe wil jij dat zij zich voelen zodra ze bij jou in de buurt zijn?

Net zo belangrijk.

Gesprek aangaan met een negatieve partner of vriend? Volg een Assertiviteitscursus

Wil je nu graag na het lezen van dit artikel een gesprek aangaan met een emotioneel belastend persoon, maar vind je dat toch lastig? — volg dan eens een Assertiviteitscursus of een cursus Gesprekstechnieken.

Kies welke het beste bij jou past en trakteer je emotionele ontwikkeling; kom naar een cursus bij jou in de buurt!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog