Een derde tot de helft van alle mensen is introvert. En daar is helemaal niks mis mee. Je hoeft niet te leren hoe je meer extravert zou moeten zijn, maar hoe je je introversie in je voordeel laat werken. Want introvert zijn is zo gek nog niet. Verre van.

Laat me je allereerst iets vertellen over Susan Cain. Zij is een voorbeeld van iemand die niet zo blij was met haar introvert-zijn. Ze dacht dat de maatschappij van haar verwachtte dat ze haar introversie moest wegwerken en haar extraversie moest gaan ontwikkelen. Ze studeerde rechten aan Princeton, werd advocate aan Wallstreet en deed daar haar uiterste best om zo extravert als mogelijk te zijn. Tot ze besefte dat ze geen extravert persoon was, maar een introvert. En dat daar helemaal niks mis mee is.

Ze vertelt haar verhaal over de wonderbaarlijke ontdekking dat ze introvert is in haar bestseller-boek ‘Stil: de kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen’ en in haar best bekeken TED-talk ‘De kracht van de introverte mens’.

“Telkens kreeg ik de boodschap dat mijn rustige en introverte manier van zijn niet de juiste weg was. Dat ik moest proberen om door te gaan voor een extraverte persoonlijkheid.

Ik voelde al heel vroeg in mijn intuïtie dat dit fout was, dat introverte mensen excellent zijn zoals ze zijn. Dit heb ik echter jarenlang ontkend.” – Susan Cain

Allereerste les van Susan Cain is dus: met introvert zijn is helemaal niets ‘mis’. Het is geen voorstadium van mensen die nog uit de kast moeten komen als ‘extraverteling’.

En om nog maar even een paar vooroordelen en misvattingen over introverten de wereld uit te helpen

• Introvert zijn is iets anders dan verlegen zijn. Verlegenheid is de angst voor een sociaal oordeel, introversie is een manier waar op je reageert op stimuli, waaronder sociale stimuli. Sociaal zijn kost veel energie, doordat het samengaat met veel prikkels. Dat betekent dus niet dat je er bang voor bent of dat je anti-sociaal bent.

• Introverte mensen zijn geen mensen die niet willen praten. Introverten wachten op het juiste moment en bij de juiste persoon om te spreken. Ze zorgen er voor dat spreken altijd een meerwaarde heeft op stilte.

• Introverte mensen willen niet altijd alleen zijn. Ze hebben de tijd nodig om in hun eentje op te laden voor de stimuli van ‘groepsmomenten’. Ze zijn dus net zo graag onder de mensen, maar hebben meer tijd nodig om dit te verwerken.

• Introvertelingen weten wél heel goed hoe ze plezier moeten hebben. Ze doen het alleen anders dan extravertelingen: niet in een groot gezelschap, maar liever in een kleine kring van goede vrienden – of alleen.

Onderzoek van professor Adam Grant wijst zelfs uit dat introvertelingen juist heel goed zijn in sociale en publieke interacties, zoals leiderschap of een speech geven.

Grant studeerde magna cum laude af als organisatorisch psycholoog aan Harvard, werd geprezen met een lidmaatschap aan de Phi Beta Kappa sociëteit en werd vervolgens de jongste en meest geprezen professor aan Wharton University. Kortom: hij weet waar hij het over heeft, wanneer hij het over de psychologie achter introversie en extraversie heeft.

introvert

Grant liet de wereld zien wat we allemaal nog niet wisten over introversie, en dat wat we wel dachten te weten verkeerd was

Dat onze maatschappij ingesteld is op extravertelingen, maar dat introvertelingen net zo veel waarde kunnen brengen – mits ze gewaardeerd worden en op de juiste manier met hun talenten omgaan.

• Hij bewees onder andere dat het grootste deel van angst voor spreken in het openbaar niets te maken heeft met introvert of extravert zijn, maar meer met externe factoren en angsten.

• Ook toonde hij aan dat extraverte leiders niet beter zijn in hun taak dan introverte leiders, terwijl dit in het algemeen wel gedacht wordt. Introverte leiders zijn namelijk beter in het naar boven laten drijven van de ideeën van hun teamleden, door ze de ruimte te geven en ze niet te overstemmen met hun eigen ideeën – een neiging die extraverten hebben.

“Niet voor niets zijn grote leiders uit de geschiedenis (zelfverklaarde) introvertelingen, zoals Eleanor Roosevelt, Rosa Parks en Ghandi. Zij danken hun leiderschap en grote waardering van het publiek aan het feit dat ze leider zijn omdat ze voor een doel hebben waar ze voor streven – en niet omdat ze genieten van de aandacht van het leiderschap.”, licht Susan Cain op deze bevinding toe.

Ook leiders als Bill Gates, Mark Zuckerberg en grote geesten als Albert Einstein en J.K. Rowling waren stuk voor stuk introverte mensen. En kijk waar ze nu staan.

• Introverten zijn volgens Grant daarnaast betere netwerkers, iets dat de publieke opinie ook tegenspreekt. Jazeker, extraverten hebben vaak grotere netwerken, maar die gaan over kwantiteit. Introverten weten alleen de juiste mensen om zich heen te verzamelen en hun kwalitatieve band met hen op te bouwen.

Met introvert zijn is dus niks mis, beaamt ook Adam Grant. Het kan juist in je voordeel werken. Maar dan moet je wel weten hoe je de voordelen van introvert zijn optimaal benut. Want hoe kun je als introverteling bloeien en het meeste uit jezelf halen, in plaats van proberen een extraverteling te worden, zoals Susain Cain in eerste instantie probeerde?

Door je terug te trekken, af te schakelen, denk-tijd en creatie-tijd in te lassen, te ontwikkelen, om vervolgens terug te keren naar een groep, gemeenschap of maatschappij om daar je waarde toe te voegen – is het eenduidige antwoord.

De kracht uit je introversie halen bestaat dus uit 2 delen:

1. Terugtrekken – tijd voor jezelf om waarde te creëren
2. Terugkeren – tijd om je waarde aan een groep toe te voegen

Of zoals Douglas Davis, artiest en introverteling, het ooit mooi stelde:

“Art starts alone, and convinces society later” – waarbij ‘art’ de waarde is die een introvert persoon creëert wanneer hij zich terugtrekt.

Dat moment van terugtrekken en alleen-tijd is cruciaal om je kracht als introvert persoon naar boven te halen.

“Alleen zijn is een cruciaal ingrediënt voor creativiteit (van introverten)”, zegt Susain Cain in haar TED-talk. “Darwin maakte lange wandelingen in de bossen en wees uitnodigingen voor etentjes met klem af.”

En hij was niet de enige. Andere grote genieën uit het heden en verleden – zoals Beethoven, Dickens, Tchaichovsky, Bill Gates, Steve Woz van Apple en Sigmund Freud – deden allemaal hetzelfde. Ze trokken zich terug om te creëren, om hun kracht naar boven te laten komen en om zich op te laden voor het moment waarop ze in een maatschappij vol stimuli zouden terugkeren met hun creaties. Voor de één was dat een wandeling in het bos (Darwin, Beethoven, Freud, Dickens), voor de ander een ‘think-week’ in een afgelegen buitenhuis (Gates) of een compleet sociaal terugtrekken in een eigen wereld voor een lange tijd tijdens zijn jonge jaren (Steve Woz, bedenker van de eerste Apple computer).

Journalist en wetenschapper Winifred Gallagher verwoord de kracht van introverten zoals geen ander, recht in de roos:

“Zonder introverten zou de wereld een plek zijn zonder zwaartekrachttheorie, zonder Peter Pan, zonder relativiteitstheorie en zonder Chopin’s nocturnes. Noch E=mc2, noch Paradise Lost zou gecreëerd zijn wanneer het op een feestbeest was aangekomen.”

Herken jij jezelf als introverteling? Of heb je er wat van weg? Doe er dan je voordeel mee. Probeer niet anders te zijn dan je bent, maar haal het meeste uit de krachten die je al hebt.

Trek je geregeld terug om op te laden van de dagelijkse overdaad aan stimuli, hecht waarde aan de kunst van je kwalitatieve netwerk, durf leiderschap te tonen (want je kunt het), creëer mooie dingen, ideeën en oplossingen tijdens alleen-tijd, draag je steentje bij in de groep (want jij hebt vaak de beste ideeën), durf in het openbaar te spreken (want jij zegt alleen dingen die meerwaarde hebben op stilte) en onthoud dat je waarschijnlijk niet in de minderheid bent (een derde tot de helft van iedereen is introvert) en dat je zeker niet minder te bieden hebt dan een extravert persoon (misschien zelfs meer).

Meer weten over de kracht van introvert zijn? Lees het boek of bekijk de complete TED-talk van Susan Cain.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog